Buddy Valastro gotuje – Makaron z ciecierzycą i sosem pomidorowym, Faszerowane kotlety wieprzowe, Ciasto budyniowe Lisy (odc. 20, sezon 2)

Makaron z ciecierzycą i sosem pomidorowym

Ilość porcji:4
Czas przygotowania: 30 min

Składniki:

  • Kubek drobnego makaronu (np. cavatelli)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 ząbków czosnku ( posiekane)
  • 2 puszki 400g pomidorów (całych, bez skórki)
  • 2 szuszone liście laurowe
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki pieprzu
  • puszka 400g ciecieżycy ( odsączona i osuszona)
  • 1/4 szklanki posiekanych listków bazylii
  • Parmezan do posypania

Przygotowanie:

  1.  Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż czosnek (2-3 min)
  3. Dodaj rozdrobnione pomidory, doprowadź do wrzenia, dopraw solą, pieprzem i liściem laurowym.
  4. Dodaj ciecieżycę i duś około 5 minut, aż sos zgęstnieje.
  5. Gotowy sos wymieszaj z makaronem, podgrzej wszystko razem, przed podaniem posyp startym Parmezanem.

Faszerowane kotlety wieprzowe

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 1h

Składniki:

  • 2 wieprzowe kotlety z kością grubości ok 3.5 cm
  • sól i pieprz
  • 3 1/2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 4 grube ząbki czosnku, posiekane
  • pęczek brokułów, (usuń liście, potnij na kawałki, zblanszuj w solonej wodzie)
  • 4 plastry mozzarelli
  • 4 plastry szynki prosciutto
  • 1/2 szklanki mąki
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 3 szklanki wytrawnego białego wina
  • 2-3 łyżki mąki niskoproteinowej
  • 1/3 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 cytryny

Przygotowanie:

  1.  Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
  2. Mięso posyp solą i pieprzem, odstaw na bok. Na patelni rozgrzej na średnim ogniu 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek. Podsmaż dwie łyżki czosnku ( aż zbrązowieje). Dodaj brokuły i smaż około 2-3 minuty. Odstaw na bok do lekkiego wystygnięcia.
  3. W kawałkach mięsa wytnij kieszenie na farsz. Włoż do każdej po jednym plastrze mozzarelli, dwa plastry prosciutto i po równo podsmażonych brokułów. Mięso zepnij wykałaczką.Obtocz lekko mięso w mące.
  4. Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso z każdej strony na złoty kolor.Usmażone męso przełóż do naczynia do pieczenia.
  5. Na patelnię na której smażone były kotlety dodaj masło, pozostały czosnek, kapary, szczyptę soli i pieprzu.
  6. Dolewaj powoli wino, dodaj trochę mąki do zagęszczenia ( użyj trzepaczki). Dodaj sok z cytryny i bulion drobiowy.
  7. Przygotowany sos wlej do naczynia z mięsem, na mięso połóż pozostałe plastry mozzarelli. Włóż do piekarnika
    na 20-30 minut ( sos powinien się zagotować, a ser rozpuścić).

Ciasto budyniowe Lisy

Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

  • 24 krakersy graham
  • 6 łyżek masła (rozpuszczonego)
  • 1/2 szklanki i dwie łyżki cukru
  • opakowanie budyniu waniliowego w proszku
  • opakowanie budyniu czekoladowego w proszku
  • litr gęstej śmietanki
  • starta czekolada

Przygotowanie:

  1.  Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
  2. Włóż krakersy do plastikowej torebki i rozgnieć je. Rozgniecione krakersy przesyp do miski, dodaj masło i 1/4 szklanki plus dwie łyżki cukru. Wymieszaj dokładnie. Tak przygotowaną mieszankę rozłóż równomiernie na dnie okrągłej formy do pieczenia o średnicy około 22 cm. Piecz 8 -10 minut. Po wyjęciu z piekarnika odłóż na blat do wystygnięcia.
  3. Przygotuj obydwa budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.  Śmietankę ubij z 1/4 szklanki cukru.
  4. Na upieczonym spodzie ułóż kolejno budyń waniliowy, budyń czekoladowy, śmietanę. Posyp czekoladą.  Przed podaniem odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 30 minut do zastygnięcia.

 

Użytkownicy trafili tutaj szukając: makaron z ciecierzyca,ciecierzyca w sosie pomidorowym