Buddy Valastro gotuje – Smażona ryba z cytryną, Sałatka z owoców morza, Zupa z dorsza (Zuppa di Baccala) (odc. 24, sezon 2)

Oryginalne nazwy przepisów: Fried Smelts With Lemon, Insalata Di Frutti Di Mare, Zuppa Di Baccalà.

Smażona ryba z cytryną

Smażona ryba z cytryną (źródło: TLC)Ilość porcji: dla 6 osób
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 15 minut

Składniki:

  • 0,5 kg ryby stynkowatej (lub innej morskiej)
  • 3 szklanki oleju z orzeszków ziemnych
  • 1-2 szklanki mąki
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 1 cytryna, pokrojona na 6 cząstek

Sposób przygotowania:

  1. Umyj ryby i odcedź ale nie wysuszaj ich zbytnio.
  2. Rozgrzej oliwę w rondlu do temperatury 190 stopni.
  3. Przypraw mąkę solą i pieprzem. Obtocz ryby z każdej strony mąką z przyprawami.
  4. Wrzucaj ryby do rozgrzanego oleju i smaż 3-5 minut lub do czasu gdy ryba na zewnątrz będzie chrupiąca, a wnętrze ryby usmażone.
  5. Wyciągnij rybę i przełóż ją na ręcznik papierowy aby usunąć nadmiar oleju.
  6. POsyp rybe odrobiną soli. Podawaj rybę z kawałkami cytryny.

Sałatka z owoców morza (Frutti di Mare)

Sałatka z owoców morza (źródło: TLC)Ilość porcji: dla 6-8 osób
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: do 1 godziny

Składniki:

  • 1 łodyga selera, pokrojona na 3 części
  • 1 śrenia marchewka, obrana, przekrojona na 2 lub 3 części
  • 1 mała cebula, obrana i przepołowiona
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka koszernej soli
  • 0,5 kg oczyszczonych kalmarów, pokrojonych na krążki o grubości 2,5 cm
  • 250 g przegrzebków, z usuniętymi muszlami
  • 500 g średnich lub dużych krewetek, obranych
  • 500 g małży
  • 500 g małży omułków
  • 500 g ośmiornicy
  • 2 łyżki świeżych listków natki pietruszki, posiekanych
  • 2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 6 łyżek świeżo wyciśniętego soku z cytryny (z 2 cytryn)
  • 1 średnia czerwona cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 łodygi selera, pokrojone w kostkę
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1/2 łyżeczki koszernej soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Aby ugotować owoce morza, potrzebujesz dużego garnka z durszlakiem w środku. Napełnij garnek do połowy wodą. Na dno garnka wrzuć do wody seler, marchewkę, cebulę, liść laurowy i sól. Zagotuj.
  2. Wrzuc do durszlaka nad gotującą sie wodą kalmary i gotuj przez 2 minuty. Wyjmij z wody, przełóż do dużej miski.
  3. Wrzuć do durszlaka przegrzebki, gotuj przez 3-4 minuty lub do czasu gdy staną się mętne. Wyjmij z wody i wrzuć do miski z kalmarami (większe przegrzebki można przekroić na połowę).
  4. Wrzuć do wody krewetki i gotuj aż będą różowe, ok. 3 minut. Wyjmij z wody, przekrój na pół i wrzuć do miski z innymi owocami morza.
  5. Wrzuć do wody małże i omułki i duś aż muszle się otworzą (ok. 5 minut). Wyjmij małże z wody, wyjmij mięso z muszli i wrzuc do miski.
  6. Wyjmij durszlak z garnka i bezpośrednio do wody wrzuć ośmiornicę. Dolej wody aby przykrywała mięso. Zagotuj wodę, zmniejsz ogień i gotuj powoli aż do miękkości (40-50 minut)
  7. W międzyczasie gdy ośmiornica się gotuje, odetnij ogonki krewetek i wszystkie ugotowane owoce morza pokrój na kawałki o wielkości kęsa.
  8. Wyjmij z wody ugotowaną ośmiornicę i przelewaj ją zimną wodą aż będzie zimna. Przy pomocy palców i noża do obierania usuń zewnętrzną skórę. Wyrzuć szczęki i woreczek z głowy. Pokrój macki i ośmiornicę skośnie na 2,5 kawałki i wrzuć do miski z owocami morza.
  9. Wrzuć do miski natkę i czosnek i wymieszaj. Dodaj sos z cytryny, cebulę, seler i oliwę z oliwek, wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem.
  10. Przechowuj w lodówce do czasu podania. Podawaj zimną.

Uwaga: Można wymiennie używać różnych innych owoców morza w tej samej wadze.

 

Zupa z dorsza (Zuppa di Baccala)

Zupa z dorsza (źródło: TLC)Ilość porcji: dla 4-6 osób
Czas przygotowania: 2-3 dni
Czas gotowania: 40 minut

Składniki:

  • 1 kg suszonego, solonego dorsza
  • 1 szklanka mąki
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • 1 duża hiszpańska cebula, pokrojona w plasterki
  • puszka całych pomidorów, lekko pogniecionych
  • 2 łyżki kaparów, odcedzonych
  • 1 szklanka oliwek, bez pestek
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 1 suszona papryczka chili

Sposób przygotowania:

  1. 2-3 dni przed przygotowanie umieść w misce dorsza, zalej wodą aby przykrywała rybę. Przykryj i włóż do lodówki. Zmieniaj wodę 2 razy dziennie, mocz tak rybę przez 1-3 dni.
  2. Przepłucz rybę, wysusz ręcznikiem papierowym.
  3. Pokrój rybę na porcje.
  4. W płytkim naczyniu wymieszaj mąkę, sól, pieprz a następnie obtocz rybę w mieszance.
  5. Rozgrzej na średnim ogniu dużą patelnię i 1/4 szklanki oliwy.
  6. Smaż rybę do koloru złoto-brązowego z obydwu stron, po 2-3 minuty.
  7. Zdejmij ryby z patelni i odstaw na bok. Dodaj 3 łyżki oliwy na patelnię. Wrzuć cebulę i smaż aż będzie przezroczysta.
  8. Dodaj pomidory z sosem, kapary, oliwki, ostrą papryczkę chilli, natkę i szczyptę soli. Smaż przez 15-20 minut.
  9. Połóż rybę z powrotem na patelnię i smaż przez 10 minut.
  10. Dopraw solą i pieprzem i podawaj ciepłą rybę.

Zupa może być serwowana zarówno z ryżem jak i makaronem. Buddy zazwyczaj podaje ją z moczonym w niej chlebem.

Użytkownicy trafili tutaj szukając: sałatka z owoców morza,sałatka rybna buddy valastro,sałatka z z owoców morza