Buddy Valastro gotuje – Grzanki tapenade z rodzynkami i oliwkami, Dip z pieczonej czerwonej papryki, Papryki Peppadew nadziewane mozzarellą, Szaszłyki z kurczaka z białym balsamicznym sosem miodowym (odc. 31, sezon 2)

Oryginalne nazwy przepisów: Roasted Red Pepper Dip, Raisin & Olive Tapanade, Mozzarella Stuffed Peppadew, Chicken Spiedini With White Balsamic Honey Dipping Sauce

Grzanki tapenade z rodzynkami i oliwkami

Grzanki tapenade z rodzynkami i oliwkami (źródło: TLC)Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 5 minut

Składniki:

  • 3/4 szklanki złotych rodzynek
  • 1/2 szklanki oliwek Kalamata
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki kaparów ze słoika, odcedzonych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
  • sok i starta skórka z 1 pomarańczy
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 1 bagietka, pokrojona na kromki i podpieczona
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki miękkiego sera koziego
  • paseczki ze skórki z pomarańczy, do ozdobienia

Sposób przygotowania:

  1. W malakserze pulsacyjnie zmiksuj rodzyni, oliwki, natkę, kapary, oliwę z oliwek, tymianek, sok i skórkę z pomarańczy, szczyptę soli aż do powstania gruboziarnistej masy.
  2. Natrzyj ząbkiem czosnku każdą kromkę. Na wierzch każdej połóż pół łyżeczki sera koziego i powstałą masę.
  3. Przyozdób paseczkami skórki z pomarańczy.

 

Dip z pieczonej czerwonej papryki

Dip z pieczonej czerwonej papryki (źródło: TLC)Ilość porcji: 2,5 szklanki
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 5 minut

Składniki:

  • 1 ząbek czosnku
  • 2 szklanki fasoli Cannellini (gotowanej lub 2 puszki odcedzonej)
  • 1 szklanka pieczonej czerwonej papryki, odcedzonej lub 2 świeże papryki pieczone według przepisu poniżej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki startego sera asiago
  • 2-4 łyżki bulionu drobiowego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 listki bazylii
  • świeże warzywa do podania
  • krakersy do podania
  • paluszki chlebowe do podania

Sposób przygotowania:

  1. Wrzuć do malaksera czosnek i drobno zmiksuj. Dodaj fasolę, pieczone papryki, oliwę, 3 łyżki sera asiago i sól.
  2. Miksuj aż powstanie gładka pasta. Dodaj bulion drobiowy, sok z cytryny jeśli dip będzie zbyt gęsty.
  3. Przelej dip do miseczki i posyp wierzch pozostałym serem asiago i bazylią.
  4. Podawaj ze świeżymi kawałkami warzyw, paluszkami chlebowymi lub krakersami.
  5. Jak upiec czerwone papryki: Umieść umyte papryki na formie do pieczenia. Opiekaj w opiekaczu lub na drillu na średnim ogniu aż skórka z papryki będzie czarna i zbąblona, obracając w razie potrzeby.
  6. Zdejmij paprykę z formy i włóż do woreczka, torby papierowej lub do miseczki przykrytej folią spożywczą.
  7. Pozwól paprykom stygnąć przez 10-15 minut w szczelnej w torebce czy miseczce – dzięki temu skórka łatwiej będzie odchodzić.
  8. Wyjmij papryki, obierz je ze skórki, przekrój na połowę, usuń rdzeń i nasiona. Pokrój w paski lub w dowolny inny, potrzebny sposób.

Papryki Peppadew nadziewane mozzarellą

Papryki Peppadew nadziewane mozzarellą (źródło: TLC)Ilość porcji: dla 6 osób
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 30 minut, w tym czas na marynowanie mozzarelli

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego oregano
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • szczypta soli i pieprzu
  • 100 g świeżej mozzarelli, pokrojonej w kostkę 5 mm
  • 1 słoik papryki Peppadew lub Cherry
  • 6 cienkich plasterków prosciutto

Sposób przygotowania:

  1. W średniej wielkości misce wymieszaj oliwę, oregano, szczypiorek, sól i pieprz. Wymieszaj z kawałkami mozzarelli aby sos dobrze pokrył ser.
  2. Pozostaw mozzarellę na 30 minut aby się marynowała.
  3. Pokrój prosciutto na paski o szerokości 5 mm.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  5. Do papryk napchaj kawałki mozzarelli. Obwiąż paprykę paskiem prosciutto.
  6. Połóż na formie do pieczenia. Piecz papryki 10-12 minut aż ser się rozpuści a prosciutto będzie chrupiące. Podawaj na ciepło.

Szaszłyki z kurczaka z białym balsamicznym sosem miodowym

Szaszłyki z kurczaka z białym balsamicznym sosem miodowym (źródło: TLC)Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 40 minut, uwzględniając czas marynowania

Składniki:

  • 2 połówki piersi z kurczaka bez kości
  • 2 ząbki czosnku, zgniecione
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • sok i starta skórka z 1 cytryny
  • 1/4 łyżeczki płatków z czerwonej papryki
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • 2 szklanki bułki tartej Buddy’ego Valastro
  • 10 metalowych szpikulców do grilla (lub drewnianych wykałaczek moczonych 20 minut w wodzie)

Sposób przygotowania:

  1. Włóż piersi z kurczaka pomiędzy 2 kawałki folii spożywczej i lekko rozbij tłuczkiem aż będą cienkie na ok. 3 mm.
  2. Pokrój kurczaka na paseczki.
  3. Włóż do torebki foliowej czosnek, oregano, skórkę i sok z cytryny, płatki z papryki, oliwki, sól i pieprz. DO torebki wrzuć kawałki kurczaka. Potrząśnij torebką aby kurczak wymieszał się z przyprawami. Włóż torebkę do lodówki na 20 minut.
  4. Rozgrzej grill.
  5. Wysyp bułkę tartą na talerz. Wyjmij kurczaka z torebki. i nabij na rożen lub wykałaczki. Obtocz kurczaka w bułce tartej. Skrop szaszłyki oliwią z oliwek i umieść na patelni grillowej lub grillu.
  6. Grilluj obracając kilkakrotnie aż mięso będzie miękkie a panierka brązowa i chrupiąca (ok. 5-7 minut).
  7. Podawaj z białym balsamicznym sosem miodowym.

Biały balsamiczny sos miodowy

Składniki:

  • 6 łyżek białego octu balsamicznego
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanej szalotki
  • 1/2 łyżki sosu sojowego

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj wszystkie składniki sosu w małej miseczce, aż dobrze się połączą.