Oryginalne nazwy przepisów: Green Bean, Pine Nut and Pancetta Salad; Grilled Bacon Wrapped Scallops; „South” Jersey Pulled Pork Sandwiches.
Sałatka z zielonej fasolki, orzeszków piniowych i pancetty
Ilość porcji: dla 6 osób
Czas przygotowania; 10 minut
Czas gotowania: 20 minut
Składniki:
- 0,5 kg zielonej fasolki, z usuniętymi włóknami
- 100 g pancetty, okrągłych plasterków pokrojonych w kostkę
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka świeżego soku z cytryny
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek + 1 łyżka
- 2 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebuli
- 1/4 szklanki prażonych orzeszków piniowych
- 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku w gotującej się osolonej wodzie zblanszuj zieloną fasolkę przez 7 minut. Odcedż fasolkę, przełóż ją do lodowatej wody aby zatrzymać gotowanie a następnie odcedź.
- Na dużej patelni obsmaż pancettę w łyżce oliwy, aż będzie chruppiąca. Przełóż usmażoną pancettę na ręcznik papierowy aby odciekła z tłuszczu.
- W małej miseczce wymieszaj ocet balsamiczny, musztardę, miód, sok z cytryny i sól i pieprz do smaku. Powoli wlewaj i wmieszaj oliwę z oliwek do pełnego połączenia składników.
- Do miski z fasolą wlej dressing. Na wierzch sałatki wrzuć bekon, czerwoną cebulę, orzeszki piniowe i natkę pietruszki. Podaj dodatkowo pozostały dressing w miseczce.
Zawijane przegrzebki z bekonem
Ilość porcji: dla 4-6 osób
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 25 minut
Składniki:
- 250 g wędzonego boczku (8-10 niezbyt cienkich kawałków)
- 0,5 kg przegrzebków (ok. 16-20 sztuk)
- oliwa z oliwek extra-virgin do pokropienia
- 2 cytryny
- świeżo mielony pieprz
Składniki:
- Rozgrzej grill do wysokiej temperatury. Jeśli używasz grilla na węgiel drzewny, to jest on już dobrze nagrzany jeśli jesteś w stanie utrzymać dłonie przez 2 sekundy 10 cm nad żarem.
- Przekrój boczek na połowę wzdłuż szerokości. Owiń kawałek boczku wokół każdego przegrzebka, nakłądając końce na siebie. Nabij po kilka przegrzebków na szpikulec.
- Skrop przegrzebki odrobiną oliwy, wyciśnij na nich sok z cytryny i potrzep pieprzem. Przekrój pozostałą cytrynę na pół i połóż ją na grillu przekrojoną połową do dołu.
- Grillu przegrzebki raz przewracając, aż będą mętne (ok. 3 minuty na każdą stronę). Skrop grillowane przegrzebki grillowaną cytryną i serwuj na gorąco.
Wieprzowina po wiejsku z białą fasolą
Ilość porcji: dla 6-8 osób
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 1-1,5 godziny
Składniki:
- ok. 1,35 kg żeberek wieprzowych
- 1 łyżka soli
- 2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 szklanki posiekanej cebuli
- 1 posiekana marchewka
- 1 posiekany seler (lub pietruszka)
- 3 ząbki czosnku, zgniecione
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka białej fasoli
- 6 szklanek bulionu drobiowego
- 1 puszka pomidorów w kawałkach
- 1 łyżka suszonych liści szałwii
- 2 liście laurowe
- 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
- biały ryż gotowany na parze do podania
Sposób przygotowania:
- Natrzyj żeberka solą i pieprzem. W dużym kociołki rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Obsmaż żeberka z każdej strony na brązowy kolor (8-10 minut). Wyjmij żeberka i odstaw na bok.
- Wrzuć do kociołka cebulę, marchewkę, seler. Zmniejsz ogień i smaż, mieszajac od czasu do czasu aż cebula się skarmelizuje (6-7 minut). Dodaj czosnek, dopraw solą i pieprzem i smaż 30 sekund.
- Wsyp mąkę, wymieszaj i smaż mieszając ok. 2 minuty. Dodaj fasolę, bulion i pomidory, szałwię i liście laurowe i wymieszaj wszystkir składniki.
- Zagotuj całość, zmniejsz ogień. Dodaj obsmażone żeberka. Gotuj całość ok. 1,5-2 godziny aż fasola zmięknie, mieszając od czasu do czasu aby potrawa nie przywarła do dna.
- Gdy potrawa jest już gotowa, posyp wierzch natką pietruszki i podawaj na ciepło z ryżem gotowanym na parze.
Kanapka (hamburger) z South Jersey z wieprzowiną
Ilość porcji: dla 6-8 osób
Czas przygotowania: 20 minut (+ ok. 24 godziny na schłodzenie wieprzowiny)
Czas gotowania: 4-5 godzin
Składniki mieszanki ziołowej (marynaty):
- 1/4 szklanki papryki
- 1/4 szklanki soli
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżki czosnku w proszku
- 3 łyżki chilli w proszku
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (kajeńskiego)
- 1 łyżka czarnego pieprzu
- 1 łyżka oregano
- 1/2 łyżeczki ziaren selera
- 1 i 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
Składniki do wieprzowiny:
- mięso wieprzowe z kością (ok. 1,8-2,2 kg) – najlepiej karkówka, łopatka
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki octu winnego z białego wina lub octu cydrowego
- 1 łyżka brązowego cukru
Składniki do kanapek:
- 8 bułek do hamburgera
- sos do grilla (opcjonalnie)
- sałatka Colesław (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- W misce wymieszaj paprykę, sól, brązowy cukier, czosnek, chilli, czarny pieprz i cayenne, oregano, nasiona selera, ziele angielskie i kolendrę.
- Umieść mięso w naczyniu do pieczenia, natrzyj całą mieszanką przypraw mięso. Przykryj naczynie folią spożywczą i włóż do lodówki na 4 godziny.
- Rozgrzej piekarnik do tempepatury 150 stopni. Wyciągnij mięso z lodówki, doprowadź do temperatury pokojowej i umieść w naczyniu do pieczenia tłuszczem do góry.
- Wymieszaj w naczyniu wodę, ocet winny i brązowy cukier aż cukier się rozpuści i wlej całość do naczynia z wieprzowiną.
- Piecz wieprzowinę powoli aż będzie miękka, co 45 minut polewając wierzch pieczeni zalewą na dnie naczynia. Temperatura mięsa powinna wahać się pomiędzy 82 a 93 stopniami a mięso powinno dobrze odchodzić od kości. Pieczenie powinno zająć ok. 4,5-5 godzin dla 2,2 kg kawałka mięsa.
- Wyjmij mięso z piekarnika i pozostaw aby odpoczęło na 20-30 minut.
- Przy pomocy noża lub dwóch widelców oderwij mięso od kości i podziel na małe kęski. Wrzuć mięso z powrotem do naczynia z sosem z mięsa.
- Ułóż kawałki wieprzowiny na bułkach do hamburgerów, polej je sosem grillowym i przyłóż sałatą Colesław. Podawaj.
Użytkownicy trafili tutaj szukając: sałatka z zielonej fasolki,kanadyjskie kanapki z miesem,sałatka z fasolki zielonej