Smaki czasu z Karolem Okrasą – Łopatka wieprzowa w piwie i miodzie oraz Flambirowane kotlety ze schabu z sosem grzybów i chrzanu (odc. 35)

Łopatka wieprzowa w piwie i miodzie

Smaki czasu z Karolem Okrasą - Łopatka wieprzowa w piwie i miodzie (źródło: TVP)Składniki:

1,5 kg łopatki wieprzowej
3 ząbki czosnku
100 g mąki pszennej
2 cebule
3 łyżki miodu
2 łyżki suszonego majeranku
3 liście laurowe
2 laski cynamonu
1 mała łyżeczka goździków
500 ml jasnego piwa
500 ml rosołu
250 g ugotowanej kaszy jęczmiennej
150 g suszonych pomidorów z zalewy olejowej
1 por
1 łyżka oliwy
sól, pieprz, olej

Sposób przygotowania:
1.Umyte i oczyszczone mięso kroimy w duże kawałki, po czym doprawiamy solą, pieprzem i oprószamy mąką; tak przygotowane kawałki łopatki smażymy na silnie rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony; podrumienione mięso przekładamy do miski.
2.Cebule kroimy w grubą kostkę, a czosnek w plasterki; w naczyniu rozpuszczamy miód i podsmażamy w nim cebulę i czosnek; dodajemy suszony majeranek, liście laurowe, laski cynamonu i goździki; dokładamy mięso, po czym zalewamy wszystko piwem i uzupełniamy poziom płynu rosołem; kiedy piwo się zagotuje i przestanie się pienić, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez godzinę.
3.Suszone pomidory z zalewy oraz białą część pora kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na olej, po czym dokładamy ugotowaną kaszę jęczmienną; chwilę smażymy, doprawiamy ostrą pastą z papryczek, solą i pieprzem do smaku.
4.Na talerz wykładamy kaszę pomidorami i porem, obok układamy kawałki mięsa z gulaszu, które dekorujemy paseczkami pokrojonego pora.

 

Flambirowane kotlety ze schabu z sosem z grzybów (gąsek zielonych), aronią i chrzanem

Smaki czasu z Karolem Okrasą - Flambirowane kotlety ze schabu z sosem z grzybów i chrzanu (źródło: TVP)Składniki:

• 500 g schabu wieprzowego bez kości
• 1 cytryna
• 3 ząbki czosnku
• 250 g świeżych grzybów – zielonych gąsek
• 1 łyżeczka suszonego majeranku
• 1 łyżki masła
• 150 ml słodkiej śmietanki
• 150 ml czerwonego wytrawnego wina
• 1 łyżka tartego chrzanu
• 100 g konfitury z aronii
• 50 ml whisky
• 1 łyżka oliwy
• sól, pieprz, olej

Sposób przygotowania:

1. Schab czyścimy z włókien i tłuszczu, kroimy na ładne kotlety grubości około 2,5 cm, po czym marynujemy w soli, pieprzu, startej skórce z cytryny, plasterkach czosnku i oliwie; odstawiamy.
2. Oczyszczone, umyte i obrane grzyby – gąski zielone czy zielonki, kroimy w grubsze kawałki; podsmażamy je na rozgrzanym oleju, a następnie dorzucamy rozgnieciony ząbek czosnku, suszony majeranek, sól, pieprz i 1 łyżkę masła; dusimy na wolnym ogniu przez 20 minut.
3. Kiedy grzyby zmiękną, dolewamy słodką śmietankę i dorzucamy łyżkę tartego chrzanu; chwilę dusimy, aż śmietanka dobrze się wchłonie.
4. Do drugiego rozgrzanego naczynia wrzucamy rozgnieciony ząbek czosnku, wlewamy czerwone wino i gotujemy, aż wino odparuje do 1/3 objętości; do zredukowanego wina dodajemy konfiturę z aronii – owoce i trochę syropu; potem dodajemy masło i dusimy do uzyskania gęstej konsystencji.
5. Na rozgrzanej patelni kładziemy zamarynowane kotlety ze schabu (bez oleju, wystarczy oliwa z marynaty) i smażymy na złoty kolor z obu stron; kiedy kotlety się zrumienią, dolewamy whisky i podpalamy zapalniczką. Po wypaleniu się całego alkoholu kotlety będą gotowe.
6. Na talerze wykładamy sos z zielonych gąsek, na to układamy kotlety ze schabu, a na koniec dekorujemy konfiturą z aronii i wina.

Źródło: TVP

Użytkownicy trafili tutaj szukając: gulasz z łopatki okrasa,karkowka wolno gotowana wg karola okrasy,okrasa gulasz z łopatki doradca smaku,schab z koscia pieczony wg okrasy tv,wieprzowina w piwie i miodzie