Makaron z ciecierzycą i sosem pomidorowym
Ilość porcji:4
Czas przygotowania: 30 min
Składniki:
- Kubek drobnego makaronu (np. cavatelli)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 6 ząbków czosnku ( posiekane)
- 2 puszki 400g pomidorów (całych, bez skórki)
- 2 szuszone liście laurowe
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki pieprzu
- puszka 400g ciecieżycy ( odsączona i osuszona)
- 1/4 szklanki posiekanych listków bazylii
- Parmezan do posypania
Przygotowanie:
- Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż czosnek (2-3 min)
- Dodaj rozdrobnione pomidory, doprowadź do wrzenia, dopraw solą, pieprzem i liściem laurowym.
- Dodaj ciecieżycę i duś około 5 minut, aż sos zgęstnieje.
- Gotowy sos wymieszaj z makaronem, podgrzej wszystko razem, przed podaniem posyp startym Parmezanem.
Faszerowane kotlety wieprzowe
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 1h
Składniki:
- 2 wieprzowe kotlety z kością grubości ok 3.5 cm
- sól i pieprz
- 3 1/2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 4 grube ząbki czosnku, posiekane
- pęczek brokułów, (usuń liście, potnij na kawałki, zblanszuj w solonej wodzie)
- 4 plastry mozzarelli
- 4 plastry szynki prosciutto
- 1/2 szklanki mąki
- 4 łyżki masła
- 2 łyżeczki kaparów
- 3 szklanki wytrawnego białego wina
- 2-3 łyżki mąki niskoproteinowej
- 1/3 szklanki bulionu drobiowego
- 2 cytryny
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
- Mięso posyp solą i pieprzem, odstaw na bok. Na patelni rozgrzej na średnim ogniu 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek. Podsmaż dwie łyżki czosnku ( aż zbrązowieje). Dodaj brokuły i smaż około 2-3 minuty. Odstaw na bok do lekkiego wystygnięcia.
- W kawałkach mięsa wytnij kieszenie na farsz. Włoż do każdej po jednym plastrze mozzarelli, dwa plastry prosciutto i po równo podsmażonych brokułów. Mięso zepnij wykałaczką.Obtocz lekko mięso w mące.
- Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso z każdej strony na złoty kolor.Usmażone męso przełóż do naczynia do pieczenia.
- Na patelnię na której smażone były kotlety dodaj masło, pozostały czosnek, kapary, szczyptę soli i pieprzu.
- Dolewaj powoli wino, dodaj trochę mąki do zagęszczenia ( użyj trzepaczki). Dodaj sok z cytryny i bulion drobiowy.
- Przygotowany sos wlej do naczynia z mięsem, na mięso połóż pozostałe plastry mozzarelli. Włóż do piekarnika
na 20-30 minut ( sos powinien się zagotować, a ser rozpuścić).
Ciasto budyniowe Lisy
Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
- 24 krakersy graham
- 6 łyżek masła (rozpuszczonego)
- 1/2 szklanki i dwie łyżki cukru
- opakowanie budyniu waniliowego w proszku
- opakowanie budyniu czekoladowego w proszku
- litr gęstej śmietanki
- starta czekolada
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
- Włóż krakersy do plastikowej torebki i rozgnieć je. Rozgniecione krakersy przesyp do miski, dodaj masło i 1/4 szklanki plus dwie łyżki cukru. Wymieszaj dokładnie. Tak przygotowaną mieszankę rozłóż równomiernie na dnie okrągłej formy do pieczenia o średnicy około 22 cm. Piecz 8 -10 minut. Po wyjęciu z piekarnika odłóż na blat do wystygnięcia.
- Przygotuj obydwa budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Śmietankę ubij z 1/4 szklanki cukru.
- Na upieczonym spodzie ułóż kolejno budyń waniliowy, budyń czekoladowy, śmietanę. Posyp czekoladą. Przed podaniem odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 30 minut do zastygnięcia.
Użytkownicy trafili tutaj szukając: makaron z ciecierzyca,ciecierzyca w sosie pomidorowym