Słownik kulinarny: Gum paste, modelling paste, pasta do modelowania

Gum paste, modelling paste, pasta do modelowania, lukier plastyczny (źródło: cakejournal.com)Pasta do modelowania to nic innego jak fondant (lukier plastyczny) z dodatkiem stabilizatora, dzięki czemu masa jest bardzo stabilna i pozwala wykonywać z niej duże elementy tortów, figurki 3D itp. Można ją wszechstronnie barwić przy użyciu barwników spożywczych. Jest plastyczna w obróbce, a po uformowaniu szybko schnie i doskonale utrzymuje formę. Jeżeli chcemy otrzymać jasne kolory, można gum paste mieszać z kolorowymi lukrami plastycznymi. Również malowanie dekoracji przy pomocy aerografu daje możliwość uzyskania dodatkowych efektów wizualnych.

Sposób użycia: przed użycie masa powinna zostać doprowadzona do temperatury minimum 15°C. Po lekkim uplastycznieniu masę modelować ręcznie lub poprzez użycie specjalistycznego sprzętu cukierniczego.