Tiramisu ze śmietaną

Składniki:

  • 250g sera mascarpone
  • 130g śmietanki 30% do ubijania
  • 100g podłużnych biszkoptów
  • 50g cukru pudru
  • 1 mała filiżanka kawy espresso
  • 50g likieru amaretto
  • 3 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

W salaterce ubić śmietankę. Do sera mascarpone dodać cukier puder i wymieszać. Do tej masy stopniowo dodawać ubita wcześniej śmietankę i mieszać drewnianą łyżką. Biszkopty nasączyć kawą z dodatkiem likieru. W szklanym podłużnym naczyniu ułożyć pierwszą warstwę biszkoptów, położyć warstwę kremu, następnie kolejną warstwę biszkoptów i kremu. Deser posypać kakao, wstawić do lodówki na kilka godzin przed podaniem.

Do nasączania biszkoptów polecamy likier kawowy ewentualnie rum.