Kalarepa faszerowana mięsem

Składniki:

  • 4 kalarepki
  • 200 g mięsa mielonego
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 jajo
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki kwaśniej śmietany
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 100 g ementalera
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • papryka
Sposób przygotowania:

Obrane kalarepki ugotować w całości, ostudzić, w każdej ściąć czubek i wydrążyć miejsce na farsz. Na maśle podsmażyć cebulkę, dodać mięso, tymianek, natkę, przyprawy i wydrążony miąższ z kalarepek. Smażyć mieszając, aż mięso zbrązowieje. Zdjąć z ognia, dodać surowe jajko, śmietanę i bułkę tartą, wymieszać i napełnić kalarepki. Żaroodporną formę wysmarować masłem, włożyć kalarepki, posypać tartym ementalerem i parmezanem i zapiekać ok. 30 minut.