Buddy Valastro gotuje – Azjatyckie pierożki z wieprzowiną i sosem hoisin, Wołowina z kapustą bok choy, Smażony ryż Buddy’ego, Solone krewetki z pieprzem (odc. 9, sezon 2)

Buddy przygotowuje pyszną chińską ucztę. Na stole pojawią się solone krewetki, azjatyckie pierożki jiaozi z wieprzowiną, wołowina z kapustą bok choy i smażony ryż.

Oryginalne nazwy przepisów: Asian Pork Potstickers with Hoisin Dipping Sauce, Beef with Bok Choy, Buddy’s Fried Rice, Salt and Pepper Shrimp.

Azjatyckie pierożki z wieprzowiną i sosem hoisin

Azjatyckie pierożki z wieprzowiną i sosem hoisin (źródło: TLC)Ilość porcji: dla 4 osób (ok. 24 sztuki)
Czas przygotowywania: 40 minut
Czas gotowania: 15 minut

Składniki:

  • 0,5 kg mielonej wieprzowiny
  • 3 łyżki drobno posiekanej szalotki
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku, zgnieciony
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka octu z wina ryżowego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków w proszku (gwiazdka anyżowa, czosnek, cynamon, koper, pieprz)
  • 1 żółtko
  • 24 okrągłe kawałki ciasta pierogowego lub ciasta Gyoza (+kilka dodatkowych w przypadku rozerwania się ciasta)
  • przegotowana woda
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1/3 szklanki bulionu drobiowego

Sposób przygotowania:

  1. W małej misce wymieszaj mieloną wieprzowinę z szalotkami, imbirem, czosnkiem, sosem sojowym, octem winnym, przyprawą 5 smaków i żółtkiem aż do wymieszania się wszystkich składników.
  2. Połóż kawałek ciasta pierogowego na czystej powierzchni (pozostałe kawałki nakryj ścierką aby zapobiec wysychaniu). Nałóż łyżeczką mięsne nadzienie na środek ciasta, zwilż brzegi ciasta wodą i złóż ciasto rogami do siebie. Przy zagnataniu upewnij się, że nie ma powietrza wewnątrz pieroga.
  3. Połóż gotowe pierogi na blasze i przykryj ścierką aby zapobiec wysychaniu.
  4. Rozgrzej dużą nieprzywieralną patelnię i dodaj olej. Połóż na rozgrzanym tłuszczu pierogi łączeniem na górze i smaż aż spody będą złote i chrupiące (ok. 4 minut).
  5. Dodaj bulion drobiowy, zmniejsz ogień i gotuj aż cały rosół zostanie wchłonięty przez pierożki (wtedy wieprzowina wewnątrz będzie już gotowa).
  6. Wyłóż pierożki na talerz i podawaj z dipem.

Dip (sos) Hoisin

Składniki:

  • 1/4 szklanki sosu hoisin
  • 1 łyżeczka octu z wina ryżowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki drobno posiekanych orzeszków ziemnych

Sposób przygotowania:

  1. W małej misce wymieszaj wszystkie składniki oprócz  orzeszków. Na koniec posyp sos orzeszkami.

Wołowina z kapustą bok choy

Wołowina z kapustą bok choy (źródło: TLC)Ilość porcji: dla 6 osób
Czas przygotowywania: 10 minut
Czas gotowania: 1 godzina

Składniki:

  • 0,5 kg polędwicy wołowej
  • 3,5 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki sherry
  • 1 łyżeczka azjatyckiego oleju sezamowego
  • 340 g (ok. 5-8 główek) kapusty bok choy
  • 2 łyżki sosu hoisin
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej skórki z pomarańczy
  • sok z połówy pomarańczy
  • 1 łyżka skrobii kukurydzianej
  • 3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
  • 3 ząbki czosnku, zgniecione
  • 1 łyżka świeżego obranego imbiru

Składniki:

