Racuchy z jabłkami

Składniki:

  • 25 dkg mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 dkg drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka masła
  • 4 jabłka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z letnim mlekiem i odstawić aby urosły.
  2. Wlać drożdże do mąki, dodać jajka, stopione masło i sól. Wyrobić pulchne ciasto i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dodać starte na tarce z grubymi oczkami jabłka, cukier waniliowy i wymieszać.
  4. Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem nakładać maczaną w ciepłej wodzie łyżką placuszki i smażyć je na rumiano z obydwu stron.
  5. Przed podaniem posypać je cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem.