Czekoladowy tort z marcepanem

Składniki na ciasto:

  • 4 jajka
  • 10 dkg cukru
  • 10 dkg gorzkiej czekolady
  • cukier waniliowy
  • 10 dkg mąki tortowej
  • 1/2 torebki proszku do pieczenia
  • łyżka kawy mielonej

Składniki na masę:

  • 1/2 l mleka
  • 12 dkg cukru
  • 2 torebki budyniu waniliowego
  • 30 dkg masła
  • 10 dkg mielonych orzechów laskowych
  • 50 ml rumu

Składniki na polewę:

  • 20 dkg polewy czekoladowej
  • 5 dkg masy marcepanowej
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Czekoladę stopić, utrzeć z masłem, żółtkami i cukrem waniliowym. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Wymieszać z masą czekoladową oraz z mąką, proszkiem do pieczenia i kawą. Ciasto wlać do tortownicy. Piec 45 min w 160 stopniach. Ostudzone ciasto przekroić na 3 blaty.

Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń. Ostudzić mieszając. Następnie ucierając dodawać po kawałku miękkiego masła. Na koniec wymieszać z orzechami i rumem. Kremem przełożyć placki. Schłodzić.

Tort posmarować stopioną polewą. Marcepan zagnieść z odrobiną cukru pudru. Wyciąć różne kształty i udekorować nimi tort.