Dziś Buddy zaprasza na stekową ucztę. Na stole pojawi się sałata lodowa z gorgonzolą, stek wołowy z sosem i szpinakiem oraz maślankowe krążki cebulowe.
Oryginalne nazwy przepisów: Creamed Spinach, Iceberg Wedges with Gorgonzola, Rib Eye Steaks with Steak Sauce, Buttermilk Onion Rings.
Szpinak w śmietanie
Ilość porcji: dla 4-6 osób
Czas przygotowywania: 10 minut
Czas gotowania: 20 minut
Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki śmietany kremówki lub pełnego mleka
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 900 g młodego szpinaku lub 1,1 kg świeżego zwykłego szpinaku, usunięte łodygi
- 4 łyżki niesolonego masła
- 1 duża szalotka, drobno posiekana
- 4 łyżki mąki pszennej
- gruboziarnista sól i świeżo mielony pieprz
- W rondelku podgrzej śmietanę z gałką muszkatołową na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu.
- Na dużej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy i smaż czosnek aż będzie miękki (ok. 30 sekund). Dodaj szpinak i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż zwiędnie (2-4 minuty dla młodego szpinaku lub 4-6 minut dla zwykłego).
- Zdejmij szpinak z patelni i dowolnym sposobem usuń nadmiar soków i wody ze szpinaku: albo przez osuszanie spzinaku ręcznikiem papierowym, albo wyciskaniem wody na durszlaku przy pomocy łyżki lub ręcznie wyciskając sok. Odciśnięty szpinak grubo posiekać.
- Umyj patelnię ze szpinaku i roztop na niej masło z oliwą. Wrzuć szalotki ze szczyptą soli i smaż mieszając od czasu do czau aż zmięknie (6 minut).
- Dodaj mąkę i smaż ok. 3 minut. Powoli wlewaj śmietanę cały czas mieszając aby nie powstały grudki, gotuj aż zgęstnieje (3-4 minuty).
- Dodaj szpinak, przypraw solą i pieprzem. Podsmażaj mieszając aż całość się zagrzeje. Podawaj ciepłe.
Góry lodowe z sosem gorgonzola (sałatka)
Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowywania: 15 minut
Czas gotowania: 15 minut
Składniki na sałatkę:
- 250 g pancetty lub cienko pokrojonego bekonu, pokrojone na 2,5 cm kawałki
- 1 duża główka sałaty lodowej, pokrojona na 4 ćwiartki
- 4 rzodkiweki, pokrojone w cienkie plasterki
- 10 pomidorów cherry, przekrojonych na połówki
Składniki na dressing serowy z sera gorgonzola:
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 3 łyżki cydru jabłkowego lub białego octu balsamicznego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 1 szklanka pokruszonego sera gorgonzola
- 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
Sposób przygotowania:
- Podsmaż pancettę na dużej patelni na średnim ogniu aż będzie złoto-brązowa i chrupiąca. Przełóż ją na ręcznik papierowy aby odsączyć z tłuszczu.
- Ułóż ćwiartkę sałaty lodowej tak, aby przypominała górę lodową. Polej wierzch sałaty dressingiem, połóż na iwerchu pancettę, rzodkiewki, pomidorki i resztkę sera gorgonzola.
Sposób przygotowania dressingu z sera gorgonzola:
- Wymieszaj razem w miseczce musztardę, ocet balsamiczny, sok z cytryny, sól i pieprz. Powoli wlewaj oliwę z oliwek cały czas mieszając.
- Dodaj ser gorgonzola i rozdrobnij go widelcem. Dodaj kwaśnej śmietany.
- Podawaj natychmiast lub przechowuj w lodówce do tygodnia czasu.
Stek wołowy z sosem
Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowywania: 40 minut
Czas gotowania: 35-40 minut
Składniki do steka:
- 2 kawałki steku wołowego z żeberkami po ok. 700-900 g każdy, pokrojone w kawałki 5 cm
- oliwa z oliwek
- gruboziarnista sól i świeżo mielony pieprz
Składniki do sosu:
- 1 szklanka świeżo wyciskanego soku z pomarańczy
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/4 szklanki sosu Worcestershire
- 2 łyżki octu cydrowego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki sosu chili
Sposób przygotowania steka:
- Potrzymaj stek przez 30 minut w temperaturze pokojowej zanim przystąpisz do jego smażenia.
- Rozgrzej patelnię grillową lub grill na średnim ogniu. Natrzyj mięso z obydwu stron oliwą z solą i pieprzem.
- Umieść stek na najgorętszej części patelni lub grilla i smaż raz obracając przez 5 minut z każdej strony.
- Następnie przełóż na zimniejszą część grilla lub patelni i smaż przez 30-35 minut aż będzie średnio wysmażony. Zdejmij z patelni i pozostaw na 10 minut, aby odpoczęło. Podawaj.
Sposób przygotowania sosu:
- W małym rondelku wymieszaj wszystkie składniki sosu, doprowadź do wrzenia mieszając, pomieszaj jeszcze 2 minuty. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
- Wlej do malaksera i zmiksuj aż powstanie głaska masa.
- Podawaj natychmiast z gorącym stekiem lub przykryj i przechowuj w lodówce do 1 miesiąca czasu.
Maślankowe krążki cebulowe
Ilość porcji: dla 4-6 osób
Czas przygotowywania: 10 minut
Czas gotowania: 4-5 minut na każdą partię
Składniki:
- 2 duże słodkie cebule, np. Vidalia
- 4 szklanki oleju z orzeszków ziemnych
- 2 szklanki maślanki
- gruboziarnista sól
- pieprz
- 2,5 szklanki mąki
- 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
- Obierz cebulę i pokrój ją w poprzek na 2 c, plastry. Rodziel każdy plaster na pojedyncze krążki.
- Rozgrzej olej w dużym naczyniu, kociołku lub frytownicy do temperatury 180 stopni.
- W dużej misce wymieszaj maślankę z solą i pieprzem.
- W drugiej misce wymieszaj mąkę z mąką kukurydzianą, oraz szczyptą soli i pieprzu.
- Partiami mocz cebulowe krążki w maślance a następnie obtaczaj je w mące i wrzucaj do oleju.
- Smaż raz obracając do złoto-brązowego koloru i miękkości cebuli ok. 4 minut.
- Wyciągaj krążki cedzakiem i przełóż na talerz przykryty ręcznikiem papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj na ciepło.
Użytkownicy trafili tutaj szukając: szpinak w smietanie,szpinak ze smietanka