Faworki (chrust)

Faworki (chrust) źródło: Flickr: buariSkładniki:

  • szklanka mąki,
  • cztery łyżki gęstej śmietany,
  • 3 żółtka,
  • 15 g spirytusu
  • szczypta soli,
  • tłuszcz do smażenia (olej lub smalec),
  • cukier puder do posypywania.

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto zagniatamy na stolnicy z mąki śmietany, spirytusu, żółtek i szczypty soli. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta kluskowego. Spirytus dodaje się aby ciasto podczas smażenia nie chłonęło tłuszczu. Ciasto trzeba porządnie rozbić wałkiem, aby było pulchne i kruche – rozwałkować, złożyć na pół, rozwałkować ponownie, ponownie złożyć na pół i tak kilka razy. Ciasto rozwałkowywać partiami.
  2. Ciast po cienkim rozwałkowaniu pokroić na paseczki długości ok. 10 cm i szerokości 2 cm. Następnie naciąć paseczek na środku wzdłuż na długości około 5 cm.
  3. Chwycić jedną końcówkę paseczka, przełożyć ją przez nacięcie, ponownie włożyć  końcówkę do nacięcia i przeciągnąć tak, aby ciasto się poskręcało.
  4. Smażyć w rozgrzanym tłuszczu na jasnozłoty kolor. Tłuszczu powinno być na tyle, aby mogły swobodnie pływać. Po wyjeciu z tłuszczu odsączyć je z tłuszczu na ręczniku papierowym.
  5. Jeszcze gorące faworki oprószyć cukrem pudrem.

 

Użytkownicy trafili tutaj szukając: okrasa faworki,faworki Karol Okrasa,faworki lidl,przepis na faworki lidl