Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka lub indyka
- sos sojowy
- sok z połowy cytryny
- 3-4 cm kawałek imbiru
- 400 g małych ziemniaków
- 1 marchew
- 2 czerwone cebule
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 ostra papryczka chili
- 100 g fasolki szparagowej
- 100 g brokułów
- 4 łyżki oliwy
- 100 g kukurydzy (mrożonej lub z puszki)
- słodka mielona papryka
- zioła: rozmaryn, kolendra, kminek
- sól
- pieprz
- 1,5 szklanki bulionu
Sposób przygotowania:
Mięso z kurczaka pokroić w kostkę, skropić sosem sojowym i sokiem z cytryny, posypać obranym i posiekanym imbirem, odstawić na 30 minut.
Ziemniaki i marchew obrać, opłukać, pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę. Paprykę oraz papryczkę chili umyć, oczyścić z pestek i posiekać. Fasolkę szparagową umyć, odciąć końce, pokroić na 3 cm kawałki. Brokuły opłukać i osączyć. Na dużej, głębokiej patelni lub w szerokim rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę. Włożyć kawałki mięsa i obsmażyć na rumiano. Wyjąć, odłożyć w ciepłe miejsce. Następnie wrzucić ziemniaki, marchew i cebulę. Smażyć razem 3-4 minuty, aż cebula stanie się szklista, a ziemniaki zaczną przywierać do ścianek naczynia. Dodać pozostałe warzywa oraz obsmażonego kurczaka. Doprawić ziołami, solą i pieprzem. Wymieszać i podlać bulionem. Przykryć i dusić jeszcze na małym ogniu 10-15 minut.
Ilość porcji: 6
Użytkownicy trafili tutaj szukając: gulasz drobiowy z ziemniakami