Składniki:
- 250 g kaszy gryczanej
- 0,5 l bulionu
- 3 kolorowe papryki
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 300 g pieczarek
- 2 łyżki oliwy
- 200 g startego żółtego sera
- 3 jajka
- tymianek
- bazylia
- mielona papryka
- sól
- pieprz
- 2 pomidory
- 2 łyżki masła
- tłuszcz i bułka tarta do formy
Sposób przygotowania:
Kaszę opłukać, dokładnie osączyć i wsypać do garnka z gorącym bulionem. Kaszę zamieszać, zagotować i gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 minut, aż wchłonie cały płyn. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do napęcznienia. W tym czasie umyte strąki papryki opiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, ostudzić, zdjąć skórkę, oczyścić z pestek i pokroić w paski. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Pieczarki oczyścić, umyć i osuszyć. Połowę pieczarek odłożyć, a resztę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć rozdrobnione pieczarki, cebulę i czosnek. Smażyć razem ok. 5 minut, mieszając. Do ostudzonej kaszy gryczanej dodać pieczarki podsmażone z cebulą, starty żółty ser oraz jajka. Doprawić ziołami, mieloną papryką, solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Naczynie do zapiekania natłuścić, posypać bułką tartą. Połowę przygotowanej kaszy włożyć do formy, wyrównać łyżką. Na warstwie kaszy ułożyć paski papryki i przykryć reszta kaszy. Wierzch obłożyć pokrojonymi na plasterki pieczarkami i pomidorami. Posypać wiórkami masła oraz startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 40 minut.