Buddy Valastro gotuje – Ciasto na pizzę, Śniadaniowa pizza z szynką, jajkiem i serem, Pizza z grillowanymi krewetkami i sosem pesto, Słodka pizza cynamonowa (odc. 23, sezon 2)

Widzowie przekonają się, że pizza może być bardzo wykwintnym daniem. Buddy z pomocą kuzynów Marka i Vinny’ego przygotuje kilka rodzajów tego tradycyjnego włoskiego placka.

Oryginalne nazwy przepisów: Ham, Egg and Cheese Breakfast Pizza, Grilled Shrimp and Pesto Pizza, Fennel and Sausage Pizza, Cinnamon Bun Dessert Pizza.

Ciasto do pizzy (używane we wszystkich przepisach poniżej):

Ilość porcji: ciasto na 2 pizze

Składniki:

  • 1,5 szklanki gorącej wody (40-45 stopni)
  • 1 opakowanie (2 i 1/4 łyżeczki) suchych drożdży
  • 3,5 szklanki mąki chlebowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki gruboziarnistej soli
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

  1. Wlej wodę do miski miksera, wsyp do wody drożdże, poczekaj aż się rozpuszczą ok. 5 minut.
  2. Załóż końcówkę do miksowania, dodaj do wody mąkę, oliwę z oliwek, sól i cukier. Na wolnych obrotach wymieszaj składniki przez 1 minutę.
  3. Zmień końcówkę na końcówkę do wyrabiania ciasta. Na wolnych obrotach wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut aż będzie elastyczne i gładkie.
  4. Przełóż ciasto do naoliwionej miski. Przykryj folią spożywczą. Trzymaj w cieple (23-30 stopni) aż ciasto podwoi swoją objętość (ok. 1-1,5 godziny).
  5. Ciasto możesz wykorzystać natychmiast lub zamrozić i przechowywać szczelnie owinięte przez 2 tygodnie.
  6. Rozpakuj ciasto z folii spożywczej i uderz pięścią w środek aby go rozgnieść. Podziel ciasto na dwie części i z każdej z nich uformuj kulkę. Jedną kulkę pozostaw do wykorzystania innym razem (chyba że przygotowujesz 2 pizze). Drugą owiń w folię spożywczą i pozostaw na 10 minut.
  7. Rozpłaszcz ręką ciasto na wysypanym maką blacie. Zaczynając od środka przyciskaj palcami ciasto i formuj go na krążek o grubości 1 cm. Obracaj i rozciągaj aż ciasto już nie będzie chciało się rozciągnąć więcej.
  8. Pozostaw na 5 minut i spróbuj rozciągnąć jeszcze ciasto jeśli to konieczne. Lekko potrzep wierzch ciasta mąką kukurydzianą.
  9. Wykładaj na wierzch pizzy dowolne składniki i piecz.

Jak piec pizzę na kamieniu do pizzy?

  1. Umieść kamień do pizzy w piekarniku. Rozgrzej piekarnik do temperatury 260 stopni i rozgrzewaj kamień od 30 minut do 1 godziny.
  2. Lekko posyp kamień do pizzy mąką kukurydzianą. Piecz pizzę aż ciasto będzie złoto-brązowe (ok. 10-12 minut. Powtarzaj czynności przy pieczeniu drugiej pizzy.

 

Śniadaniowa pizza z szynką, jajkiem i serem

Śniadaniowa pizza z szynką, jajkiem i serem (źródło: TLC)Ilość porcji: 1 pizza o średnicy 25 cm, dla 4 osób
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 25 minut

Składniki na ciasto do pizzy:

  • mąka pszenna, do posypania blatu
  • mąka kukurydziana do podsypania kamienia do pizzy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 kg szynki, pokrojonej na cienkie plasterki a następnie na 1 cm paski
  • 1/3 szklanki drobno posiekanej podpieczonej czerwonej papryki
  • 1,5 szklanki startego sera fontina
  • 2 duże jajka
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Nasmaruj ciasto oliwą z oliwek. Wyłóż na cieście warstwę szynki, czerwonej papryki i pieprzu.
  2. Wierzch posyp serem. Tuż przed pieczeniem pizzy rozbij i wlej jajka na górę pizzy i włóż do pieca.

 

Pizza z grillowanymi krewetkami i sosem pesto

Pizza z grillowanymi krewetkami i sosem pesto (źródło: TLC)Czas przygotowywania: 10 minut
Czas gotowania: 25 minut

Składniki:

  • mąka pszenna do posypania blatu
  • 1 ciasto na pizzę (przepis powyżej)
  • 10-12 średnich krewetek, obranych, przekrojonych na pół
  • oliwa z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • 1/4 łyżeczki suszonego oregano
  • gruboziarnista sól i świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki sosu pesto (przepis poniżej)
  • 1/2 małej czerwonej cebuli, pokrojonej tak cienko, jak to tylko możliwe
  • starty ser parmezan

Sposób przygtowania:

