Składniki na ciasto:
- 200 g mąki
- 150 g masła
- 60 g cukru
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany
Składniki na masę:
- 110 g cukru
- 1 opakowanie budyniu karmelowego
- 400 ml mleka
- 500 g moreli
- 50 g migdałów
- 1 łyżeczka oleju
Sposób przygotowania:
Ze składników na ciasto zagnieść gładkie ciasto, włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem formę do tarty o średnicy 28 cm. Ciasto przykryć pergaminem i obciążyć suszonym grochem lub fasolą. Piec ok. 10 minut.
Budyń wymieszać z 50 g cukru i 5 łyżkami mleka na gładką masę. Resztę mleka zagotować i wsypać do niego budyń. Całość wymieszać, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i wystudzić. Morele umyć, przekroić na połówki i usunąć z nich pestki.
Spód tarty wyjąć z piekarnika, usunąć papier razem z grochem. Na cieście rozprowadzić budyń i rozłożyć na nim morele ( częścią wypukłą do góry). Tartę ponownie włożyć do piekarnika i piec jeszcze ok. 25 minut. Wyjąć i ostudzić.
Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oleju i uprażyć migdały na złotobrązowy kolor, następnie oprószyć je 40 g cukru i smażyć aż powstanie karmel. Migdały w karmelu rozprowadzić na cieście. Dobrym dodatkiem jest bita śmietana z cukrem waniliowym.
Czas gotowania: 1 godzina 35 minut
Ilość porcji: 12