Fakes – zupa z soczewicy

Składniki:

  • 250 g zielonej soczewicy
  • 250 g dojrzałych pomidorów lub puszka pomidorów bez skórki
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 2 marchewki pokrojone w kostkę
  • 2 utarte ząbki czosnku
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • listek laurowy
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
Sposób przygotowania:

Na rozgrzanej oliwie w garnku chwilę przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i utarty czosnek. Dodać marchew, listek laurowy i opłukaną soczewicę. Zalać zimną wodą (ok. 1 litra) i gotować pół godziny, aż zmięknie. Dodać posiekane pomidory bez skórki, koncentrat, sól, pieprz i oregano, gotować jeszcze 15 minut. Przed podaniem doprawić zupę octem.