Oryginalne nazwy przepisów:
Zapiekanka z ziemniaków i pora
- 0,5 kg zwykłych ziemniaków (np. russet)
- 0,5 kg słodkich ziemniaków
- 2 duże pory
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 1,5 szklanki śmietany kremówki
- 2 duże ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 3/4 szklanki startego parmezanu
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
- Nasmaruj masłem szklane lub ceramiczne naczynie żaroodporne.
- Obierz ziemniaki i pokrój na cienkie plasterki. Umieść w misce.
- Umyj pory usuwając piasek i pokrój na cienkie talarki.
- Rozgrzej patelnie na średnim odniu, dodja oliwę z oliwek, por, szczyptę soli i smaż powoli aż por zmięknie i skarmelizuje się (7-10 minut). Zdejmij z ognia.
- W rondelku powoli zagotuj śmietanę z czosnkiem, szczyptą soli i pieprzu. Pogotuj chwilę, następnie zdejmij z ognia i utrzymuj ciepłe.
- Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż warstwę zwykłych ziemniaków. Posyp ziemniaki solą i pieprzem i przykryj je warstwą z części smażonego pora. Nakładaj na zmianę warstwę ziemniaków i pora aż do wyczerpania.
- Na wierzch wylej ciepłą śmietanę i posyp startym parmezanem.
- Przykryj naczynie szczelnie folią aluminiową i piecz 40 minut. Zdejmij folię i piecz następne 20 minut. Ziemniaki powinny być miękkie.
- Włącz grill w piekarniku i podpiekaj przez kilka minut aż wierzch zbrązowieje. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw na 10 minut przed podaniem.
Makaron z brokułami
Ilość porcji: dla 4-6 osób
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 20 minut
Składniki:
- 6 szklanek różyczek brokułów (2 duże główki brokułów)
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 główka czosnku, obrana i drobno posiekana
- 1 kostka rosołowa drobiowa
- 1 łyżeczka płatków czerwonej papryki
- o,5 kg drobnego makaronu, np. orchiette
- starty parmezan do posypania
Sposób przygotowania:
- W dużej misce zagotuj osoloną wodę. Ugotuj brokuły do miękkości (ok. 4-6 minut). Odcedź je z wody i drobno posiekaj.
- Wrzuć makaron do wody z brokułów. Gotuj do miękkości. Odcedź makaron. Odlej 1 szklankę wody z brokułów i odłóż ja na bok.
- Na dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu oliwę z oliwek i smaż posiekany czosnek i czerwoną paprykę do miękkości (ok. 1 minuty). Pokrusz na patelnię kostkę rosołową, wymieszaj.
- Wymieszaj w misce razem makaron, brokuły i smażony czosnek z papryką. Wlej odlaną wcześniej wodę z makaronu.
- Przed podaniem posyp makaron parmezanem z wierzchu.
Pieczeń wołowa z sosem cebulowym
Ilość porcji: dla 6 osób
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 2 godziny
Składniki:
- 1 kawałek wołowiny 1,5-2 kg
- sól i pieprz
- 6 średnich hiszpańskich cebul, obranych i posiekanych
- 3 łyżki masła
- 2 butelki sosu Liquid Browning and Seasoning Sauce lub baza do sosu
- 2 szklanki bulionu rosołowej
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
- Ostrym nożem zrób głębokie nacięcia w mięsie. Natrzyj dobrze mięso solą i pieprzem.
- Postaw kociołek na średnim ogniu, dodaj masło i kiedy się rozpuści, włóż mięso i obsmaż go na brązowo ze wszystkich stron po 2 minuty pilnując aby masło się nie spaliło.Wyjmij mięso i odstaw na bok.
- Wrzuć do kociołka cebulę, dodaj szczyptę soli i pieprzu, wymieszaj. Dodaj bazę do sosu, bulion drobiowy. Zagotuj i włóż z powrotem mięso do rondla tłuszczem do góry. Przykryj pokrywką.
- Włóż kociołek do piekarnika i piecz 1,5-2 godziny aż mięso osiągnie temperaturę 65 stopni. Mieso powinno być różowe w środku.
- Pokrój mięso na kawałki i podawaj z sosem.