Słownik kulinarny: Oregano

OreganoOregano to wysuszone liście i kwiaty rośliny zwanej lebiodką pospolitą. Posiada delikatny zapach oraz korzenny, lekko gorzkawy smak. Wywodzi się z Europy i Środkowego Wschodu.

Nazwa oregano pochodzi od łacińskich słów oros – góra oraz ganos – czyli radość. W krajach śródziemnomorskich oregano jest uważane za symbol szczęścia. Na greckich i rzymskich weselach wieńce z oregano zdobiły głowy nowożeńców na znak ich radości.

Oregano jest jedną z głównych przypraw włoskiej, hiszpańskiej i meksykańskiej kuchni. Oregano wykorzystuje się do:

  • dań kuchni włoskiej: pizzy, zapiekanek, makaronów,
  • tłustych potraw (podkreśla ich smak),
  • potraw mięsnych,
  • sosów,
  • zawiesistych zup,
  • pasztetów,
  • warzyw,
  • serów,
  • sałatek,
  • ryb i owoców morza.

Oregano dodaje się do potrawy na samym początku przyrządzania.