Gulasz wiejski

Składniki:

  • 700 g wołowiny
  • 5 małych cebul
  • 1 marchewka
  • 200 g białej kapusty
  • 3 ziemniaki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki śmietany 22%
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki przyprawy do gulaszu (papryka słodka, czosnek w proszku, gorczyca, cząber, cebula, tymianek, chilli, kminek, kolendra, marchew, majeranek, liść laurowy)

Sposób przygotowania:

  1. Wołowinę pokroić w kostkę i obsmażyć na gorącym oleju. Zalać mięso wodą aby mięso było przykryte. Dodać przyprawę do gulaszu i gotować na małym ogniu do miękkości mięsa (ok. 1-1,5 godziny).
  2. Cebulę pokroić na 4 części, marchewkę na plasterki, ziemniaki w kostkę a kapustę poszatkować. Cebulę i marchewkę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju i razem z ziemniakami i kapustą dodać do mięsa. Dusić do miękkości warzyw.
  3. Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić solą do smaku.
  4. Podawać w miseczkach, z bagietką, przybrane śmietaną.