Kiedy dzieci nie chcą jeść, trzeba je zachęcić wykazując się kreatywnością. Buddy wraz z trójką swoich dzieci przygotowują kilka ulubionych przysmaków dla niejadków.
Oryginalne nazwy przepisów: Baked Chicken Fingers, Mama’s Broccoli and Garlic, Oven-baked Curly Fries, Pastina With Cream Cheese, Tarelles.
Pieczone „kurze łapki”
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 25 min
Składniki:
- 0.5 kg piersi z kurczaka (bez kości i skóry)
- spray z oleju roślinnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka posypki Buddy’ego
- 2 łyżki startego Parmezanu
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1.2 łyżeczki grubej soli
- 1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
- sos Marinara
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Blachę do pieczenia spryskaj olejem roślinnym i odstaw na bok.
- Pokrój piersi z kurczaka w niezbyt duże kawałki i umieść w misce. Wlej oliwę z oliwek, dosyp soli i pieprzu, wymieszaj dokładnie.
- W płytkim naczyniu wymieszaj posypkę Buddy’ego, Parmezan, oregano sól i pieprz. Kawałki kurczaka obtocz w tak przygotowanej panierce.
- Kawałki kurczaka umieść na przygotowanej wcześniej blasze do pieczenia i włóż do piekarnika na 12-14 minut, aż będą mocno złoto-brązowe.
- Podawaj gorące z sosem Marinara.
Brokuły z czosnkiem
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 25 min
Składniki:
- 1 główka brokułów, pokrojona na kawałki
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
- 6 ząbków czosnku, pokrojonych w cienkie plasterki
- 1/4 szklanki startego Parmezanu
- sól
Przygotowanie:
- W dużym garnku zagotuj posoloną wodę i gotuj w niej brokuły przez około 5 minut, żeby lekko zmiękły.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Podsmaż plastry czosnku żeby zrobiły się złoto-brązowe
i chrupiące ( około 5 minut). - Odsącz brokuły z wody i dodaj do nich czosnek wraz z oliwą ze smażenia. Wymieszaj podrzucając i
dodaj starty Parmezan. Podawaj ciepłe.
Zakręcone frytki z piekarnika
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 40 min
Składniki:
- 3 duże ziemniaki (najlepiej russet)
- 2 białka
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki startego parmezanu
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni.
- Obierz ziemniaki, odetnij końce. Włóż do wyżynarki, która wytnie spiralki. Jeżeli nie masz takiego urządzenia,
możesz pociąć ziemniaki na zwykłe frytki. - W dużej misce ubij białka z solą na sztywną pianę. Wrzuć pokrojone ziemniaki do ubitej piany.
- Rozłóż ziemniaki na blasze do pieczenia wyłożonej folią. Spryskaj oliwą z oliwek i posyp startym parmezanem.
- Piecz ziemniaki 25-30 minut. Podawaj natychmiast po upieczeniu.
Makaron pastina z twarożkiem
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 25 min
Składniki:
- sól koszerna
- 200 g makaronu pastina (lub innego drobnego makaronu)
- 1 szklanka rozdrobnionego twarożku (o temperaturze pokojowej)
- 2 łyżki masła
- 1,5 łyżki startego Parmezanu
- 1,5 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
Przygotowanie:
- W dużym garnku zagotuj posoloną wodę na mocnym ogniu. Wrzuć makaron i gotuj mieszając od czasu do czasu aż będzie al dente. Zostaw jedną szklankę wody z gotowania.
- Odlej wodę, zmniejsz ogień i dodaj twarożek. Mieszaj aż do zgęstnienia.
- Dodaj sól i masło, wymieszaj. Jeżeli konsystencja jest zbyt gęsta, dolej odrobinę wody z gotowania.
- Po zdjęciu z ognia dodaj starty Parmezan.
Ciasteczka Tarelles
Ilość porcji: około 60 ciasteczek
Czas przygotowania: 60 min
Składniki:
- 1 1/4 szklanki cukru
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 1/4 szklanki tłuszczu roślinnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka pełnotłustego
- 2 1/4 szklanki mąki
- 2 1/4 szklanki niskoproteinowej mąki
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki wody
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
- Za pomocą miksera z łopatkami wymieszaj razem cukier, jajka,tłuszcz, proszek do pieczenia i aromat waniliowy (na średniej prędkości około 2 minuty).
- Zmniejsz obroty i wlewaj powoli mleko, miksuj aż całość dokładnie się połączy.
- Wyłącz mikser i dodaj mąkę. Mieszaj na średnich obrotach, aż powstanie gładkie ciasto (35 min).
- Wyłóż ciasto na blat posypany mąką i podziel na dwie równe części. Uformuj dwa wałki o średnicy 3 cm i długości 70 cm. Pokrój ciasto w plastry grubości ok 1,5 cm.
- Z każdego kawałka ciasta uformuj sznurek długości ok. 12 cm i średnicy 1,5 cm. Ze sznurków uformuj pierścienie, zlep końce.
- Włóż do piekarnika na około 2o minut, aż ciasteczka zrobią się złote. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka należy ostudzić.
- Wymieszaj dokładnie cukier puder z odpowiednią ilością wody aby powstał lukier i udekoruj nim ciasteczka.