Porady kulinarne: Jak roztopić masło?

Roztapianie masłaJest kilka sposobów bezpiecznego i niezawodnego roztapiania masła:

  • najbezpieczniejsze jest roztapianie masła w rondelu lub na patelni na bardzo małym ogniu
  • mniej bezpieczne jest roztapianie masła w mikrofalówce. Jeśli masło zbyt szybko lub zbyt mocno się rozgrzeje, woda może eksplodować (stąd słychać charakterystyczne „strzelanie” masła podczas smażenia czy roztapiania). Najlepiej więc umieścić masło w szerokim, płaskim naczyniu i przykryć go folią spożywczą, co uchroni kuchenkę mikrofalową przed ubrudzeniem się pryskającym tłuszczem.
Użytkownicy trafili tutaj szukając: jak roztopić masło,jak rozpuścić masło,jak roztopic maslo,jak rozpuscic maslo,roztopione masło,jak stopic maslo,rozpuszczanie masla w mikrofali,czy można roztopic masło w mikrofali,roztopione maslo,jakbrozpuscic maslo w mikrofali