  1. Mroź wołowinę przez 30 minut. W międzyczasie zrób marynatę: w dużej misce wymieszaj 1,5 łyżki sosu sojowego, cukier, 2 łyżkę sherry, 1 łyżeczkę oleju sezamowego i wymieszaj aż cukier się rozpuści.
  2. Przy użyciu dużego noża cienko pokrój ukośnie wołowinę w cienkie plasterki. Włóż mięso do marynaty, obtocz mięso ze wszystkich stron marynatą. Pozostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej lub przez 3 godziny w lodówce.
  3. Odetnij po pół centymetra dolnej części kapusty bok choy a resztę pokrój na 4 części. Umyj bok choy kilka razy zmieniając wodę a następnie wysusz na durszlaku lub przy pomocy wirówki (suszarki) do sałaty.
  4. W małej miseczce wymieszaj skórkę i sok z pomarańczy, 3 łyżki sherry, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sosu hoisin, skrobię kukurydzianą. Odstaw na bok.
  5. W woku lub dużej patelni rozgrzej olej z orzeszków ziemnych. Wrzuć czosnek i imbir smaż aż zmiękną (ok. 30 sekund). Dodaj mięso i smaż aż zbrązowieje z zewnątrz (ok. 35 sekund).
  6. Dodaj kapustę i smaż aż liście staną się ciemno zielone i zwiędłe (ok. 2 minuty). Wlej sos z soku z pomarańczy i smaż aż sos trochę zgęstnieje. Zdejmij z ognia, skrop potrawę olejem sezamowym i wymieszaj. Podawaj natychmiast.

Smażony ryż Buddy’ego

Smażony ryż Buddy'ego (źródło: TLC)Ilość porcji: dla 6 osób
Czas przygotowywania: 15 minut
Czas gotowania: 10 minut

Składniki:

  • 3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
  • 2 duże jajka
  • 1/2 selera (lub pietruszki), pokrojonego w plasterki
  • 1/2 szklanki marchewki, pokrojonej w plasterki
  • 6 szalotek (cebulka i szczypior), pokrojonych w plasterki
  • 2 ząbki czosnku, zgniecione
  • kawałek (ok. 2,5 cm) startego imbiru
  • 3 szklanki ryżu długoziarnistego
  • 1 łyżka sosu Hoisin
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1,5 szklanki gotowanego mięsa pokrojonego w 1 cm kostkę (wieprzowina, szynka, wołowina lub kurczak)
  • 1/2 szklanki mrożonego groszku

Składniki:

  1. Rozgrzej 1 łyżkę oleju w woku lub dużej patelni na dużym ogniu.
  2. W miseczce rozbij widelcem jajko ze szczyptą soli. Wlej jajko na patelnię i smaż jajko kręcąc patelnią aby powstało coś na kształt cienkiego naleśnika.
  3. Lekko wymieszaj jajko, aby usmażył się całkowicie, po czym delikatnie wyjmij go i połóz na desce. Kiedy wystygnie, pokrój na 2,5 cm kawałki.
  4. Odlej olej, wytrzyj patelnię, wlej olej z powrotem, rozgrzej go na dużym ogniu.
  5. Wrzuć seler, marchewkę i szalotki i smaż przez 3 minuty. Dodaj czosnek i imbir i smaż minutę. Dodaj ryż i wymieszaj. Dodaj sos sojowy, sos Hoisin, olej sezamowy, smaż przez 2-3 minuty.
  6. Dodaj ugotowane mięso, groszek i pokrojone jajko i smaż aż wszystko dobrze się wysmaży (ok. 3 minuty). Podawaj natychmiast.

Solone krewetki z pieprzem

Solone krewetki z pieprzem (źródło: TLC)Ilość porcji: dla 6 osób jako przystawka
Czas przygotowywania: 10 minut
Czas gotowania: 20 minut

Składniki:

  • 0,5 kg dużych krewetek, ze skorupkami
  • sól morska lub koszerna
  • 3 łyżki skrobii ziemniaczanej
  • 3/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego lub białego pieprzu lub ziarna pieprzu seczuańskiego
  • 1/2 łyżeczki chińskiej przyprawy 5 smaków
  • olej z orzeszków ziemnych lub oleju rzepakowego do głębokiego smażenia
  • 1 ząbek czosnku, zgnieciony
  • 2 zielone cebule, posiekane

Składniki:

  1. Zanurz krewetki na 5 minut w zimnej wodzie z jedną łyżką soli. Następnie opłucz je w zimnej wodzie, odcedź i osusz ręcznikiem papierowym. Obtocz krewetki w mączce kukurydzianej.
  2. W małej misce wymieszaj łyżeczkę soli z pieprzem i przyprawą 5 smaków, odstaw na bok.
  3. Rozgrzej olej w głębokim rondlu do temperatury 180 stopni. Wrzucaj krewetki do oleju i smaż aż będą miały jasno-pomarańczowy kolor (ok. 40 sekund). Wyjmij przy pomocy łyżki cedzakowej i wyłóż na ręczniku papierowym.
  4. Rozgrzej wok lub głęboką patelnie na średnim ogniu, wsyp miksturę z soli, czosnek i krewetki. Smaż mieszając, aż krewetki pokryją się miksturą i będą miękkie (20-30 sekund).
  5. Dodaj zielone cebule, wyjmij wszystko z woka i podawaj ciepłe. Podczas jedzenia usuwaj skorupki.