Buddy Valastro gotuje – Sałatka z zielonej fasolki, orzeszków piniowych i pancetty, Zawijane przegrzebki z bekonem, Wieprzowina po wiejsku z białą fasolą, Kanapka (hamburger) z South Jersey z wieprzowiną (odc. 27, sezon 2)

Oryginalne nazwy przepisów: Green Bean, Pine Nut and Pancetta Salad; Grilled Bacon Wrapped Scallops; „South” Jersey Pulled Pork Sandwiches.

Sałatka z zielonej fasolki, orzeszków piniowych i pancetty

Sałatka z zielonej fasolki, orzeszków piniowych i pancetty (źródło: TLC)Ilość porcji: dla 6 osób
Czas przygotowania; 10 minut
Czas gotowania: 20 minut

Składniki:

  • 0,5 kg zielonej fasolki, z usuniętymi włóknami
  • 100 g pancetty, okrągłych plasterków pokrojonych w kostkę
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek + 1 łyżka
  • 2 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebuli
  • 1/4 szklanki prażonych orzeszków piniowych
  • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku w gotującej się osolonej wodzie zblanszuj zieloną fasolkę przez 7 minut. Odcedż fasolkę, przełóż ją do lodowatej wody aby zatrzymać gotowanie a następnie odcedź.
  2. Na dużej patelni obsmaż pancettę w łyżce oliwy, aż będzie chruppiąca. Przełóż usmażoną pancettę na ręcznik papierowy aby odciekła z tłuszczu.
  3. W małej miseczce wymieszaj ocet balsamiczny, musztardę, miód, sok z cytryny i sól i pieprz do smaku. Powoli wlewaj i wmieszaj oliwę z oliwek do pełnego połączenia składników.
  4. Do miski z fasolą wlej dressing. Na wierzch sałatki wrzuć bekon, czerwoną cebulę, orzeszki piniowe i natkę pietruszki. Podaj dodatkowo pozostały dressing w miseczce.

Zawijane przegrzebki z bekonem

Zawijane przegrzebki z bekonem (źródło: TLC)Ilość porcji: dla 4-6 osób
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 25 minut

Składniki:

  • 250 g wędzonego boczku (8-10 niezbyt cienkich kawałków)
  • 0,5 kg przegrzebków (ok. 16-20 sztuk)
  • oliwa z oliwek extra-virgin do pokropienia
  • 2 cytryny
  • świeżo mielony pieprz

Składniki:

  1. Rozgrzej grill do wysokiej temperatury. Jeśli używasz grilla na węgiel drzewny, to jest on już dobrze nagrzany jeśli jesteś w stanie utrzymać dłonie przez 2 sekundy 10 cm nad żarem.
  2. Przekrój boczek na połowę wzdłuż szerokości. Owiń kawałek boczku wokół każdego przegrzebka, nakłądając końce na siebie. Nabij po kilka przegrzebków na szpikulec.
  3. Skrop przegrzebki odrobiną oliwy, wyciśnij na nich sok z cytryny i potrzep pieprzem. Przekrój pozostałą cytrynę na pół i połóż ją na grillu przekrojoną połową do dołu.
  4. Grillu przegrzebki raz przewracając, aż będą mętne (ok. 3 minuty na każdą stronę). Skrop grillowane przegrzebki grillowaną cytryną i serwuj na gorąco.

Wieprzowina po wiejsku z białą fasolą

Wieprzowina po wiejsku z białą fasolą (źródło: TLC)Ilość porcji: dla 6-8 osób
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 1-1,5 godziny

Składniki:

  • ok. 1,35 kg żeberek wieprzowych
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szklanki posiekanej cebuli
  • 1 posiekana marchewka
  • 1 posiekany seler (lub pietruszka)
  • 3 ząbki czosnku, zgniecione
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka białej fasoli
  • 6 szklanek bulionu drobiowego
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 1 łyżka suszonych liści szałwii
  • 2 liście laurowe
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • biały ryż gotowany na parze do podania

