Buddy Valastro gotuje – Placki ziemniaczane z jajkami, Bułeczka z szynką, Śmieszne racuchy na maślance, Sałatka z melonów z miodem i miętą (odc. 30, sezon 2)

Oryginalne nazwy przepisów: Buddy’s Hashbrowns With Eggs, Country Biscuits and Ham, Funny Face Buttermilk Pancakes, Melon Salad With Honey & Mint Dressing.

Placki ziemniaczane Buddy’ego z jajkami

Placki ziemniaczane Buddy'ego z jajkami (źródło: TLC)Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 24 godziny
Czas gotowania: 30 minut

Składniki:

  • 2 duże ziemniaki (np. russet)
  • 4 łyżki niesolonego masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 posiekana cebula
  • 1 posiekana czerwona papryka
  • koszerna sól i świeżo mielony pieprz
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 4 duże jajka

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. Wyszoruj dobrze ziemniaki i wywusz je papierowym ręcznikiem. Zrób kilka otworów w ziemniakach przy pomocy rożna, aby umożliwić wydostawanie się pary.
  3. Włóż ziemniaki do małej formy do pieczenia i piecz nieprzykryte do miękkości (ok. 1 godziny).
  4. Można alternatywnie umieścić ziemniak w mikrofalówce, przykryć ręcznikiem papierowym i włączyć mikrofalówkę na największej mocy na 12 minut (w międzyczasie raz obracając ziemniaka).
  5. Pozostaw ziemniaki do ostudzenia w temperaturze pokojowej. Włóż ziemniaki do lodówki w plastikowym, szczelnym woreczku i zostaw na noc.
  6. Następnego dnia po wyjęciu ziemniaków, obierz je i pokrój w małą kostkę (7 mm).
  7. Rozgrzej 2 łyżki masła i oliwy z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Wrzuć cebulę i paprykę i smaż, często mieszając, aż zmiękną (ok. 5 minut). Przypraw solą i pieprzem. Dodaj ziemniaki.
  8. Przy pomocy drewnianej łyżki rozdrobnij ziemniaki na mniejsze kawałki. Wymieszaj warzywa tak, aby ziemniaki znalazły się na dnie. Smaż aż ziemniaki będą chrupiące.
  9. Przewróć ziemniaki na drugą stronę i smaż aż do chrupkości.
  10. Przy pomocy łyżki zrób 4 otwory w masie z ziemniaków. Wbij do każdego otworu jajko.
  11. Przykryj danie przykrywką i smaż aż jajka będą już gotowe (w zależności od upodobań można je usmażyć na miękko lub twardo).
  12. Przed podaniem posyp danie posiekaną natką pietruszki. Podawaj gorące.

 

Bułeczka z szynką

Bułeczka z szynką (źródło: TLC)Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 10-12 minut

Składniki na bułeczki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 8 łyżek masła, schłodzonego i pokrojonego w kostkę
  • 3/4 szklanki śmietany kremówki

Składniki do pasty z szynki:

  • 1 szklanka szynki gotowanej, pokrojonej w kostkę
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka musztardy

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Wkrój masło do mąki. Zrób otwór w kopczyku mąki i wlej śmietanę.
  3. Zagnieć ciasto rękami. Jeśli trzeba, możesz dodać trochę mleka. Rozwałkuj ciasto na odpowiadającą ci grubość.
  4. Pokrój ciasto na 7,5 cm kawałki lub wykrój okręgi szklanką. Nasmaruj masłem formę do pieczenia i połóż na niej kawałki ciasta. Piecz 12 minut lub na złoto-brązowy kolor.
  5. W malakserze rozdrobnij szynkę na drobne kawałki. Dodaj masło, miód i musztardę i miksuj pulsacyjnie do połączenia składników.
  6. Podziel herbatnik na pół i wypełnij 2 łyżkami nadzienia z szynki.

Śmieszne racuchy na maślance

Śmieszne racuchy na maślance (źródło: TLC)Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 10-15 minut

Składniki na naleśniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki maślanki
  • 1/2 szklanki roztopionego niesolonego masła + 2 łyżki do smażenia
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do przyozdobienia racuchów:

  • 1 banan, pokrojony w plasterki
  • 1 szklanka jagód
  • 1 szklanka truskawek, pokrojonych w plasterki
  • 1 szklanka brzoskwiń pokrojonych w plasterki (świeżych, z puszki lub mrożonych)
  • 1 szklanka płatków czekolady mlecznej
  • 12 plasterków boczku, gotowanych
  • bita śmietana

Sposób przygotowania:

  1. W średniej wielkości misce wymieszaj wszystkie składniki za wyjątkiem 2 łyżek masła, dopóki dobrze się nie połączą (mogą być małe grudki).
  2. Odstaw ciasto aby odpoczęło.
  3. Rozgrzej dużą patelnię do smażenia naleśników na średnim ogniu.
  4. Wrzuć 1 łyżkę masła na patelnię, roztop je i wylej 1/4 ciasta na patelnię. Smaż aż pojawią się bąbelki na wierzchu naleśnika (ok. 3 minuty).
  5. Odwróć naleśnik i smaż na złoto-brązowy kolor ok. 1 minuty. Powtórz czynności dla reszty ciasta.
  6. Wystylizuj naleśnik na obraz twarzy – banan i jagody jako oczy, bekon jako włosy, truskawki jako usta. Puść wodze fantazji i podejdź kreatywnie do ozdobienia naleśnika według własnego pomysłu.

Sałatka z melonów z miodem i miętą

Sałatka z melonów z miodem i miętą (źródło: TLC)Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • 1 szklanka arbuza, pokrojonego w kostkę
  • 1 szklanka melona cantaloupe (kantalupa), pokrojonego w kostkę
  • 1 szklanka melona honeydew, pokrojonego w kostkę
  • 4 łyżki soku z pomarańczy
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3 łyżki świeżych liści mięty, posiekanych
  • 1 szklanka pokruszonego sera ricotta

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszaj ze sobą arbuza i melony.
  2. W małej misce wymieszaj ze sobą sok z pomarańczy, cytryny, miód i miętę.
  3. Polej owoce przygotowanym sosem.
  4. Do sałatki wsyp pokruszoną ricottę i natychmiast podawaj.

 

  • marta

    witam
    bardzo fajna stronka:) mam tylko zastrzeżenia co do miar podawanych w przepisach:Buddy podaje proporcje zazwyczaj w „cup’sach”, a ich pojemnośc różni się od naszych polskich miar, np.1 cup=125g mąki, a nasza szklanka ma ok.180g mąki.polecam anglojęzyczne strony z przelicznikami miar i wag, tak żeby proporcje składników odnieść do polskich realiów wagowych:)
    pozdrawiam