Buddy Valastro gotuje – Quesadillas z chorizo, Churros z cynamonem i czekoladowym sosem, Salsa z pieczonych pomidorów, Fajitas ze steku z warzywami (odc. 12, sezon 2)

Buddy z żoną i siostrą jadą posmakować meksykańskiej kuchni. Spróbują fajitas z pomidorową salsą, quesadillas oraz churros z chili i czekoladowym sosem.

Oryginalne nazwy przepisów: Chorizo Quesadilla, Churros with Cinnamon Chocolate Sauce, Roasted Tomato Salsa, Steak Fajitas.

Quesadillas z chorizo

Quesadillas z chorizo (źródło: TLC)Ilość porcji: 3 quesadillas, 12 kawałków
Czas przygotowywania: 5 minut
Czas gotowania: 25 minut

Składniki:

  • 340 g świeżego chorizo lub włoskich pikantnych kiełbasek, usunięte osłonki
  • 1 średnia cebula, pokrojona w cienkie plasterki
  • 225 g startego ostrego sera Chedar
  • 6 tortilli o średnicy 20 cm
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
  • kwaśna śmietana do podania

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. Przygotuj formę do pieczenia, połóż na niej folię i natłuść olejem.
  3. Rozgrzej 2 łyżki oleju na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż przez 2-3 minuty. Dodaj chorizo i rozdrabniając ją łyżką na małe kawałki smaż 6-8 minut aż będzie dobrze podsmażona a cebula miękka.
  4. Zdejmij patelnię z ognia i lekko ostudź.
  5. Połóż 3 tortille na natłuszczonej formie do pieczenia, na każdej z nich wyłóż 1/3 chorizo z cebulą i posyp startym serem.
  6. Piecz quesadillas przez 10 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie zwiększ temperaturę do 230 stopni aż zacznie brązowieć (uważaj aby jej nie przypalić).
  7. Wyjmij quesadillas z piekarnika i pokrój każdą na 4 kawałki. Na wierzchu kawałka połóż trochę kwaśnej śmietany i posyp świeżą kolendrą. Podawaj na ciepło.

Churros z cynamonem i czekoladowym sosem

Churros z cynamonem i czekoladowym sosem (źródło TLC)Ilość porcji: ok. 24 sztuk
Czas przygotowywania: 30 minut
Czas gotowaniaL 15 minut

Składniki do churros:

  • 1 szklanka wody
  • 1/3 szklanki masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki wanilii
  • olej roślinny do smażenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • duża szczypta pieprzu cayenne

Składniki do sosu czekoladowego:

  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka półsłodkich płatków czekoladowych
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 łyżeczki chili w proszku lub pieprzu cayenne
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu

Sposób przygotowania churros:

  1. W średniej wielkości rondelku wymieszaj wodę, masło, brązowy cukier i sól. Zagotuj na średnim ogniu.
  2. Dodaj całą mąkę i intensywnie mieszaj przy pomocy drewnianej łyżki aż powstanie kula, która będzie odchodzić od brzegów rondla.
  3. Zdejmij z ognia, dodawaj po jednym jajku i mieszaj aż do połączenia się jajka z ciastem.
  4. Dodaj wanilię. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki.
  5. Rozgrzej olej w głębokiej patelni na wysokość 8 cm do temperatury 190 stopni.
  6. W dużej misce wymieszaj cukier, cynamon i pieprz kajeński.
  7. Gdy olej się rozgrzeje, przy pomocy rękawa wyciskaj do oleju kilka pasków długości ok. 10 cm (aby skończyć wyciskanie ciasta, można przekręcić rękaw lub odciąć przy pomocy noża lub nożyczek).
  8. Smaż ok. 2 minuty raz obracając aż churros będą złoto-brązowe z obydwu stron. Wyciągnij je na papierowy ręcznik aby odciekły z tłuszczu.
  9. Przed smażeniem pierwszej partii, doprowadź olej z powrotem do temperatury 190 stopni (w międzyczasie temperatura oleju podczas smażenia mogła spaść).
  10. Potrzep gotowe churros mieszanką cukru i cyamonu. Podawaj z ciepłym sosem czekoladowym do maczania.
  11. Możesz utrzymać temperaturę usmażonych churros z pierwszej partii wkładając je do piekarnika nagrzanego do temperatury 120 stopni aż usmażysz pozostałe.

