Smaki czasu z Karolem Okrasą – Pieczeń z dzika i Comber z sarny (odc. 40)

W 40. odcinku programu Smaki czasu Karol okrasa gości leśnika i myśliwego – Tomasza Węgrzynowskiego. Razem przygotowywują Pieczeń z dzika i Comber z sarny.

Pieczeń z dzika

Przepis w przygotowaniu

 

Pieczony comber z sarny

Smaki czasu z Karolem Okrasą - Comber z sarny (źródło: TVP) Składniki:

  •  2 combry z sarny wagi ok. 400 g
  • 200 ml wódki żubrówki
  • 10 ziaren jałowca
  • 8 suszonych śliwek
  • 1 ząbek czosnku
  •  łyżka miodu
  • 1 garść świeżego, pachnącego siana
  • sól, pieprz, oliwa

Sposób przygotowania:

1.Marynata: do miski wlewamy żubrówkę, dodajemy posiekane ziarna jałowca, suszone śliwki pokrojone w cienkie paseczki, ząbek czosnku pokrojony w plasterki, miód i łyżkę oliwy; całość mieszamy ze świeżym pachnącym sianem.

2.Umyte i oczyszczone combry z sarny kroimy na plastry grubości 2 cm, przekładamy do marynaty, dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 12 godzin.

3.Zamarynowane plastry combra z sarny nadziewamy na zaostrzone kije i pieczemy nad ogniskiem, aż będą rumiane na zewnątrz, a różowe w środku (to wersja na biwak lub polowanie).

4.W wersji domowej zamarynowane medaliony z combra sarny smażymy krótko na patelni na złoty kolor po 1 minucie z każdej strony.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Postępuj zgodnie z instrukcjami.