W kolejnym odcinku „Buddy Valastro gotuje” szef kuchni razem z ciotką Anną i wujem Cosmo zaproponują dziś kilka dań na poprawienie nastroju. Ciotka Anna poda nam przepis na swoją słynną frittatę z cebulą i papryką.
Oryginalna nazwa przepisów: Bruschetta With Tomatoes, Olives and Capers, Aunt Anna’s Pepper and Onion Frittata, Mama’s Chicken Soup, Chocolate Pudding With Amaretto Whipped Cream.
Bruschetta z pomidorami, oliwkami i kaparami
Ilość porcji: dla 4-6 osób
Czas przygotowywania: 15 minut
Czas gotowania: 5-10 minut
Składniki:
- 1 bagietka pokrojona na 12 kromek
- pół ząbka czosnku
- 1 szklanka pomidorów z puszki w kawałkach (np. Roma)
- 1/4 szklanki pieczonej czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
- 1/4 szklanki czarnych oliwek bez pestek, posiekanych
- 3 łyżki czerwonej cebuli pokrojonej w plasterki
- 1 łyżka kaparów (opłukanych aby zredukować słony smak)
- 1/4 szklanki świeżej bazylii, posiekanej
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- 3 łyżki octu winnego z czerwonego wina
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki startego parmezanu
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Skrop kromki 2 łyżkami oliwy z oliwek, natrzyj połową ząbka czosnku.
- Upiecz w piekarniku kromki na papierze do pieczenia aż lekko zbrązowieją (ok. 5-10 minut). Wyjmij z piekarnika i ostudź.
- W średniej wielkości misce wymieszaj pomidory, pieczoną paprykę, czarne oliwki, cebulę, bazylię i kapary. Przypraw solą i pieprzem, dodaj octu winnego i oliwy z oliwek.
- Na wierzch kromek wyłóż pastę z pomidorów i posyp z wierzchu parmezanem. Podawaj.
Frittata z papryką i cebulą
Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowywania: 10 minut
Czas gotowania: 10-15 minut
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 2 cebule, pokrojone w plasterki
- 2 papryki (czerwona, żółta lub zielona), pokrojone w plasterki
- 4-6 dużych jaj
- 3/4 szklanki startego sera Romano
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Sposób przygotowania:
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek na dużym ogniu. Wrzuć i smaż do miękkości cebulę i paprykę ok. 15 minut.
- W dużej misce wymieszaj jajka, 1/2 szklanki sera Romano, sól i pieprz. Wylej jajka na patelnie i smaż na niewielkim ogniu 3-4 minuty bez mieszania, aż jajka się zetną i będą od spodu złoto-brązowe.
- Przełóż frittatę z patelni na talerz odwracając ją do góry nogami, a następnie z powrotem przełóż ją na patelnię. Smaż ją z drugiej strony aż od spodu znowu będzie złoto-brązowa, ok 3-5 minut.
- Przełóż fritattę na talerz i posyp resztą sera Romana.
- Pokrój fritatę na kawałki i serwuj gorące.
Zupa z kurczakiem
Ilość porcji: dla 8 osób
Czas przygotowywania: 15 minut
Czas gotowania: 6 godzin
Składniki na domowy bulion drobiowy:
- 2 kg kości z kurczaka: szyi, tyłów, skrzydełek itp.
- wody – tyle aby pokryła mięso w garnku
Składniki na zupę:
- 0,5 kg piersi z kurczaka bez kości i skóry, pokrojonych na drobne kawałki wielkości kęsa
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duża cebula pokrojona w plasterki
- 4 średnie marchewki, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
- 3 średnie korzenie selera, pokrojone w cienkie plasterki
- 1 duży ziemniak Idaho, obrany i pokrojony w kostkę (lub inna odmiana ziemniaka)
- 1 czubata szklanka świeżych lub mrożonych kolb kukurydzy
- 1,5 szklanki pomidorów w kawałkach
- po 1 gałązce natki pietruszki, szałwii i oregano, związanych razem w saszetce
- 1 szklanka dowolnego, drobnego makaronu
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania domowego bulionu drobiowego:
- Do dużego garnka wrzuć wszystkie kawałki i kości kurczaka i zalej wodą tak, aby przykryła kurczaka.
- Zagotuj wodę, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 3 godziny. Przecedź bulion przez gęste sito aby usunąć kości.
Sposób przygotowania zupy z kurczaka:
- Postaw na średnim ogniu duży garnek, wlej na dno oliwę z oliwek i obsmaż cebulę i piersi z kurczaka. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
- Zmniejsz ogień. Kiedy cebula jest już miękka a kurczak nabierze koloru, wlej bulion drobiowy, seler, marchewkę, ziemniaka, kukurydzę, pomidory i saszetkę z ziołami, 2 łyżki soli i dużą garść pieprzu.
- Doprowadź do wrzenia i gotuj przez następne 45 minut.
- Dodaj makaron i gotuj przez 6 minut. Przypraw do smaku jeśli potrzeba. Podawaj.
Pudding czekoladowy z kremem amaretto
Ilość porcji: dla 4-6 osób
Czas przygotowywania: 10 minut
Czas gotowania: 15-20 minut
Składniki do puddingu:
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 3 szklanki pełnego mleka
- 1 laska wanilii (lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego)
- 1/4 szklanki płatków czekoladowych (półsłodkich lub półgorzkich)
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka masła
- 1/8 łyżeczki soli
Składniki do kremu amaretto:
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru cukierniczego
- 1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego
- 1/4 szklanki pokruszonych ciasteczek amaretto do przybrania
Sposób przygotowania puddingu:
- Wlej do rondla mleko i zagotuj je. Przekrój laskę wanilii wzdłuż i wyskrob z niej ziarenka. Zdejmij mleko z ognia i pozostaw do ostudzenia na 15 minut.
- Wymieszaj cukier, mąkę kukurydzianą i sól w rondelku. Wsyp mieszankę do mleka i mieszaj cały czas przez 15-20 minut aż zgęstnieje.
- Dodaj płatki czekoladowe i mieszaj aż się roztopią. Zdejmij z ognia i dodaj masło i sól. Mieszaj aż się masło rozpuści i połączy z resztą składników.
- Przelej pudding do 4-6 pucharków lub miseczek. Przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki aż stężeje (ok. 2 godzin).
- W międzyczasie wykonaj krem amaretto.
- Ubij na sztywno w misce śmietanę z cukrem i ekstraktem migdałowym.
- Serwuj pudding z kremem amaretto i pokruszonymi ciasteczkami amaretto.
Użytkownicy trafili tutaj szukając: bruschetta z pomidorami i cebulą,zapiekany chleb z mozzarellą i pomidorami