Słownik kulinarny: Orecchiette

makaron Orecchiette (źródło: bonappetit.com)

makaron Orecchiette (źródło: bonappetit.com)

(wł. orecchiette – małe uszy, uszka) Orecchiette to rodzaj makaronu bardzo popularnego w regionie Apulia (Puglia) w południowej części Włoch. Swymi korzeniami orecchiette sięgają do francuskiej Prowansji – podobny kształtem makaron został tam stworzony jeszcze w okresie średniowiecza.

Tradycyjne orecchiette robione jest z mąki semolina, soli i wody, a charakterystyczny kształt nadaje się poprzez wyciśnięcie kciukiem zagłębienia w wykrojonych krążkach ciasta. Niekiedy, do ciasta dodaje się także jajka i ziemniaki, jednak nie są one zwyczajowym składnikiem do ciasta na uszka.

W Chinach robi się makaron o podobnym kształcie, nazywany Maoerduo, co znaczy „kocie uszy”. Orecchiette łączy się przede wszystkim z ciężkimi sosami zawierającymi mięso czy warzywa, rzadko z gładkimi, kremowymi. W południowych regionach często podaje się uszka z brokułami.

Źródło: makarony.co