Smaki czasu z Karolem Okrasą – Zapiekanka z ziemniaków i grzybów oraz Sandacz zapiekany z grzybami z sałatką z kiszonej kapusty i dyni (odc. 36)

Karol Okrasa wybrał się na Mazury w odwiedziny do Dariusza Dziedzickiego. Razem przygotowują dania z kuchni mazurskiej z suszonymi grzybami w głównej roli: zapiekankę z ziemniaków i grzybów oraz sandacza zapiekanego z grzybami z sałatką z kiszonej kapusty i dyni.

Sandacz zapiekany z grzybami z sałatką z kiszonej kapusty i dyni

Smaki czasu z Karolem Okrasą - Sandacz zapiekany z grzybami z sałatką z kiszonej kapusty i dyni (źródło: TVP)Składniki:

  • 100 g słoniny
  • 1 cebula
  • 50 g suszonych grzybów, najlepiej borowików
  • 600 g oczyszczonych filetów z sandacza
  • 5 gałązek świeżego tymianku
  • 3 – 4 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 250 obranej dyni
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła
  • 1 cytryna
  • 150 g kiszonej kapusty
  • sól, pieprz, olej

Sposób przygotowania:

1. Grzyby moczymy, po czym gotujemy do miękkości i odcedzamy z wywaru.

2. Cebulę i słoninę kroimy w drobną kostkę.

3. Na patelni podsmażamy słoninę, aż wytopią się rumiane skwarki, dorzucamy cebulę i grzyby; wszystko przesmażamy 10 minut.

4. Przesmażone grzyby z cebulą przekładamy do blendera, dodajemy bułkę tartą, po czym mielimy na gładką, jednolitą masę; następnie doprawiamy solą, pieprzem, dorzucamy surowe jajko i dalej miksujemy – farsz na rybę gotowy.

5. Na blachę do pieczenia kładziemy pergamin, polewamy olejem, posypujemy solą i pieprzem; układamy filety z sandacza (skórą do dołu; z wierzchu doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy listkami tymianku; na filety kładziemy równą, półcentymetrową warstwę grzybowego farszu.

6. Tak przygotowaną rybę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160ºC na 10 – 12 minut.

7. Miód rozpuszczamy w naczyniu, dorzucamy obraną i pokrojoną w cienkie plasterki dynię oraz masło; chwilę smażymy, mieszając; doprawiamy solą, pieprzem, startą skórką i sokiem z cytryny; kiedy dynia zmięknie, dorzucamy przesiekaną kiszoną kapustę; dusimy chwilę, aż ta lekko zmięknie.

8. Na talerze wykładamy ciepłą sałatkę z dyni i kapusty, na nie zaś pokrojonego w ładne kawałki pieczonego z grzybami sandacza.

 

Zapiekanka z ziemniaków i grzybów

Smaki czasu z Karolem Okrasą - Zapiekanka z ziemniaków i grzybów (źródło: TVP)Składniki:

  • 100 g suszonych grzybów, najlepiej borowików
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 750 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 2 – 3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1/3 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • 100g masła
  • 5 – 6 łyżek bułki tartej
  • sól, pieprz, olej

Sposób przygotowania:
1. Suszone grzyby (za wyjątkiem kilku) moczymy i gotujemy do miękkości; następnie kroimy je w paski.
2. Obrane ziemniaki i czosnek kroimy w cienkie plastry, a cebulę w piórka.
3. W naczyniu, na rozgrzanym oleju, podsmażamy cebulę i czosnek do zeszklenia, po czym zalewamy słodką śmietanką; kiedy ta się zagotuje, zmniejszamy ogień, dorzucamy rozmaryn, doprawiamy solą i pieprzem; dokładamy partiami grzyby i ziemniaki, stale mieszając; wszystko dusimy, aż sos lekko się zagęści.
4. Duże naczynie do zapiekania smarujemy masłem, po czym wysypujemy zmielonymi w blenderze bułką tartą i pozostawionymi wcześniej suszonymi grzybami; łyżką cedzakową przekładamy do niego ziemniaki z cebulą i grzybami, na koniec zalewamy wszystko pozostała śmietaną.
5. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na godzinę; gotową zapiekankę przekładamy na głębokie talerze.

Użytkownicy trafili tutaj szukając: grzyby okrasa,okrasa zapiekanka ziemniaczana z rybą,sandacz z piekarnika z grzybami