Buddy uwielbia próbować nowe rzeczy. W odcinku pt. „Azjatyckie szaleństwa Buddy’ego” szef kuchni przygotuje tatara z tuńczyka z pierożkami wonton, koryfenę z orzechami makadamii, szpinak z czosnkiem i imbirem oraz deser z tapioki.
Oryginalna nazwa przepisów: Asian Tuna Tartare With Crispy Wontons, Garlic-Ginger Spinach, Macadamia-crusted Mahi Mahi With Pineapple Salsa and Jasmine Rice, Coconut Tapioca Pudding.
Tatar z tuńczyka z ciastem wonton
Ilość porcji: jako przystawka dla 4 osób
Czas przygotowywania: 15 minut
Czas gotowania: 15 minut
Składniki do chrupiąccyh pierożków wonton:
- 8 kawałków ciasta do pierożków wonton
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Składniki do tatara z tuńczyka:
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- 1/4 łyżeczki oleju sezamowego
- skórka i sok z jednej dużej cytryny
- 1 łyżeczka obranego i startego imbiru
- szczypta koszernej soli
- ok. 200 g steków z tuńczyka jak do sushi, pokrojonych w
- kostkę o wielkości ok. 5 mm
- 2 łyżki szalotki, drobno posiekanej
- 2 łyżki świeżej kolendry, drobno posiekanej
- 1 łyżeczka praźonych nasion sezamu do przybrania
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem.
- Przekrój kwadratowe kawałki ciasta wonton na połowę wzdłuż przekątnej, aby powstały dwa trójkąty. Wyłóż trójkąty na blachę i posmaruj z wierzchu oliwą. Piecz aż zbrązowieją (ok. 5-10 minut). Uważaj aby się nie spaliły (łatwo się przypalają). Pozostaw do ostygnięcia.
- Wymieszaj tuńczyka, sos sojowy, olej sezamowy, skórkę z cytryny, imbir i sól. Dodaj pozostałe składniki za wyjątkiem sezamu i obtocz kawałki sezamu w powstałym sosie.
- Przełóż tuńczyka do miski i posyp sezamem. Podawaj z chrupiącymi kawałkami ciasta wonton.
- Możesz również podawać je jako gotowe przystawki – połóż na kawałku ciasta wonton tuńczyka, posyp sezamem i wyłóż na talerz.
Szpinak czosnkowo-imbirowy
Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowywania: 5 minut
Czas gotowania: 5 minut
Składniki:
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka świeżego, obranego i startego imbiru
- ok. 300 g świeżego, umytego i odcedzonego szpinaku w całości (nie siekanego)
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól i pieprz do smaku
- prażone nasiona sezamu do przybrania
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej olej w dużej, głębokiej patelni lub woku. Wrzuć czosnek i imbir i smaż przez 30 sekund aż czosnek się zezłoci.
- Dodawaj po trochę szpinak i mieszaj po dodaniu każdej porcji. Dodaj sól i pieprz do smaku.
- Dodaj sos sojowy i dolej wody aby przykryła szpinak. Smaż przez ok. 1 minutę aż szpinak zwiędnie a łodygi będą miękkie.
- Przełóż szpinak na talerz. Podawaj posypany prażonym sezamem.
Koryfena (mahi-mahi) z orzechami Makadami, salsą z ananasa i ryżem jaśminowym
Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowywania: 40 minut
Czas gotowania: 5-7 minut
Składniki do ryby koryfeny:
- 4 150-gramowe filety ryby koryfeny (dorado, mahi-mahi) lub innej białej ryby
- 3 duże jajka, rozbite na głębokim talerzu
- 1 szklanka bułki tartej panko
- 3/4 szklanki niesolonych orzechów makadami
- sól i pieprz
- 1/4 oleju roślinnego
Składniki do ryżu:
- 1 szklanka ryżu jaśminowego
- 1,5 szklanki wody
Składniki do salsy:
- 2 szklanki ananasa świeżego lub z puszki, pokrojonego w kostkę
- 1/3 szklanki czerwonej cebuli, posiekanej
- 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
- 1/4 łyżeczki skórki z limetki
- 2 łyżki świeżego soku z limetki
- pół lub cała papryczka jalapeno w zależności od gustu, posiekana po wyjęciu pestek
- 2 łyżki obranego i startego imbiru
- 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
- Drobno rozdrobnij orzechy makadami przy pomocy noża lub blendera. Uważaj, aby nie rozzdrobnić orzechów na pastę. Wymieszaj w misce rozdrobnione orzechy i bułkę tartą.
- Natrzyj filety ryby solą i pieprzem, obtocz w rozbitym jajku a następnie w mieszance bułki z orzechami. Połóż rybę na blasze i włóż ją do lodówki na czas przygotowywania salsy i ryżu.
- Wsyp ryż do małego rondelka, wlej 1,5 szklanki wody i zagotuj. Przykryj rondelek pokrywką i gotuj na wolnym ogniu 15-20 minut. Ryż jest gotowy gdy wszystka woda się wchłonie. Zdejmij z ognia i pozostaw przykryty ryż na ok. 5 minut.
- Wymieszaj wszystkie składniki salsy w misce i odstaw na bok.
- Rozgrzej olej roślinny w dużej, nieprzywieralnej patelni na średnim ogniu. Delikatnie połóż filety rybne na patelni, zmniejsz ogień i smaż ok. 3-5 minut z każdej strony aż panierka będzie złota a ryba usmażona.
- Wyłóż ryz na talerze i na wierzchu połów filet ryby. Wymieszaj salsę i polej nią wierzch ryby. Możesz podać pozostałą salsę w osobnym naczyniu do dyspozycji jedzących.
Pudding z tapioki i kokosa
Czas przygotowywania: 5 minut
Czas gotowania: 15 minut
Składniki:
- 1/3 szklanki tapioki w proszku
- 1 puszka (ok. 400 g) mleka kokosowego
- ziarna zeskrobane z połowy laski wanilii (lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego)
- 1/8 łyżeczki soli
- 4 łyżki cukru
- 1 żółtko z dużego jajka, rozbite w misce
- 1/4 szklanki prażonych wiórków kokosowych do przybrania
- 1 banan pokrojony w plasterki
- bita śmietana
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj tapiokę w proszku, mleko kokosowe, ziarna wanilii i sól w rondelku. Doprowadź składniki do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj cały czas mieszając przez ok. 5 minut. Wsyp cukier i wymieszaj aż się rozpuści.
- Wlewaj powoli gorącą tapiokę do ubitego żółtka cały czasz mieszając. Przelej całość z powrotem do rondelka i gotuj na wolnym ogniu ok. 2-3 minuty aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia.
- Podawaj na ciepło lub na zimno posypane prażonymi wiórkami kokosowymi, kawałkami banana i bitą śmietaną.