Smaki czasu z Karolem Okrasą – Zupa cytrynowa, Mule z makaronem conchiglioni (odc. 28)

Gościem programu jest Tamara Arciuch. Aktorka urodziła się w Skierniewicach, zatem jej strony rodzinne to centrum Polski. Jakie smaki pamięta ze swojego dzieciństwa?

Zupa cytrynowa

Smaki czasu z Karolem Okrasą - Zupa cytrynowa (źródło: TVP)Składniki:

  • 6 skrzydełek z kurczaka
  • 1 włoszczyzna
  • 5 – 6 gałązek świeżego tymianku
  • 1 cytryna
  • 1 limonka
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki 30%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz,  olej

Sposób przygotowania:
1.    Wywar: do zimnej osolonej wody wkładamy skrzydełka z kurczaka; włoszczyznę – marchewkę, seler, por i pietruszkę korzeniową kroimy na kawałki i dorzucamy do skrzydełek; doprawiamy gałązkami tymianku, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 1,5 godziny na wolnym ogniu.
2.    Po 1,5 godzinie wywar odcedzamy, osobno wyjmujemy skrzydełka, osobno ugotowane warzywa; te kroimy następnie w drobną kostkę.
3.    Cytrynę cienko obieramy ze skórki, z której wycinamy następnie białą część zwaną albedo, po czym wrzucamy do wrzątku 30 sekund; sparzoną skórkę z przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy trochę wywaru, łyżkę słodkiej śmietanki, pokrojone warzywa i miksujemy na gładką masę.
4.    Zmiksowane ze skórką cytrynową warzywa przekładamy do wywaru; masło i mąkę mieszamy dokładnie na jednolitą masę i dorzucamy do zupy, aby ją zagęścić; na koniec doprawiamy zupę dwiema łyżkami słodkiej śmietanki, startą skórką z dobrze wyszorowanej i sparzonej limonki, cukrem, solą i sokiem z cytryny.
5.    Zupę wylewamy na talerze i dekorujemy listkami świeżego tymianku i np. „łezką” ze słodkiej śmietanki.

Dobra rada:

Ugotowanych skrzydełek z kurczaka z wywaru nie wyrzucamy. Można je zamarynować w miodzie i piwie z dodatkiem ostrej papryczki i podpiec w piecu.

 

Mule z makaronem conchiglioni

Smaki czasu z Karolem Okrasą - Mule z makaronem conchiglioni (źródło: TVP)Składniki:

  • 100 g makaronu „conchiglioni”
  • 250 g świeżych muli
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 50 g masła
  • 50 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 4 łyżki obranych pomidorów z puszki
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 1/3 ostrej papryczki
  • sól, pieprz, oliwa

Sposób przygotowania:
1.    Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy według przepisu na opakowaniu, jednak al’dente czyli na wpół twardo; następnie hartujemy go zimna wodą i polewamy niewielką ilością oliwy, aby się nie sklejał.
2.    Świeże mule wkładamy do zimnej wody i płuczemy 2 – 3 razy; czyścimy i wyrzucamy te, które pozostały otwarte.
3.    Przesmażamy do zeszklenia cebulę pokrojoną w drobną kostkę i posiekany czosnek; dorzucamy posiekaną ostrą papryczkę; na lekko zeszkloną cebulę wrzucamy odsączone z wody mule, zalewamy białym winem i gotujemy pod przykryciem około 1 minuty; przekładamy mule do miski, zostawiając sos z gotowania w naczyniu.
4.    Do zredukowanego sosu z wina i muli dokładamy pomidory z puszki, chwilę dusimy i doprawiamy masłem, solą i pieprzem; po chwili dodajemy słodką śmietankę i trochę posiekanej świeżej kolendry.
5.    Do sosu wrzucamy ugotowany makaron „conchiglioni”, mieszamy, dodajemy ugotowane mule; całość posypujemy posiekaną kolendrą i wykładamy na talerze.

Dobra rada:

Świeże mule, czyli omułki jadalne, coraz częściej można dostać w działach rybnych w wielu supermarketach. Są dużo smaczniejsze niż mrożone.

Źródło: TVP

Użytkownicy trafili tutaj szukając: mule przepis okrasa