W tym odcinku programu Buddy zabiera się za dania z drobiu. Przygotuje przepysznego kurczaka z tamari i czosnkiem oraz kokosowym ryżem, roladki z indyka z nadzieniem z kiełbasy i kurczaka po francusku.
Oryginalne nazwy przepisów: Chicken Francese, Sausage Stuffed Turkey Rollatini, Tamari And Garlic Marinated Chicken Thighs With Coconut Rice.
Kurczak po francusku
Czas przygotowywania: 20 minut
Czas gotowania: 20 minut
Składniki:
- 2 duże piersi z kurczaka, bez skóry i kości, przekrojone na pół
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1 szklanka mąki
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 3 duże jajka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 7 łyżek zimnego, niesolonego masła
- 3 ząbki czosnku, pocięte na bardzo cienkie plasterki
- 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 1 cała cytryna, pokrojona na cienkie plasterki
- 1/4 szklanki świeżej pietruszki, posiekanej
- 500 g dowolnego makaronu (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Włóż filety z piersi kurczaka w foli spożywczej i lekko rozbij gładką stroną tłuczka na grubość 5 mm.
- Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj 2 łyżki masła, poczekaj aż się roztopi i przestanie puszczać bąbelki. Wymieszaj mąkę, pół łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu w płaskiej misce.
- W drugiej misce rozbij jajka przy pomocy widelca.
- Obtocz filety najpierw w mące, potem w jajku. Smaż filety na złoty kolor z obydwu stron (łącznie ok. 4-6 minut).
- Przełóż usmażone filety na talerz z ręcznikiem papierowym, przykryj folią aby nie wystygły.
- Na patelnię z tłuszczem po smażeniu wrzuć czosnek i smaż aż zmięknie. Dodaj wino, bulion drobiowy, plasterki cytryny, pietruszkę i 5 łyżeczek masła. Smaż bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu, przez 3-4 minuty.
- Połóż z powrotem na patelni usmażone wcześniej piersi z kurczaka i podgrzewaj przez 2-3 minuty.
- Podawaj filet polany sosem z patelni, przyozdobiony plasterkami cytryny. Możesz podawać z dowolnym makaronem.
Roladki z indyka nadziewane kiełbasą
Czas przygotowywania: 15 minut
Czas gotowania: 1,5 godziny
Składniki:
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 szklanka cebuli, pokrojonej w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- ok. 300 g pieczarek, posiekanych
- 500 g słodkich włoskich kiełbasek
- 500 g szpinaku
- 0,5-1,5 kg połówek piersi z indyka ze skórą
- 1 szklanka bułki tartej
- 2 łyżki startego sera Parmigiano-Reggiano
- 1 duże jajko
- 2 łyżki miękkiego masła
- 1 marchewka, obrana i pokrojona w kostkę
- 1 seler, pokrojony w kostkę
- 3 szklanki + 6 łyżek bulionu drobiowego
- 3 łyżki mąki
- 1/4 szklanki białego wina
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek na średnim ogniu. Usmaż pół cebuli ze szczyptą soli, pieprzu i czosnku aż zmięknie.
- Dodaj pieczarki i smaż aż puszczą soki i zaczną wysychać (ok. 5-7 minut). Dodaj kiełbaski i rozdrabniajac je smaż ok. 3-5 minut aż zniknie różowy kolor. Dodaj szpinak, wymieszaj i smaż kolejne 2-3 minuty. Przełóż tak powstały farsz do miski i pozostaw do ostudzenia.
- Piersi z indyka powinny być podzielone na 2 połówki – jedna ze skórą, druga bez. Nakryj piersi folią spożywczą i tłuczkiem do mięsa rozbij lekko każdą połówkę na cienki filet, aby była równa na grubość. Potrzep filety solą i pieprzem z obydwu stron.
- Do zimnego farszu dodaj bułkę tartą, starty ser i jajko. Wymieszaj wszystko razem, dopraw w razie potrzeby.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Rozsmaruj farsz na całej powierzchni fileta pozostawiając 2 cm z brzegu. Złóż dłuższymi bokami filet bez skóry, delikatnie naciskając nadzienie, zwiń filet w rulonik i zagnij brzegi do środka tworząc zwartą roladkę skórą do góry.
- Zwiąż sznurkiem roladkę w kilku miejscach w poprzek i raz wzdłuż. Posmaruj roladkę miękkim masłem.
- W rondlu do smażenia lub kociołku rozgrzej oliwę z oliwek. Włóż roladki i lekko obsmaż je ze wszystkich stron. Wyjmij roladki i przełóż je do garnka. Do kociołka wrzuć pozostałą część cebuli, marchewkę, seler. Wlej białego wina i szklankę bulionu i gotuj warzywa aż lekko zmiękną (ok. 7-8 minut). Włóż z powrotem roladki, przykryj pokrywką i włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz 25 minut, następnie zdejmij pokrywkę i piecz kolejne 15 minut.
- Wyjmij kociołek z piekarnika i wyłóż roladki na stolnicę, przykryj je folią aluminiową i pozostaw do ostygnięcia.
Sos pieczeniowy:
- Połóż kociołek na palniku na dużym ogniu. Wymieszaj mąkę z 6 łyżkami bulionu drobiowego. Powoli wlewaj mąkę do kociołka cały czas mieszając. Wlej pozostałą część bulionu i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj 5-7 minut aż sos zgęstnieje. Przecedź lub pozostaw warzywa w zależności od upodobań.
- Usuń sznurki z roladek i pokrój je w krążki. Rozłóż plastry na talerzu i polej sosem pieczeniowym. Podawaj z dzikim ryżem i zieloną sałatą.
Marynowane udka z tamari, czosnkiem i ryżem kokosowym
Czas przygotowywania: 20 minut
Czas gotowania: 35 minut
Składniki:
- 12 udek z kurczaka bez kości, z usuniętym nadmiarem tłuszczu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz do smaku
- 1/2 szklanki tamari
- 1/4 szklanki octu z wina ryżowego
- 4 łyżki miodu
- 4 duże ząbki czosnku
- 1 łyżka świeżego obranego i startego imbiru
- 4 szalotki, pokrojone na cienkie plasterki po przekątnej
- 2 łyżki prażonych ziaren sezamu
Składniki na ryż kokosowy:
- 2 szklanki ryżu jaśminowego
- 1,5 szklanki wody
- 1 puszka mleka kokosowego, niesłodzonego
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania udek:
- W misce wymieszaj przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir, tamari, ocet z wina ryżowego, oliwę i miód. Dodaj pieprzu do smaku, wymieszaj.
- Obtocz udka w marynacie i albo smaż je od razu albo pozostaw przykryte w chłodzie przez kilka godzin aby dobrze przeszły marynatą.
- Rozgrzej patelnie grilową na średnim ogniu. Smaż udka z każdej strony po 4-5 minut. Przelej pozostałą marynatę do rondelka. Zagotuj i gotuj przez 5 minut. Polej udka ciepłą marynatą. Smaż dalej udka aż będą dobre (ok. 10-12 minut).
Sposób przygotowania ryżu kokosowego:
- Wlej do rondelka wodę, mleko, dodaj sól i wsyp ryż jaśminowy. Doprowadź do wrzenia na dużym ogniu. Wymieszaj raz ryż i zmniejsz ogień. Przykryj pokrywką i gotuj przez 15 minut. Zdejmij z ognia i pozostaw pod przykryciem jeszcze przez 5 minut.
Podawaj udka posypane posiekaną szalotką i ziarnami sezamu. Podawaj z ryżem kokosowym.