Sposób przygotowania:

  1. Natrzyj żeberka solą i pieprzem. W dużym kociołki rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Obsmaż żeberka z każdej strony na brązowy kolor (8-10 minut). Wyjmij żeberka i odstaw na bok.
  2. Wrzuć do kociołka cebulę, marchewkę, seler. Zmniejsz ogień i smaż, mieszajac od czasu do czasu aż cebula się skarmelizuje (6-7 minut). Dodaj czosnek, dopraw solą i pieprzem i smaż 30 sekund.
  3. Wsyp mąkę, wymieszaj i smaż mieszając ok. 2 minuty. Dodaj fasolę, bulion i pomidory, szałwię i liście laurowe i wymieszaj wszystkir składniki.
  4. Zagotuj całość, zmniejsz ogień. Dodaj obsmażone żeberka. Gotuj całość ok. 1,5-2 godziny aż fasola zmięknie, mieszając od czasu do czasu aby potrawa nie przywarła do dna.
  5. Gdy potrawa jest już gotowa, posyp wierzch natką pietruszki i podawaj na ciepło z ryżem gotowanym na parze.

 

Kanapka (hamburger) z South Jersey z wieprzowiną

Kanapka (hamburger) z South Jersey z wieprzowiną (źródło: TLC)Ilość porcji: dla 6-8 osób
Czas przygotowania: 20 minut (+ ok. 24 godziny na schłodzenie wieprzowiny)
Czas gotowania: 4-5 godzin

Składniki mieszanki ziołowej (marynaty):

  • 1/4 szklanki papryki
  • 1/4 szklanki soli
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki czosnku w proszku
  • 3 łyżki chilli w proszku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (kajeńskiego)
  • 1 łyżka czarnego pieprzu
  • 1 łyżka oregano
  • 1/2 łyżeczki ziaren selera
  • 1 i 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry

Składniki do wieprzowiny:

  • mięso wieprzowe z kością (ok. 1,8-2,2 kg) – najlepiej karkówka, łopatka
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki octu winnego z białego wina lub octu cydrowego
  • 1 łyżka brązowego cukru

Składniki do kanapek:

  • 8 bułek do hamburgera
  • sos do grilla (opcjonalnie)
  • sałatka Colesław (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  1. W misce wymieszaj paprykę, sól, brązowy cukier, czosnek, chilli, czarny pieprz i cayenne, oregano, nasiona selera, ziele angielskie i kolendrę.
  2. Umieść mięso w naczyniu do pieczenia, natrzyj całą mieszanką przypraw mięso. Przykryj naczynie folią spożywczą i włóż do lodówki na 4 godziny.
  3. Rozgrzej piekarnik do tempepatury 150 stopni. Wyciągnij mięso z lodówki, doprowadź do temperatury pokojowej i umieść w naczyniu do pieczenia tłuszczem do góry.
  4. Wymieszaj w naczyniu wodę, ocet winny i brązowy cukier aż cukier się rozpuści i wlej całość do naczynia z wieprzowiną.
  5. Piecz wieprzowinę powoli aż będzie miękka, co 45 minut polewając wierzch pieczeni zalewą na dnie naczynia. Temperatura mięsa powinna wahać się pomiędzy 82 a 93 stopniami a mięso powinno dobrze odchodzić od kości. Pieczenie powinno zająć ok. 4,5-5 godzin dla 2,2 kg kawałka mięsa.
  6. Wyjmij mięso z piekarnika i pozostaw aby odpoczęło na 20-30 minut.
  7. Przy pomocy noża lub dwóch widelców oderwij mięso od kości i podziel na małe kęski. Wrzuć mięso z powrotem do naczynia z sosem z mięsa.
  8. Ułóż kawałki wieprzowiny na bułkach do hamburgerów, polej je sosem grillowym i przyłóż sałatą Colesław. Podawaj.

 

Użytkownicy trafili tutaj szukając: sałatka z zielonej fasolki,kanadyjskie kanapki z miesem,sałatka z fasolki zielonej