  1. Rozgrzej grill.
  2. W misce wymieszaj krewetki, 1 łyżkę oliwy z oliwek, sok z cytryny, oregano, sól i pieprz.
  3. Wyłóż na grill krewetki i smaż raz obracając, aż stana się mętne (ok. 1 minnutę z każdej strony). Zdejmij z grilla i odstaw na bok.
  4. Na podsypanym mąką blacie, połóż ciasto i rozciągnij je na krążek o średnicy 25 cm.
  5. Nasmaruj oliwą z oliwek, potrzep solą i pieprzem. Rękami umieść ciasto posmarowaną stroną do dołu na kamieniu do pizzy lub blasze do pieczenia.
  6. Nasmaruj wierzch pizzy oliwą z oliwek i piecz aż
  7. lekko się zwęgli i powstaną bąbelki na górze ciasta (ok. 1-2 minuty).
  8. Przy pomocy szczypiec obróć pizzę na drugą stronę i piecz do lekkiego zwęglenia, 1-2 minuty.
  9. Nasmaruj ciasto sosem pesto. Wyłóż na wierzch czerwoną cebulę, grillowane krewetki, parmezan. Piecz aż wierzchnie składniki będą ciepłe a ser się roztopi (2-4 minuty).

Sos pesto

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku, zgniecione
  • 2 szklanki liści bazylii
  • 1/2 szklanki prażonych orzeszków piniowych
  • 3/4 szklanki świeżego startego sera Romano
  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
  • gruboziarnista sól i świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Wrzuć czosnek, bazylię, orzeszki i ser i miksuj aż będą drobno posiekane.
  2. Powoli wlewaj oliwę i dalej mieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  3. Jeśli nie używasz pesto od razu, możesz przechowywać w szczelnym opakowaniu z cienką warstwą oliwy na wierzchu (aby nie ciemniało) lub możesz zamrozić i przechowywać tydzień lub dłużej.

 

Pizza z koprem włoskim i kiełbaskami

Pizza z koprem włoskim i kiełbaskami (źródło: TLC)Ilość porcji: 1 pizza o średnicy 30 cm, dla 4 osób
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 25 minut

Składniki:

  • ciasto na pizzę (przepis powyżej)
  • mąka do podsypania blatu
  • mąka kukurydziana do podsypania
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki cienko pokrojonej czerwonej cebuli
  • 3 ząbki czosnku, zgniecione
  • ok. 100 g włoskich słodkich kiełbasek, obranych z osłonek
  • 1/3 szklanki pomidorów w kawałkach z puszki
  • 1/2 małej bulwy kopru włoskiego, pokrojonej na cienkie plasterki
  • 1/2 łyżeczki pokruszonych płatków z czerwonej papryki
  • 1/2 szklanki startej mozzarelli
  • 1/4 szklanki startego parmezanu

Sposób przygotowania:

  1. Na małej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek na średnim ogniu. Dodaj czerwoną cebulę, 2 ząbki czosnku i smaż aż cebula będzie półprzezroczysta.
  2. Dodaj kiełbaski i smaż aż stracą różową barwę (ok. 5-7 minut).
  3. Dodaj pomidory i koper i smaż aż koper zmięknie (ok. 5 minut). Dodaj czerwoną paprykę i smaż przez 5 minut aż smaki się przegryzą a sos zgęstnieje. Zdejmij z ognia.
  4. W rondelku rozgrzej resztę oliwy i 1 ząbek czosnku.
  5. Natrzyj ciasto do pizzy oliwą z czosnkiem, wyłóż na wierzch kiełbaski z pomidorami.
  6. Wierzch pizzy posyp mozzarellą i parmezanem.
  7. Posyp kamień do pizzy mąką kukurydzianą, przełóż pizzę na kamień i piecz aż ciasto będzie brązowo-złote (ok. 12-15 minut).

 

Słodka pizza cynamonowa

Słodka pizza cynamonowa (źródło: TLC)Ilość porcji: 1 pizza o średnicy 30 cm, dla 4 osób
Czas przygotowania: 10 minut
czas gotowania: 25 minut

Składniki:

  • ciasto do pizzy (przepis powyżej)
  • mąka do podsypania blatu
  • mąka kukurydziana do podsypania
  • 4 łyżki miękkiego niesolonego masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. W małej misce wymieszaj masło, cukier i cynamon. Posmaruj otrzymaną masą wierzch pizzy.
  2. Posyp kamień do pizzy mąką kukurydzianą, przełóż pizzę na kamień i piecz aż ciasto będzie brązowo-złote (ok. 12-15 minut).
  3. Przełóż ciasto na talerz, polej wierzch pizzy lukrem.

Lukier do pizzy cynamonowej

Składniki:

  • 100 g serka kremowego, w temperaturze pokojowej
  • 100 g (1 osełka) masła, w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 250 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. W małym rondelku rozpuść na średnim ogniu serek kremowy, masło, mleko i ekstrakt waniliowy.
  2. Dodaj cukier puder i wymieszaj.
  3. Oblej wierzch pizzy lukrem.