Placek z rabarbarem i imbirem Rachel

Składniki:

  • 200 g mąki tortowej
  • 350 g rabarbaru (6-7 łodyg)
  • 250 g brązowego cukru
  • 200 ml maślanki *
  • 50 g masła
  • 75 ml oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 2 jajka

* należy dodać taką maślankę, która najbardziej nam pasuje, gdyż jej smak jest mocno wyczuwalny w placku

Rabarbar myjemy i kroimy na ok. 2 cm kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy do niego 125 g cukru i smażymy na wolnym ogniu przez 5 min. Wyłączamy ogień, wrzucamy na patelnię rabarbar i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy całość do naczynia żaroodpornego.

W dużej misce łączymy ze sobą mąkę proszek do pieczenia, sodę i sól. Natomiast w oddzielnej misce mieszamy maślankę z jajami, olejem i pozostałą ilością cukru (125 g), na koniec dodając 1 łyżeczkę startego imbiru. Mokre wlewamy do sypkich i dokładnie łączymy. Następnie wylewamy ciasto na przygotowany wcześniej rabarbar.

Pieczemy 30-40 min. w 180 stopniach C. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest w środku ścięte. Jeżeli nie, to pieczemy do suchego patyczka.