Karpatka

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka wody
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 5 jajek

Składniki na masę:

  • 1 litr mleka 3,2%
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 2 kostki margaryny
  • 1 zapach waniliowy

Ciasto:

Wodę zagotować z margaryną. Do wrzątku wsypać mąkę, wymieszać i ostudzić. Po ostudzeniu dodawać jajka cały czas mieszając. Dodać proszek do pieczenia. Ciasto wyłożyć do 2 takich samych blach wysmarowanych tłuszczem. Piec 15- 20 min. w temp. 190oC. Nie otwierać piekarnika, bo opadnie.

Krem:
Mąkę rozrobić z częścią mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać do niego mąkę rozrobioną w mleku i dobrze wymieszać. Ostudzić. Dodać margarynę, żółtka i zapach waniliowy, zmiksować na gładką masę. Na jeden placek upieczonego ciasta wyłożyć krem i równo rozsmarować, przykryć drugim. Wstawić do lodówki. Wierzch posypać cukrem pudrem.