Buddy gotuje swoje ulubione męskie dania: włoskie frytki z pieca z domowym ketchupem, skrzydełka z sosem z gorgonzoli, grillowane żeberka na słodko. Na koniec poda wyjątkowo dużą porcję lodowego deseru z orzechową kruszonką.
Oryginalne nazwy przepisów: Italian Spiced Oven Fries With Homemade Ketchup; Buffalo Chicken Wings With Chunky Gorgonzola Cheese Dip; Sweet And Smokey Bbq Ribs; Man-Sized Ice Cream Sundaes With Hazelnut Crunch.
Włoskie frytki z pieca z domowym ketchupem
Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 5 minut dla frytek, 1- minut dla keczupu
Czad gotowania: 25-30 minut dla frytek, 10 minut dla keczupu
Składniki na frytki:
- 4 ziemniaki do pieczenia
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku w proszku
- 1/4 łyżeczki kolendry
Składniki do keczupu:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3/4 szklanki posiekanej cebuli
- 1 i 1/2 łyżeczki posiekanego czosnku
- 1/2 szklanki octu winnego z czerwonego wina
- 1/2 szklanki octu z cydru jabłkowego (wina jabłkowego)
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka musztardy
- szczypta mielonego ziela angielskiego
- 1 puszka pomidorów w kawałkach (np. San Marzano lub Roma)
Sposób przygotowania ketchupu:
- Postaw na średnim ogniu dużą patelnię i wlej oliwę z oliwek. Gdy oliwa się rozgrzeje, dodaj cebulę i czosnek. Smaż aż zmiękną ok. 4-5 minut. Wlej ocet winny z czerwonego wina i wina cydrowego oraz dodaj brązowego cukru, soli i musztardy. Zagotuj całość i dodaj pomidory.
- Duś pomidory aż ilość soku zredukuje się do połowu, ok. 20-25 minut. Zdejmij z ognia, pozostaw do wystudzenia na 10-15 minut, wlej do blendera i zmiksuj aż powstanie gładka masa.
- Tak przygotowany ketchup może być przechowywany do 3 tygodni.
Sposób przygotowania frytek
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Obierz ziemniaki i pokrój na frytki o grubości ok. 5 mm. Skrop ziemniaki 3 łyżkami oliwy z oliwek, posyp solą, pieprzem, oregano, bazylią, czosnkiem i kolendrą.
- Umieść frytki na blasze pokrytej papierem do pieczenia (jedna warstwa). Piecz ziemniaki bez grilla aż zbrązowieją – ok. 30 minut a następnie z włączonym grillem przez ok. 10 minut.
Kiedy frytki są gotowe, podawaj je natychmiast z domowym ketchupem.
Pikantne skrzydełka z sosem serowym Gorgonzola
Ilość porcji: dla 4-6 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 30 minut
Składniki do skrzydełek:
- ok. 1,5 kg skrzydełek z kurczaka
- 1 łyżka koszernej soli
- 1 osełka masła
- 1 szklanka pikantnego sosu, np. Frank, Crystal lub Louisiana
- ostre papryczki chilli (opcjonalnie)
- olej rzepakowy lub z orzeszków ziemnych do smażenia
Składniki do dipu (sosu):
- 1/2 szklanki majonezu
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1/4 szklanki maślanki
- 1/3 szklanki pokruszonego sera Gorgonzola (lub sera bleu)
- 1 łyżka octu winnego z czerwonego wina
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
Sposób przygotowania:
- Natrzyj skrzydełka solą i zostaw na noc w lodówce lub na 30 minut w temperaturze pokojowej. Opłucz skrzydełka w zimnej wodzie i delikatnie osusz.
- W małym rondelku podgrzej masło i ostry sos na małym ogniu.
- Przygotuj głęboką patelnię lub rondel do smażenia (ok. 5 cm głębokości). Rozgrzej olej do temperatury ok. 190 stopni. Smaż skrzydełka partiami aż będą chrupiące i dobrze usmażone (ok. 5-7 minut). Wyjmij skrzydełka cedzakiem i obtocz w sosie.
Sposób przygotowania dipu serowego:
- Wymieszaj wszystkie składniki dipu w misce i podawaj wraz ze skrzydełkami.
Żeberka na słodko
Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 2-12 godzin w zalezności od czasu schładzania
Czas gotowania: 2- 2 i 1/2 godziny
Składniki:
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka czarnego pieprzu
- 1 łyżka papryki
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- ok. 1 kg żeberek
- 1/2 szklanki octu z białego wina
Sposób przygotowania:
- W małej misce wymieszaj wszystkie składniki za wyjątkiem żeberek. Obtocz żeberka przygotowaną mieszanką przypraw.
- Przykryj miskę folią spożywczą i umieść w w lodówce na czas od 2 do 12 godzin.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 150 stopni.
- Wyłóż żeberka na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Skrop żeberka octem z białego wina. Smaż w piekarniku aż żeberka zmiękną w środku i będą chrupiące na zewnątrz (ok. 2 do 2,5 godziny, co jakiś czas obracając).
Ogromna porcja lodów z kruszonką orzechową
Ilość porcji: dla 4-6 osób
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 5 minut
Składniki do orzechowej posypki:
- 1/4 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 szklanki syropu kukurydzianego
- 1 łyżka niesolonego masła
- 1 i 1/2 szklanki prażonych orzeszków ziemnych, lekko posiekanych
- 1 łyżeczka sody do pieczenia
- 1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej
Składniki do sosu czekoladowego:
- 3/4 szklanki czekolady z orzechami
- 1/3 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Składniki do lodów:
- 2 litry lodów waniliowych
- 2 litry lodów kawowych
- 2 litry lodów czekoladowych
- bita śmietana do przybrania
- wiśnie w syropie do przybrania
- termometr cukierniczy
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj ze sobą wodę, cukier, sok z cytryny i syrop kukurydziany w średniej wielkości rondelku z włożonym do niego termometrem cukierniczym. Zagotuj składniki na średnim ogniu, potem mieszaj składniki od czasu do czasu aż osiągną temperaturę 150 stopni. Syrop powinien być koloru złoto-brązowego.
- Zdejmij z ognia i dodaj masło, wymieszaj aż się rozpuści. Dodaj orzeszki ziemne i wymieszaj. Dodaj sodę i sól, syrop powinien się rozjaśnić i trochę się spienić.
- Wylej miksturę do natłuszczonej formy do pieczenia, rozsmaruj na grubość ok. 5 mm. Pozostaw do ostygnięcia i stwardnienia na ok. 30-45 minut.
- W międzyczasie podgrzej mleko na małym ogniu w rondelku. Kiedy mleko będzie już na tyle gorące że nie da się go dotknąć (ale nie zawrzało!), wrzuć czekoladę z orzechami i cynamon i mieszaj aż czekolada się rozpuści. Zdejmij mleko z ognia.
- Gdy syrop orzechowy stwardnieje, połam go na duże kawałki i włóż do szczelnego woreczka a następnie przy pomocy wałka pokrusz na mniejsze kawałki.
Sposób podania:
Wyłóż kulki lodów do miski lub pucharka na lody. Skrop lody sosem z czekolady orzechowej, połóż na wierzch bitą śmietanę. Polej jeszcze raz sosem i posyp kruszonką z orzechów.