Buddy Valastro gotuje – Tatar z tuńczyka z ciastem wonton, Szpinak czosnkowo-imbirowy, Koryfena z orzechami Makadami, salsą z ananasa i ryżem jaśminowym, Pudding z tapioki i kokosa (odc. 4, sezon 2)

Buddy uwielbia próbować nowe rzeczy. W odcinku pt. „Azjatyckie szaleństwa Buddy’ego” szef kuchni przygotuje tatara z tuńczyka z pierożkami wonton, koryfenę z orzechami makadamii, szpinak z czosnkiem i imbirem oraz deser z tapioki.

Oryginalna nazwa przepisów: Asian Tuna Tartare With Crispy Wontons, Garlic-Ginger Spinach, Macadamia-crusted Mahi Mahi With Pineapple Salsa and Jasmine Rice, Coconut Tapioca Pudding.

Tatar z tuńczyka z ciastem wonton

Tatar z tuńczyka z ciastem wonton (źródło: TLC)Ilość porcji: jako przystawka dla 4 osób
Czas przygotowywania: 15 minut
Czas gotowania: 15 minut

Składniki do chrupiąccyh pierożków wonton:

  • 8 kawałków ciasta do pierożków wonton
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Składniki do tatara z tuńczyka:

  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • 1/4 łyżeczki oleju sezamowego
  • skórka i sok z jednej dużej cytryny
  • 1 łyżeczka obranego i startego imbiru
  • szczypta koszernej soli
  • ok. 200 g steków z tuńczyka jak do sushi, pokrojonych w
  • kostkę o wielkości ok. 5 mm
  • 2 łyżki szalotki, drobno posiekanej
  • 2 łyżki świeżej kolendry, drobno posiekanej
  • 1 łyżeczka praźonych nasion sezamu do przybrania

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem.
  2. Przekrój kwadratowe kawałki ciasta wonton na połowę wzdłuż przekątnej, aby powstały dwa trójkąty. Wyłóż trójkąty na blachę i posmaruj z wierzchu oliwą. Piecz aż zbrązowieją (ok. 5-10 minut). Uważaj aby się  nie spaliły (łatwo się przypalają). Pozostaw do ostygnięcia.
  3. Wymieszaj tuńczyka, sos sojowy, olej sezamowy, skórkę z cytryny, imbir i sól. Dodaj pozostałe składniki za wyjątkiem sezamu i obtocz kawałki sezamu w powstałym sosie.
  4. Przełóż tuńczyka do miski i posyp sezamem. Podawaj z chrupiącymi kawałkami ciasta wonton.
  5. Możesz również podawać je jako gotowe przystawki – połóż na kawałku ciasta wonton tuńczyka, posyp sezamem i wyłóż na talerz.

Szpinak czosnkowo-imbirowy

Szpinak czosnkowo-imbirowy (źródło: TLC)Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowywania: 5 minut
Czas gotowania: 5 minut

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka świeżego, obranego i startego imbiru
  • ok. 300 g świeżego, umytego i odcedzonego szpinaku w całości (nie siekanego)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól i pieprz do smaku
  • prażone nasiona sezamu do przybrania

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej olej w dużej, głębokiej patelni lub woku. Wrzuć czosnek i imbir i smaż przez 30 sekund aż czosnek się zezłoci.
  2. Dodawaj po trochę szpinak i mieszaj po dodaniu każdej porcji. Dodaj sól i pieprz do smaku.
  3. Dodaj sos sojowy i dolej wody aby przykryła szpinak. Smaż przez ok. 1 minutę aż szpinak zwiędnie a łodygi będą miękkie.
  4. Przełóż szpinak na talerz. Podawaj posypany prażonym sezamem.

Koryfena (mahi-mahi) z orzechami Makadami, salsą z ananasa i ryżem jaśminowym

Koryfena (mahi-mahi) z orzechami Makadami, salsą z ananasa i ryżem jaśminowym (źródło: TLC)Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowywania: 40 minut
Czas gotowania: 5-7 minut

Składniki do ryby koryfeny:

  • 4 150-gramowe filety ryby koryfeny (dorado, mahi-mahi) lub innej białej ryby
  • 3 duże jajka, rozbite na głębokim talerzu
  • 1 szklanka bułki tartej panko
  • 3/4 szklanki niesolonych orzechów makadami
  • sól i pieprz
  • 1/4 oleju roślinnego

Składniki do ryżu:

  • 1 szklanka ryżu jaśminowego
  • 1,5 szklanki wody

Składniki do salsy:

  • 2 szklanki ananasa świeżego lub z puszki, pokrojonego w kostkę
  • 1/3 szklanki czerwonej cebuli, posiekanej
  • 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
  • 1/4 łyżeczki skórki z limetki
  • 2 łyżki świeżego soku z limetki
  • pół lub cała papryczka jalapeno w zależności od gustu, posiekana po wyjęciu pestek
  • 2 łyżki obranego i startego imbiru
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

  1. Drobno rozdrobnij orzechy makadami przy pomocy noża lub blendera. Uważaj, aby nie rozzdrobnić orzechów na pastę. Wymieszaj w misce rozdrobnione orzechy i bułkę tartą.
  2. Natrzyj filety ryby solą i pieprzem, obtocz w rozbitym jajku a następnie w mieszance bułki z orzechami. Połóż rybę na blasze i włóż ją do lodówki na czas przygotowywania salsy i ryżu.
  3. Wsyp ryż do małego rondelka, wlej 1,5 szklanki wody i zagotuj. Przykryj rondelek pokrywką i gotuj na wolnym ogniu 15-20 minut. Ryż jest gotowy gdy wszystka woda się wchłonie. Zdejmij z ognia i pozostaw przykryty ryż na ok. 5 minut.
  4. Wymieszaj wszystkie składniki salsy w misce i odstaw na bok.
  5. Rozgrzej olej roślinny w dużej, nieprzywieralnej patelni na średnim ogniu. Delikatnie połóż filety rybne na patelni, zmniejsz ogień i smaż ok. 3-5 minut z każdej strony aż panierka będzie złota a ryba usmażona.
  6. Wyłóż ryz na talerze i na wierzchu połów filet ryby. Wymieszaj salsę i polej nią wierzch ryby. Możesz podać pozostałą salsę w osobnym naczyniu do dyspozycji jedzących.

Pudding z tapioki i kokosa

Pudding z tapioki i kokosa (źródło: TLC)Czas przygotowywania: 5 minut
Czas gotowania: 15 minut

Składniki:

  • 1/3 szklanki tapioki w proszku
  • 1 puszka (ok. 400 g) mleka kokosowego
  • ziarna zeskrobane z połowy laski wanilii (lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego)
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 4 łyżki cukru
  • 1 żółtko z dużego jajka, rozbite w misce
  • 1/4 szklanki prażonych wiórków kokosowych do przybrania
  • 1 banan pokrojony w plasterki
  • bita śmietana

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj tapiokę w proszku, mleko kokosowe, ziarna wanilii i sól w rondelku. Doprowadź składniki do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj cały czas mieszając przez ok. 5 minut. Wsyp cukier i wymieszaj aż się rozpuści.
  2. Wlewaj powoli gorącą tapiokę do ubitego żółtka cały czasz mieszając. Przelej całość z powrotem do rondelka i gotuj na wolnym ogniu ok. 2-3 minuty aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia.
  3. Podawaj na ciepło lub na zimno posypane prażonymi wiórkami kokosowymi, kawałkami banana i bitą śmietaną.