Jajko w koszulkach to jajko gotowane bez skorupki. Czasem używa się nazwy jajko poszetowe, perdut, jajko molet. Wyglądem i smakiem przypomina jajko sadzone (ale nie jest smażone tylko gotowane).
Jak ugotować jajko bez skorupki?
- Woda do gotowania jajek nie powinna się zbyt mocno gotować.
- Aby jajko nie pękało należy dolać trochę octu (spirytusowego lub winnego) – 5 łyżek na 1,5 litra wody.
- Jajka powinny być schłodzone – prosto z lodówki – dzięki temu białko trzyma się razem i nie rozlatuje podczas gotowania.
- Należy wbić delikatnie jajko do gotującej się wody i przy pomocy łyżki przekręcać żółtko oblewać je półpłynnym jeszcze białkiem aż białko całkiem się zetnie. Gotowanie jajka nie powinno trwać dłużej niż ok. 5 minut aby żółtko było jeszcze półpłynne (jak w jajku gotowanym na miękko).
- Delikatnie przy pomocy łyżki wyjąć jajko z wody i podawać.