Buddy Valastro gotuje – Szpinak w śmietanie, Góry lodowe z sosem gorgonzola (sałatka), Stek wołowy z sosem, Maślankowe krążki cebulowe (odc. 13, sezon 2)

Dziś Buddy zaprasza na stekową ucztę. Na stole pojawi się sałata lodowa z gorgonzolą, stek wołowy z sosem i szpinakiem oraz maślankowe krążki cebulowe.

Oryginalne nazwy przepisów: Creamed Spinach, Iceberg Wedges with Gorgonzola, Rib Eye Steaks with Steak Sauce, Buttermilk Onion Rings.

Szpinak w śmietanie

Szpinak w śmietanie (źródło: TLC)Ilość porcji: dla 4-6 osób
Czas przygotowywania: 10 minut
Czas gotowania: 20 minut

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki śmietany kremówki lub pełnego mleka
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 900 g młodego szpinaku lub 1,1 kg świeżego zwykłego szpinaku, usunięte łodygi
  • 4 łyżki niesolonego masła
  • 1 duża szalotka, drobno posiekana
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • gruboziarnista sól i świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
  1. W rondelku podgrzej śmietanę z gałką muszkatołową na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu.
  2. Na dużej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy i smaż czosnek aż będzie miękki (ok. 30 sekund). Dodaj szpinak i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż zwiędnie (2-4 minuty dla młodego szpinaku lub 4-6 minut dla zwykłego).
  3. Zdejmij szpinak z patelni i dowolnym sposobem usuń nadmiar soków i wody ze szpinaku: albo przez osuszanie spzinaku ręcznikiem papierowym, albo wyciskaniem wody na durszlaku przy pomocy łyżki lub ręcznie wyciskając sok. Odciśnięty szpinak grubo posiekać.
  4. Umyj patelnię ze szpinaku i roztop na niej masło z oliwą. Wrzuć szalotki ze szczyptą soli i smaż mieszając od czasu do czau aż zmięknie (6 minut).
  5. Dodaj mąkę i smaż ok. 3 minut. Powoli wlewaj śmietanę cały czas mieszając aby nie powstały grudki, gotuj aż zgęstnieje (3-4 minuty).
  6. Dodaj szpinak, przypraw solą i pieprzem. Podsmażaj mieszając aż całość się zagrzeje. Podawaj ciepłe.

Góry lodowe z sosem gorgonzola (sałatka)

Góry lodowe z sosem gorgonzola (sałatka z sałaty lodowej) (źródło: TLC)Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowywania: 15 minut
Czas gotowania: 15 minut

Składniki na sałatkę:

  • 250 g pancetty lub cienko pokrojonego bekonu, pokrojone na 2,5 cm kawałki
  • 1 duża główka sałaty lodowej, pokrojona na 4 ćwiartki
  • 4 rzodkiweki, pokrojone w cienkie plasterki
  • 10 pomidorów cherry, przekrojonych na połówki

Składniki na dressing serowy z sera gorgonzola:

  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 3 łyżki cydru jabłkowego lub białego octu balsamicznego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka pokruszonego sera gorgonzola
  • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania:

  1. Podsmaż pancettę na dużej patelni na średnim ogniu aż będzie złoto-brązowa i chrupiąca. Przełóż ją na ręcznik papierowy aby odsączyć z tłuszczu.
  2. Ułóż ćwiartkę sałaty lodowej tak, aby przypominała górę lodową. Polej wierzch sałaty dressingiem, połóż na iwerchu pancettę, rzodkiewki, pomidorki i resztkę sera gorgonzola.

Sposób przygotowania dressingu z sera gorgonzola:

  1. Wymieszaj razem w miseczce musztardę, ocet balsamiczny, sok z cytryny, sól i pieprz. Powoli wlewaj oliwę z oliwek cały czas mieszając.
  2. Dodaj ser gorgonzola i rozdrobnij go widelcem. Dodaj kwaśnej śmietany.
  3. Podawaj natychmiast lub przechowuj w lodówce do tygodnia czasu.

 

Stek wołowy z sosem

Stek wołowy z sosem (źródło: TLC)Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowywania: 40 minut
Czas gotowania: 35-40 minut

Składniki do steka:

  • 2 kawałki steku wołowego z żeberkami po ok. 700-900 g każdy, pokrojone w kawałki 5 cm
  • oliwa z oliwek
  • gruboziarnista sól i świeżo mielony pieprz

Składniki do sosu:

  • 1 szklanka świeżo wyciskanego soku z pomarańczy
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/4 szklanki sosu Worcestershire
  • 2 łyżki octu cydrowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki sosu chili

Sposób przygotowania steka:

  1. Potrzymaj stek przez 30 minut w temperaturze pokojowej zanim przystąpisz do jego smażenia.
  2. Rozgrzej patelnię grillową lub grill na średnim ogniu. Natrzyj mięso z obydwu stron oliwą z solą i pieprzem.
  3. Umieść stek na najgorętszej części patelni lub grilla i smaż raz obracając przez 5 minut z każdej strony.
  4. Następnie przełóż na zimniejszą część grilla lub patelni i smaż przez 30-35 minut aż będzie średnio wysmażony. Zdejmij z patelni i pozostaw na 10 minut, aby odpoczęło. Podawaj.

Sposób przygotowania sosu:

  1. W małym rondelku wymieszaj wszystkie składniki sosu, doprowadź do wrzenia mieszając, pomieszaj jeszcze 2 minuty. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Wlej do malaksera i zmiksuj aż powstanie głaska masa.
  3. Podawaj natychmiast z gorącym stekiem lub przykryj i przechowuj w lodówce do 1 miesiąca czasu.

Maślankowe krążki cebulowe

Maślankowe krążki cebulowe (źródło: foodeasyrecipes.blogspot.com)Ilość porcji: dla 4-6 osób
Czas przygotowywania: 10 minut
Czas gotowania: 4-5 minut na każdą partię

Składniki:

  • 2 duże słodkie cebule, np. Vidalia
  • 4 szklanki oleju z orzeszków ziemnych
  • 2 szklanki maślanki
  • gruboziarnista sól
  • pieprz
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
  1. Obierz cebulę i pokrój ją w poprzek na 2 c, plastry. Rodziel każdy plaster na pojedyncze krążki.
  2. Rozgrzej olej w dużym naczyniu, kociołku lub frytownicy do temperatury 180 stopni.
  3. W dużej misce wymieszaj maślankę z solą i pieprzem.
  4. W drugiej misce wymieszaj mąkę z mąką kukurydzianą, oraz szczyptą soli i pieprzu.
  5. Partiami mocz cebulowe krążki w maślance a następnie obtaczaj je w mące i wrzucaj do oleju.
  6. Smaż raz obracając do złoto-brązowego koloru i miękkości cebuli ok. 4 minut.
  7. Wyciągaj krążki cedzakiem i przełóż na talerz przykryty ręcznikiem papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj na ciepło.

 

Użytkownicy trafili tutaj szukając: szpinak ze smietanka