Aromatyczna potrawka z indyka

Składniki:

  • opakowanie Warzywa na patelnię z lubczykiem i rozmarynem Hortex lub własna mieszanka warzyw (kalafior, marchew, kukurydza, groszek zielony + trochę lubczyku i rozmarynu)
  • 30 dkg mięsa z piersi z indyka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1/2 szklanki śmietany 22%
  • po 2 łyżki oleju i masła
  • liść laurowy
  • sól i pieprz
  • świeża zielenina

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w kostkę, oprósz solą i mąką. Rozgrzej tłuszcz i smaż na nim mięso z pokrojoną cebulką aż sie zarumienią.
  2. Dodaj wino, bulion, liść laurowy i duś pod przykryciem ok. 30 minut Dodaj warzywa i przyprawy.
  3. Duś kolejne kilka minut aż warzywa będą miękkie. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i solą.
  4. Dodaj śmietanę i świeżą zieleninę. Podawaj z ryżem.