Przepisy kuchni świata

Buddy Valastro gotuje – Dip z awokado, Sałatka z kolendry i limetek z kurczakiem lub krewetkami, Anielskie ciasto glazurowane pomarańczą (odc. 32, sezon 2)

W tym odcinku Buddy przedstawi kilka „lekkich” przepisów.

Oryginalne nazwy przepisów: Avocado Mousse Dip, Cilantro & Lime Salad With Chicken Or Shrimp, Orange Glazed Angel Food Cake.

Dip z awokado

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Wydłub miąższ awokado łyżką, wymieszaj z greckim jogurtem, solą, sokiem z limetki, papryczką Jalapeno. Zmiksuj wszystkie składniki na gładkie puree.
  2. Podawaj ze świeżymi warzywami pokrojonymi we frytki.

Sałatka z kolendry i limetek z kurczakiem lub krewetkami

Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 10 minut

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Wybierz mięso do sałatki: albo krewetki (przejdź do punktu drugiego) albo kurczak (przejdź do kroku trzeciego).
  2. Krewetki: Wrzuć krewetki do miski, obtocz je w soli, pieprzu, soku z 1 limetki, 1 łyżce papryki, 1 łyżce przyprawy włoskiej, 1 łyżeczce miodu, 1 łyżce oliwy z oliwek, 1 ząbku czosnku i połowie kolendry. Odstaw na bok. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, wrzuć 10 ząbków czosnku i smaż aż zmiękną (ok. 1-2 minuty). Dodaj krewetki i smaż aż będą gotowe (ok. 3-5 minut). Zdejmij z ognia.
  3. Kurczak: Umieść piersi z kurczaka w folii spożywczej i lekko rozbij tłuczkiem aby lekko zmiękł.
  4. W misce wymieszaj ząbek czosnku z pozostałą natką pietruszki, sokiem z limetki, 1 łyżką oliwy, pieprzem, łyżeczką miodu, łyżeczką papryki, łyżeczką włoskiej przyprawy. Obtocz kurczaka w mieszance przypraw.
  5. Umieść kurczaka na grillu lub patelni grillowej i grilluj raz przewracając aż będzie gotowy. Zdejmij z ognia, pozostaw na 5 minut a następnie pokrój w cienkie plasterki.
  6. Dressing: W misce wymieszaj 1 łyżeczkę posiekanego czosnku, sok z 2 limetek, 1 łyżkę miodu, 1 łyżeczkę włoskiej przyprawy, sól i pieprz. Dodaj 2 łyżki oliwy i wymieszaj.
  7. Wyłóż na talerze sałatę rzymską. Przy pomocy obieraczki do warzyw zrób długą wstążkę z marchewki i połóż ją na sałacie. Przekrój bulwę kopru na pół i wytnij głąb. Cienko pokrój na plasterki i umieść na sałacie.
  8. Na wierzch sałaty połóż smażone krewetki lub piersi z kurczaka i polej dressingiem.

Anielskie ciasto z glazurą pomarańczową

Ilość porcji: dla 8 osób
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Wymieszaj pół szklanki cukru z mąką, przesiej je razem 4 razy i zmiksuj je w malakserze pulsacyjnie. Odstaw na bok.
  3. Ubij białka z solą i sosem tatarskim na wysokich obrotach na średnio-sztywno (ok. 1 minuty). Dodawaj powoli pozostałe 1,5 szklanki cukru cały czas ubijając.
  4. Dodaj ekstrakt z wanilii, skórkę z pomarańczy i ubijaj na sztywno 1 minutę.
  5. Wsyp przesiewając przez sito 1/4 część mąki z cukrem do białek. Następnie drewnianą łyżką wymieszaj mąkę z pianą z białek. Powtórz dodawanie mąki i mieszanie z pianą z białek jeszcze 3 razy do skończenia się mąki.
  6. Przełóż ciasto do nienatłuszczonej wąskiej formy do pieczenia, wygładź ciasto i piecz 40-45 minut aż do suchego patyczka.
  7. Wyjmij ciasto z piekarnika, odwróć formę do góry nogami i pozostaw do wystygnięcia na 1-1,5 godziny.
  8. Wyjmij formę z ciasta i skrop glazurą po wierzchu po zębach widelca.

Glazura:

  1. Wymieszaj cukier z sokiem z pomarańczy. Dodaj cynamon, wymieszaj. Polewaj glazurą ciasto.