Słownik kulinarny: Cavatappi (kolanka)

Cavatappi (kolanka)[czytaj: kawatoppi] – rodzaj włoskiego makaronu w kształcie poskręcanej rurki, produkowanego bez użycia jaj. Cavatappi w kształcie rurki z rowkami po zewnętrznej stronie znane jest pod nazwą rigati. Może mieć kolor żółty jak większość makaronów, choć występuje również w wersji zielonej lub czerwonej, gdy doda się do niego odpowiedni barwnik podczas produkcji. Ten typ makaronu najczęściej używany jest w różnego rodzaju sałatkach, zupach i zapiekankach.

Nazwa makaronu pochodzi od włoskiego „Cava Tappi” oznaczającego korkociąg. W USA ten typ makaronu sprzedawany jest pod nazwą „scooby doo” (w nawiązaniu do bajki o tym samym tytule).

Kształt tego makaronu pomaga zachować smak wielu typów sosów i dressingów. Smakuje bardzo dobrze w towarzystwie majonezu lub innych przypraw na bazie oleju. Sosy oparte na śmietanie lub mięsie bardzo dobrze komponują i uzupełniają się z tym makaronem. Kolorowe odmiany cavatappi są używane często w sałatkach w towarzystwie oliwek, pepperoni, pomidorów z uwagi na dopasowanie kolorystyczne.

Makaron cavatappi gotuje się jak każdy inny makaron w gotującej się osolonej wodzie, najlepiej pod przykrywką przed 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając aby nie przywierał do dna. Gotuje się go do miękkości, ale nie rozgotowywując.

 

Użytkownicy trafili tutaj szukając: makarony z biedronki caratappi