Oryginalne nazwy przepisów: Roasted Red Pepper Dip, Raisin & Olive Tapanade, Mozzarella Stuffed Peppadew, Chicken Spiedini With White Balsamic Honey Dipping Sauce
Grzanki tapenade z rodzynkami i oliwkami
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 5 minut
Składniki:
- 3/4 szklanki złotych rodzynek
- 1/2 szklanki oliwek Kalamata
- 3 łyżki natki pietruszki
- 2 łyżki kaparów ze słoika, odcedzonych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
- sok i starta skórka z 1 pomarańczy
- 1/8 łyżeczki soli
- 1 bagietka, pokrojona na kromki i podpieczona
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki miękkiego sera koziego
- paseczki ze skórki z pomarańczy, do ozdobienia
Sposób przygotowania:
- W malakserze pulsacyjnie zmiksuj rodzyni, oliwki, natkę, kapary, oliwę z oliwek, tymianek, sok i skórkę z pomarańczy, szczyptę soli aż do powstania gruboziarnistej masy.
- Natrzyj ząbkiem czosnku każdą kromkę. Na wierzch każdej połóż pół łyżeczki sera koziego i powstałą masę.
- Przyozdób paseczkami skórki z pomarańczy.
Dip z pieczonej czerwonej papryki
Ilość porcji: 2,5 szklanki
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 5 minut
Składniki:
- 1 ząbek czosnku
- 2 szklanki fasoli Cannellini (gotowanej lub 2 puszki odcedzonej)
- 1 szklanka pieczonej czerwonej papryki, odcedzonej lub 2 świeże papryki pieczone według przepisu poniżej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki startego sera asiago
- 2-4 łyżki bulionu drobiowego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 listki bazylii
- świeże warzywa do podania
- krakersy do podania
- paluszki chlebowe do podania
Sposób przygotowania:
- Wrzuć do malaksera czosnek i drobno zmiksuj. Dodaj fasolę, pieczone papryki, oliwę, 3 łyżki sera asiago i sól.
- Miksuj aż powstanie gładka pasta. Dodaj bulion drobiowy, sok z cytryny jeśli dip będzie zbyt gęsty.
- Przelej dip do miseczki i posyp wierzch pozostałym serem asiago i bazylią.
- Podawaj ze świeżymi kawałkami warzyw, paluszkami chlebowymi lub krakersami.
- Jak upiec czerwone papryki: Umieść umyte papryki na formie do pieczenia. Opiekaj w opiekaczu lub na drillu na średnim ogniu aż skórka z papryki będzie czarna i zbąblona, obracając w razie potrzeby.
- Zdejmij paprykę z formy i włóż do woreczka, torby papierowej lub do miseczki przykrytej folią spożywczą.
- Pozwól paprykom stygnąć przez 10-15 minut w szczelnej w torebce czy miseczce – dzięki temu skórka łatwiej będzie odchodzić.
- Wyjmij papryki, obierz je ze skórki, przekrój na połowę, usuń rdzeń i nasiona. Pokrój w paski lub w dowolny inny, potrzebny sposób.
Papryki Peppadew nadziewane mozzarellą
Ilość porcji: dla 6 osób
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 30 minut, w tym czas na marynowanie mozzarelli
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego oregano
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
- szczypta soli i pieprzu
- 100 g świeżej mozzarelli, pokrojonej w kostkę 5 mm
- 1 słoik papryki Peppadew lub Cherry
- 6 cienkich plasterków prosciutto
Sposób przygotowania:
- W średniej wielkości misce wymieszaj oliwę, oregano, szczypiorek, sól i pieprz. Wymieszaj z kawałkami mozzarelli aby sos dobrze pokrył ser.
- Pozostaw mozzarellę na 30 minut aby się marynowała.
- Pokrój prosciutto na paski o szerokości 5 mm.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Do papryk napchaj kawałki mozzarelli. Obwiąż paprykę paskiem prosciutto.
- Połóż na formie do pieczenia. Piecz papryki 10-12 minut aż ser się rozpuści a prosciutto będzie chrupiące. Podawaj na ciepło.
Szaszłyki z kurczaka z białym balsamicznym sosem miodowym
Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 40 minut, uwzględniając czas marynowania
Składniki:
- 2 połówki piersi z kurczaka bez kości
- 2 ząbki czosnku, zgniecione
- 1 łyżka suszonego oregano
- sok i starta skórka z 1 cytryny
- 1/4 łyżeczki płatków z czerwonej papryki
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- 2 szklanki bułki tartej Buddy’ego Valastro
- 10 metalowych szpikulców do grilla (lub drewnianych wykałaczek moczonych 20 minut w wodzie)
Sposób przygotowania:
- Włóż piersi z kurczaka pomiędzy 2 kawałki folii spożywczej i lekko rozbij tłuczkiem aż będą cienkie na ok. 3 mm.
- Pokrój kurczaka na paseczki.
- Włóż do torebki foliowej czosnek, oregano, skórkę i sok z cytryny, płatki z papryki, oliwki, sól i pieprz. DO torebki wrzuć kawałki kurczaka. Potrząśnij torebką aby kurczak wymieszał się z przyprawami. Włóż torebkę do lodówki na 20 minut.
- Rozgrzej grill.
- Wysyp bułkę tartą na talerz. Wyjmij kurczaka z torebki. i nabij na rożen lub wykałaczki. Obtocz kurczaka w bułce tartej. Skrop szaszłyki oliwią z oliwek i umieść na patelni grillowej lub grillu.
- Grilluj obracając kilkakrotnie aż mięso będzie miękkie a panierka brązowa i chrupiąca (ok. 5-7 minut).
- Podawaj z białym balsamicznym sosem miodowym.
Biały balsamiczny sos miodowy
Składniki:
- 6 łyżek białego octu balsamicznego
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka posiekanej szalotki
- 1/2 łyżki sosu sojowego
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj wszystkie składniki sosu w małej miseczce, aż dobrze się połączą.