Pieczeń z kaszy gryczanej z papryką i pieczarkami

Składniki:

  • 250 g kaszy gryczanej
  • 0,5 l bulionu
  • 3 kolorowe papryki
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 300 g pieczarek
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 g startego żółtego sera
  • 3 jajka
  • tymianek
  • bazylia
  • mielona papryka
  • sól
  • pieprz
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki masła
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Sposób przygotowania:

Kaszę opłukać, dokładnie osączyć i wsypać do garnka z gorącym bulionem. Kaszę zamieszać, zagotować i gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 minut, aż wchłonie cały płyn. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do napęcznienia. W tym czasie umyte strąki papryki opiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, ostudzić, zdjąć skórkę, oczyścić z pestek i pokroić w paski. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Pieczarki oczyścić, umyć i osuszyć. Połowę pieczarek odłożyć, a resztę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć rozdrobnione pieczarki, cebulę i czosnek. Smażyć razem ok. 5 minut, mieszając. Do ostudzonej kaszy gryczanej dodać pieczarki podsmażone z cebulą, starty żółty ser oraz jajka. Doprawić ziołami, mieloną papryką, solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Naczynie do zapiekania natłuścić, posypać bułką tartą. Połowę przygotowanej kaszy włożyć do formy, wyrównać łyżką. Na warstwie kaszy ułożyć paski papryki i przykryć reszta kaszy. Wierzch obłożyć pokrojonymi na plasterki pieczarkami i pomidorami. Posypać wiórkami masła oraz startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 40 minut.