Buddy Valastro gotuje – Pieczone kurze łapki, Brokuły z czosnkiem, Zakręcone frytki z piekarnika, Makaron pastina z twarożkiem, Ciasteczka Tarelles (odc. 18 sezon 2)

Kiedy dzieci nie chcą jeść, trzeba je zachęcić wykazując się kreatywnością. Buddy wraz z trójką swoich dzieci przygotowują kilka ulubionych przysmaków dla niejadków.

Oryginalne nazwy przepisów: Baked Chicken Fingers, Mama’s Broccoli and Garlic, Oven-baked Curly Fries, Pastina With Cream Cheese, Tarelles.

Pieczone „kurze łapki” 

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 25 min

Składniki:

  • 0.5 kg piersi z kurczaka (bez kości i skóry)
  • spray z oleju roślinnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka posypki Buddy’ego
  • 2 łyżki startego Parmezanu
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1.2 łyżeczki grubej soli
  • 1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • sos Marinara

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. Blachę do pieczenia spryskaj olejem roślinnym i odstaw na bok.
  3. Pokrój piersi z kurczaka w niezbyt duże kawałki i umieść w misce. Wlej oliwę z oliwek, dosyp soli i pieprzu, wymieszaj dokładnie.
  4. W płytkim naczyniu wymieszaj posypkę Buddy’ego, Parmezan, oregano sól i pieprz. Kawałki kurczaka obtocz w tak przygotowanej panierce.
  5.  Kawałki kurczaka umieść na przygotowanej wcześniej blasze do pieczenia i włóż do piekarnika na 12-14 minut, aż będą mocno złoto-brązowe.
  6. Podawaj gorące z sosem Marinara.

 

Brokuły z czosnkiem

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 25 min

Składniki:

  • 1 główka brokułów, pokrojona na kawałki
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
  • 6 ząbków czosnku, pokrojonych w cienkie plasterki
  • 1/4 szklanki startego Parmezanu
  • sól

Przygotowanie:

  1.  W dużym garnku zagotuj posoloną wodę i gotuj w niej brokuły przez około 5 minut, żeby lekko zmiękły.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Podsmaż plastry czosnku żeby zrobiły się złoto-brązowe
    i chrupiące ( około 5 minut).
  3. Odsącz brokuły z wody i dodaj do nich czosnek wraz z oliwą ze smażenia. Wymieszaj podrzucając i
    dodaj starty Parmezan. Podawaj ciepłe.

 

Zakręcone frytki z piekarnika

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 40 min

Składniki:

  • 3 duże ziemniaki (najlepiej russet)
  • 2 białka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki startego parmezanu

Przygotowanie:

  1.  Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni.
  2. Obierz ziemniaki, odetnij końce. Włóż do wyżynarki, która wytnie spiralki. Jeżeli nie masz takiego urządzenia,
    możesz pociąć ziemniaki na zwykłe frytki.
  3. W dużej misce ubij białka z solą na sztywną pianę. Wrzuć pokrojone ziemniaki do ubitej piany.
  4. Rozłóż ziemniaki na blasze do pieczenia wyłożonej folią. Spryskaj oliwą z oliwek i posyp startym parmezanem.
  5. Piecz ziemniaki 25-30 minut. Podawaj natychmiast po upieczeniu.

 

Makaron pastina z twarożkiem

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 25 min

Składniki:

  • sól koszerna
  • 200 g makaronu pastina (lub innego drobnego makaronu)
  • 1 szklanka rozdrobnionego twarożku (o temperaturze pokojowej)
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 łyżki startego Parmezanu
  • 1,5 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku zagotuj posoloną wodę na mocnym ogniu. Wrzuć makaron i gotuj mieszając od czasu do czasu aż będzie al dente. Zostaw jedną szklankę wody z gotowania.
  2. Odlej wodę, zmniejsz ogień i dodaj twarożek. Mieszaj aż do zgęstnienia.
  3. Dodaj sól i masło, wymieszaj. Jeżeli konsystencja jest zbyt gęsta, dolej odrobinę wody z gotowania.
  4.  Po zdjęciu z ognia dodaj starty Parmezan.

 

Ciasteczka Tarelles

Ilość porcji: około 60 ciasteczek
Czas przygotowania: 60 min

Składniki:

  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 1/4 szklanki tłuszczu roślinnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka pełnotłustego
  • 2 1/4 szklanki mąki
  • 2 1/4 szklanki niskoproteinowej mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki wody

Przygotowanie:

  1.  Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
  2.  Za pomocą miksera z łopatkami wymieszaj razem cukier, jajka,tłuszcz, proszek do pieczenia i aromat waniliowy (na średniej prędkości około 2 minuty).
  3.  Zmniejsz obroty i wlewaj powoli mleko, miksuj aż całość dokładnie się połączy.
  4. Wyłącz mikser i dodaj mąkę. Mieszaj na średnich obrotach, aż powstanie gładkie ciasto (35 min).
  5. Wyłóż ciasto na blat posypany mąką i podziel na dwie równe części. Uformuj dwa wałki o średnicy 3 cm i długości 70 cm. Pokrój ciasto w plastry grubości ok 1,5 cm.
  6.  Z każdego kawałka ciasta uformuj sznurek długości ok. 12 cm i średnicy 1,5 cm. Ze sznurków uformuj pierścienie, zlep końce.
  7. Włóż do piekarnika na około 2o minut, aż ciasteczka zrobią się złote. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka należy ostudzić.
  8.  Wymieszaj dokładnie cukier puder z odpowiednią ilością wody aby powstał lukier i udekoruj nim ciasteczka.
Użytkownicy trafili tutaj szukając: przepis na pieczone kurze łapki,frytki makaron,kurze łapki po chińsku,kurze łapki po chińsku przepis,Pieczone kurze łapki przepis