Buddy Valastro gotuje – Zapiekanki z chleba z serem Asiago, Sałatka z makaronu z ciecierzycą i oliwkami, Włoskie kiełbaski z gotowanymi warzywami, Pudding z ciemnej czekolady i chleba (odc. 16, sezon 2)

Zapiekanki z chleba z serem Asiago

Zapiekanki z chleba z serem Asiago (źródło: TLC)Ilość porcji: dla 8 osób
Czas przygotowywania: 5 minut
Czas gotowania: 10 minut

Składniki:

  • 1 bochenek wiejskiego włoskiego chleba, przekrojonego wzdłuż na pół
  • 1 osełka niesolonego masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3/4 szklanki startego sera Asiago

Sposób przygotowania:

  1. Wyłóż formę do pieczenia folią lub papierem. Rozgrzej mocno opoiekacz.
  2. W małej misce wymieszaj miękkie masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki i pół szklanki sera Asiago.
  3. Wyłóż chleb przekrojoną stroną do góry w formie do pieczenia, wysmaruj wierzch masła z ziołami. Posyp resztą sera Asiago.
  4. Włóż chleb do opiekacza i piecz aż ser stopi się i zbrązowieje (ok. 10 minut).
  5. Wyjmij z piekarnika, pokrój na mniejsze kawałki i podawaj na ciepło.

Sałatka z makaronu z ciecierzycą i oliwkami

Sałatka z makaronu z ciecierzycą i oliwkami (źródło: TLC)Ilość porcji: dla 8-10 minut
Czas przygotowywania: 25 minut
Czas gotowania: 5 minut

Składniki:

  • 500 g makaronu fusilli, ugotowanego, odcedzonego i przelanego zimną wodą
  • 0,5 l pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki
  • 1/2 średniej czerwonej cebuli, cienko pokrojonej na plasterki
  • 2/3 szklanki oliwek bez pestek
  • puszka ciecierzycy (400 g), odcedzonej
  • 100 g pokruszonego sera ricotta lub feta
  • 1/2 szklanki grubo posiekanej świeżej bazylii
  • 1/2 szklanki grubo posiekanej nastki pietruszki
  • 1/4 szklanki octu z białego wina
  • 1 czubata łyżka musztardy Dijon
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2/3 szklanki oliwy z oliwek ectra virgin
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszaj makaron, pomidory, cebulę, oliwki, ciecierzycę, ser, bazylię i natkę pietruszki.
  2. W małej miseczce wymieszaj ocet winny, musztardę i czosnek. Powoli wlewaj oliwę z oliwek mieszając aż do połączenia składników i zgęstnienia.
  3. Wlej sos do miski z makaronem i wymieszaj. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj.

 

Włoskie kiełbaski z gotowanymi warzywami

Włoskie kiełbaski z gotowanymi warzywami (źródło: TLC)Ilość porcji: dla 8 osób
Czas przygotowywania: 45 5minut
Czas gotowania: 50 minut

Składniki:

  • 3 litry bulionu drobiowego
  • 2 litry wody
  • 2 szklanki wytrawnego włoskiego wina, np. Pinot Grigio
  • 2 duże łodygi selera, grubo posiekane
  • 6 listków laurowych
  • 3 gałązki tymianku
  • 3 cytryny, przekrojone na pół
  • 3 główki czosnku, przekrojone na pół przez „równik”
  • 1 duża hiszpańska cebula, obrana i pokrojona na ćwiartki
  • 4 łodygi natki pietruszki
  • 500 g kapusty, umytej i z wydrążonym głąbem
  • 4 świeże karczochy, przekrojone na pół, usunięty głąb
  • 16 małych czerwonych ziemniaków
  • 500 g słodkich włoskich kiełbasek, pokrojonych na kawałki
  • 500 g ostrych włoskich kiełbasek, pokrojonych na kawałki
  • Saszetka następujących przypraw:
    • 1 łyżka ziaren kolendry
    • 2 łyżeczki ziaren gorczycy
    • 1/2 łyżki ziaren czarnego pieprzu
    • 1 łyżka suszonej włoskiej przyprawy
    • sos musztardowo-cytrynowy (przepis poniżej)

Sposób przygotowania:

  1. Do dużego garnka wlej bulion drobiowy, wodę i wino. Dodaj seler, liść laurowy, tymianek, połówki cytryn, czosnek, cebule, pietruszkę i saszetkę z przyprawami. gotuj przez 20 minut.
  2. Dodaj kapustę, karczochy, ziemniaki, kiełbaski i gotujkolejne 20 minut.
  3. POdawaj z sosem musztardowo-cytrynowym.

Sos musztardowo-cytrynowy

Ilość porcji: 1,5 szklanki

Składniki:

  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka musztardy ziarnistej
  • skórka i sok z jednej cytryny
  • 3 szalotki, zmielone
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj wszystkie składniki w miseczce. Przechowuj w lodówce do czasu podania.

Pudding z ciemnej czekolady i chleba

Pudding z ciemnej czekolady i chleba (źródło: TLC)Ilość porcji: dla 8 osób
Czas przygotowywania: 15 minut
czas gotowania: 45-50 minut

Składniki:

  • 1 bochenek podsuszonego (wczorajszego) wiejskiego chleba, pokrojony na małe kawałki (ok. 6-8 szklanek)
  • 225 g gorzkiej czekolady pokrojonej na małe kawałki lub chipsy czekoladowe
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki niesłodzonego kakao
  • szczypta soli
  • 4 szklanki mieszanki mleka i śmietanki do kawy
  • 8 dużych jajek
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki gruboziarnistego cukru
  • masło do nasmarowania formy

Sposób przygotowania:

  1. Nasmaruj formę do pieczenia masłem. Wyłóż na spód kawałki chleba a następnie połowę kawałków czekolady.
  2. Postaw rondelek na średnim lub wolnym ogniu, wsyp cukier, kakao, sól, wlej 2 szklanki mieszanki mleka i śmietanki do kawy i pozostałą część czekolady. Gotuj mieszając od czasu do czasu aż cukier się rozpuści i powstanie gładka masa. Zdejmij z ognia.
  3. W dużej misce wymieszaj pozostałe 2 szklanki mieszanki mleka i śmietanki do kawy, jajka, ekstrakt waniliowy. Wlewaj powoli do gorącej masy czekoladowej i wylej do formy na wierzch chleba.
  4. Pozwól chlebowi aby nasiąknął czekoladą przez godzinę w temperaturze pokojowej.
  5. Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni.
  6. Posyp wierzch formy cukrem gruboziarnistym, włóż do piekarnika i zapiekaj w gorącej kąpieli ok. 45-60 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Użytkownicy trafili tutaj szukając: sałatka makaronowa z ciecierzycą,zapiekanki z chleba