Składniki:
- 4 kalarepki
- 200 g mięsa mielonego
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 jajo
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki kwaśniej śmietany
- 4 łyżki masła
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 100 g ementalera
- 1 łyżka startego parmezanu
- sól
- pieprz
- papryka
Sposób przygotowania:
Obrane kalarepki ugotować w całości, ostudzić, w każdej ściąć czubek i wydrążyć miejsce na farsz. Na maśle podsmażyć cebulkę, dodać mięso, tymianek, natkę, przyprawy i wydrążony miąższ z kalarepek. Smażyć mieszając, aż mięso zbrązowieje. Zdjąć z ognia, dodać surowe jajko, śmietanę i bułkę tartą, wymieszać i napełnić kalarepki. Żaroodporną formę wysmarować masłem, włożyć kalarepki, posypać tartym ementalerem i parmezanem i zapiekać ok. 30 minut.