Oregano to wysuszone liście i kwiaty rośliny zwanej lebiodką pospolitą. Posiada delikatny zapach oraz korzenny, lekko gorzkawy smak. Wywodzi się z Europy i Środkowego Wschodu.
Nazwa oregano pochodzi od łacińskich słów oros – góra oraz ganos – czyli radość. W krajach śródziemnomorskich oregano jest uważane za symbol szczęścia. Na greckich i rzymskich weselach wieńce z oregano zdobiły głowy nowożeńców na znak ich radości.
Oregano jest jedną z głównych przypraw włoskiej, hiszpańskiej i meksykańskiej kuchni. Oregano wykorzystuje się do:
- dań kuchni włoskiej: pizzy, zapiekanek, makaronów,
- tłustych potraw (podkreśla ich smak),
- potraw mięsnych,
- sosów,
- zawiesistych zup,
- pasztetów,
- warzyw,
- serów,
- sałatek,
- ryb i owoców morza.
Oregano dodaje się do potrawy na samym początku przyrządzania.