Smaki czasu z Karolem Okrasą – Zupa szczawiowa z jajem w koszulce, Krewetki królewskie w boczku z sosem czosnkowym i ryżem szafranowym, Małże Św. Jakuba z sosem ze świeżych pomidorów (odc. 31)

W tym odcinku gościem programu jest Zbigniew Zamachowski. Aktor ten nie tylko zagrał w ponad 100 filmach. Okazuje się, że to także smakosz. Choć jest zapracowany, to zawsze znajdzie czas, by smacznie zjeść. Jeśli chodzi o kuchnię, to w dzieciństwie nie była wyrafinowana, ale bardzo smaczna. Najczęściej gotowała babcia, a produkty brała z przydomowego ogródka, czyli ekologiczne, choć wtedy o ekologii jeszcze nikt nie mówił. Oprócz pachnących pomidorów aktor pamięta smak szczawiu.

Zupa szczawiowa z jajem w koszulce

Smaki czasu z Karolem Okrasą - Zupa szczawiowa z jajkiem w koszulce (źródło: TVP)Składniki:

  • 5 obranych ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 200 g świeżego szczawiu
  • 2 jaja
  • 150 ml octu
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 5 łyżek słodkiej śmietanki 30%
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:
1. Obrane ziemniaki kroimy w grubszą, a marchewkę w nieco drobniejszą, kostkę; wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy przez 15 – 20 minut do miękkości.
2. Świeży szczaw – liście wraz z łodygami, drobno siekamy, dodajemy do wywaru z warzyw i gotujemy, aż szczaw dobrze się rozgotuje; mąkę pszenną mieszamy w miseczce ze śmietanką, dodajemy kilka łyżek gorącej zupy, aby zahartować mieszaninę, po czym wlewamy do zupy; mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem; gotujemy jeszcze około 30 minut na bardzo wolnym ogniu.
3. Do 1,5 l prawie wrzącej wody (nie może bulgotać!) wlewamy ocet; jaja wbijamy do miseczki i bardzo delikatnie wlewamy do wody; zawijając bardzo ostrożnie łyżką białko na żółtku, gotujemy przez 2 – 3 minuty, tak aby białko było ścięte, a żółtko w środku płynne; gotowe jaja w koszulkach wykładamy łyżką cedzakową na talerz.
4. Zupę wylewamy na głębokie talerze, na wierzchu układamy jaja w koszulkach, dekorujemy listkami świeżych ziół.

Dobra rada:
Liście szczawiu powinny być bardzo świeże.

Krewetki królewskie w boczku z sosem czosnkowym i ryżem szafranowym

Smaki czasu z Karolem Okrasą - Krewetki królewskie w boczku z sosem czosnkowym i ryżem szafranowym (źródło: TVP)Składniki:

  • 10 surowych ogonków krewetek królewskich z pancerzykami
  • 1 limonka
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 5 – 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka pasty z ostrej papryczki
  • 10 plastrów dojrzewającego wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 150 g ryżu „basmati”
  • mała szczypta szafranu
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 50 ml whisky lub winiaku
  • 150 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, olej

Sposób przygotowania:
1. Rozmrożone ogonki surowych krewetek dokładnie myjemy, zdejmujemy pancerzyki, zostawiając ostatni segment; grzbiet obranej krewetki przecinamy delikatnie i usuwamy zanieczyszczone przewody pokarmowe (jeśli są).
2. Obrane i oczyszczone krewetki marynujemy w soli, pieprzu, startej skórce i soku z limonki, posiekanej świeżej kolendrze, plasterkach czosnku oraz paście z ostrej papryczki; całość dobrze mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce, aby składniki dobrze się połączyły.
3. Każdą krewetkę zawijamy w bardzo cienko pokrojony plaster dojrzewającego, wędzonego boczku, kładziemy na blasze z pergaminem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 – 220°C na 1 minutę, aby boczek dobrze zacisnął się wokół krewetek (te zaś powinny zostać w środku prawi surowe).
4. Na patelni rozgrzewamy olej, dorzucamy posiekaną połowę cebuli i dwa roztarte ząbki czosnku; podsmażamy do zeszklenia i dokładamy wyjęte z pieca krewetki, które następnie przesmażamy z każdej strony; zalewamy wszystko winiakiem lub whisky i podpalamy; kiedy ogień zgaśnie, a alkohol wyparuje, dorzucamy jeszcze trochę roztartego czosnku, dolewamy słodką śmietankę i powoli gotujemy, aż sos się zredukuje; na koniec doprawiamy solą, pieprzem, startą skórką z limonki i schłodzonym masłem; kiedy masło dobrze się rozpuści, będzie to znak, że sos jest gotowy.
5. Ryż szafranowy: drugą połowę cebuli siekamy, ząbek czosnku rozgniatamy, przesmażamy na oleju do zeszklenia, dodajemy ryż i smażymy, aż stanie się przeźroczysty; wtedy zalewamy całość białym winem; kiedy wino odparuje, dolewamy wodę i gotujemy (a właściwie parujemy) pod przykryciem, aż ryż stanie się miękki i sypki; doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki.
6. Na talerzu układamy ryż, obok krewetki w boczku, polewamy sosem czosnkowym, dekorujemy plasterkami limonki i listkami świeżej kolendry.

Dobra rada:
Kupione w sklepie mrożone surowe krewetki są szare, te ładnie różowe są już podgotowane i po rozmrożeniu nadają się raczej do sałatek

 

Małże Św. Jakuba z sosem ze świeżych pomidorów

Smaki czasu z Karolem Okrasą - Przegrzebki (Małże św. Jakuba) w sosie pomidorowym (źródło: TVP)Składniki:

  • 6 oczyszczonych przegrzebków czyli małży Św. Jakuba
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 4 obrane ze skórki świeżych pomidory
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz, oliwa

Sposób przygotowania:
1. Oczyszczone małże marynujemy w soli, pieprzu, plasterkach czosnku, listkach świeżego tymianku i oliwie, a następnie smażymy na patelni z każdej strony; na koniec dorzucamy trochę masła, aby ładnie się przyrumieniły.
2. Sos ze świeżych pomidorów: w naczyniu rozgrzewamy oliwę, podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek do zeszklenia, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, doprawiamy dwiema łyżkami masła i listkami świeżego tymianku; kiedy sos ładnie zgęstnieje, miksujemy całość na gładką, jednolitą masę.
3. Na talerz wylewamy sos, na nim układamy usmażone małże, dekorujemy listkami świeżego tymianku lub świeżej kolendry.

Dobra rada:
Małże Św. Jakuba, czyli przegrzebki, najlepiej kupić obrane i oczyszczone w dobrych delikatesach

Źródło: TVP

Użytkownicy trafili tutaj szukając: zupa szczawiowa okrasa,okrasa lsmie przepisy zupa szczawiowa,Przepis na zupe szczawiowa wedlug karola okrasy