Słownik kulinarny: kapusta bok choy

Kaupsta Bok choy (źródło: foodsub.com)[czytaj: bak czoj] Kapusta bok choy to rodzaj zielonego warzywa, który posiada chrupiący głąb i liście podobne do szpinaku. Jest zazwyczaj smażona w głębokim tłuszczu jako składnik dań kuchni azjatyckiej (w szczególności chińskiej), gotowana, smażona lub podawana jako dodatek do dania głównego (np. surówka).

Małe odmiany tej kapusty są zazwyczaj bardziej delikatne w smaku. Kantońska kapusta bok choy ma małe żółte liście, podczas gdy kapusta z Szanghaju ma jednolity jasnozielony kolor i nie ma kwiatów, jest mniej słodsza.

Kapustę bok choy można zastąpić w daniu: brokułami, yau choy, kapustą napa (ale tylko do głębokiego smażenia, nie nadaje się do gotowania), burakiem naciowym (boćwinką), selerem (w szczególności do dań głęboko smażonych).

Inne nazwy bok choy to: bak, choi, chińska botwina, chińska biała kapusta, chińska kapusta, chińska kapusta musztardowa, pak choy, pak choi, baak choi, biała kapusta musztardowa, biały seler musztardowy, taisai, bai cai.

Użytkownicy trafili tutaj szukając: kapusta pak choi czym zastąpić,pak choi czym zastąpić,baby bok choy czym zastapic,bok choy czym zastapic,pak choi zamiennik,SALATA PANG CHOI