Sposób przygotowania sosu czekoladowego:

  1. W średniej wielkości rondelku na małym ogniu podgrzej kremówkę i cukier. Mieszaj aż cukier się rozpuści.
  2. Dodaj szczyptę soli. Dodaj płatki czekoladowe i masło i mieszaj aż się roztopią i wymieszają z resztą składników.
  3. Dodaj ekstrakt waniliowy, chili, cynamon. Zdejmij z odnia. Przelej do małych miseczek i podawaj ciepłe.

Salsa z pieczonych pomidorów (salsa pomidorowa)

Salsa z pieczonych pomidorów (źródło: TLC)Ilość porcji: 2 szklanki
Czas przygotowywania: 5 minut
Czas gotowania: 25 minut

Składniki do pieczonych pomidorów:

  • 1 litr pomidorów (malinowych lub gronowych)
  • 2 papryczki jalapeno, pokrojone na ćwiartki, z usuniętym gniazdem i nasiionami
  • 2 ząbki czosnku, przekrojone na pół
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli

Składniki do salsy:

  • 1/2 czerwonej cebuli, grubo posiekanej
  • 1/4 szklanki świeżej kolendry, grubo posiekanej
  • sok z 1 limetki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. Ułóż na dnie małej formy do pieczenia na jednej warstwie pomidory i papryczki jalapeno. Dodaj czosnek, 1/4 szklanki oliwy oraz sól i wymieszaj.
  3. Piecz przez 10 minut, wyjmij formę z piekarnika, potrząśnij formą i odstaw na bok na 5 minut aby wystygła.
  4. Wrzuć do blendera cebulę, kolendrę, sok z limetki, kumin, pieprz i szczyptę soli. Zmiksuj. Dodaj upieczone warzywa wraz całym sokiem wytrąconym z warzyw. Zmiksuj ponownie aż powstanie gęsty sos.
  5. W razie potrzeby dopraw salsę solą i sokiem z limetki. Przelej do małych miseczek i podawaj.

Fajitas ze steku z warzywami

Fajitas ze steku z warzywami (źródło: TLC)Ilość porcji: dla 6 osób
Czas przygotowywania:: 45 minut
Czas gotowania: 15 minut

Składniki do steku:

  • skórka z 2 limetek
  • 4 ząbki czosnku, zgniecione
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • 1 kg steku, pozbawionego kawałków tłuszczu

Dodatki do podania:

  • 1 zielona papryka, pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • 1 papryczka jalapeno, pozbawiona nasion i pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 mały pęczek świeżej kolendry, grubo posiekany
  • 1 awokado, pokrojony w cienkie plasterki
  • salsa z pomidorów
  • 12 ciepłych tortilli
  • kwaśna śmietana (opcjonalnie)
  • gorący sos (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. W małej misce wymieszaj razem skórkę z limetki, czosnek, kumin, pieprz kajeński i sól. Dodaj oleju i wymieszaj aby powstała pasta.
  2. Natrzyj stek pastą i umieść go w formie do pieczenia. Pozostaw na 20-30 minut w temperaturze pokojowej.
  3. Rozgrzej patelnię grillową na dużym ogniu i opcjonalnie nasmaruj ją olejem. Grilluj stek przez 2-3 minuty na każdej stronie.
  4. Połóż stek na desce do krojenia i pozostaw na 5 minut.
  5. W małej misce wymieszaj papryki, cebule, olej rzepakowy i szczyptę soli. Wrzuć to na patelnie grillową i smaż aż warzywa zmiękną (3-5 minut), co jakiś czas mieszając.
  6. Pokrój stek na cienkie plasterki w poprzek włókien lub pod skosem.
  7. Podawaj stek ze smażonymi warzywami i ciepłą tortillą, plasterkami awokado, kolendrą i salsą. Opcjonalnie możesz podać kwaśną śmietanę i gorący sos.

 

Użytkownicy trafili tutaj szukając: salsa z pomidorów