Składniki:
- 700 g wołowiny
- 5 małych cebul
- 1 marchewka
- 200 g białej kapusty
- 3 ziemniaki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki śmietany 22%
- olej do smażenia
- 2 łyżki przyprawy do gulaszu (papryka słodka, czosnek w proszku, gorczyca, cząber, cebula, tymianek, chilli, kminek, kolendra, marchew, majeranek, liść laurowy)
Sposób przygotowania:
- Wołowinę pokroić w kostkę i obsmażyć na gorącym oleju. Zalać mięso wodą aby mięso było przykryte. Dodać przyprawę do gulaszu i gotować na małym ogniu do miękkości mięsa (ok. 1-1,5 godziny).
- Cebulę pokroić na 4 części, marchewkę na plasterki, ziemniaki w kostkę a kapustę poszatkować. Cebulę i marchewkę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju i razem z ziemniakami i kapustą dodać do mięsa. Dusić do miękkości warzyw.
- Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić solą do smaku.
- Podawać w miseczkach, z bagietką, przybrane śmietaną.