Buddy Valastro gotuje – Kanapki z Bresaola, Duszone żeberka z polentą serową, Budyń czekoladowo-pomarańczowy (odc. 33, sezon 2)

Buddy przygotowuje posiłek na miarę pięciogwiazdkowej restauracji. Na stole pojawi się pyszna polędwica wołowa w plastrach, pieczone żeberka, polenta z serem i czekoladowo-pomarańczowe budini.

Oryginalne nazwy przepisów: Bresaola Rolls, Oven-Braised Short Ribs With Cheesy Polenta, Chocolate-Orange Budini.

Kanapki z Bresaola

Kanapki z Bresaola (źródło: TLC)Ilość porcji: 12 sztuk przekąsek
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • 12 plasterków Bresaola (suszonej wołowiny) lub prosciutto
  • czarny pieprz
  • 6 suszonych fig, przekrojonych na pół
  • 1/2 szklanki koziego sera
  • 12 orzechów migdałowych Marcona, prażonych i solonych

Sposób przygotowania:

  1. Połóż kawałek bresaola na blacie, przekrój na pół w poprzek. Potrzep świeżo mielonym pieprzem.
  2. Połóż na jednym końcu bresaola pół figi. Na fidze połóż 2 łyżeczki sera koziego i 1 orzech migdałowy.
  3. Pozawijaj brzegi mięsa na brzegach do góry. Połóż przystawki na talerzu i podawaj na zimno.

Duszone żeberka z polentą serową

Duszone żeberka z polentą serową (źródło: TLC)Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 3-4- godziny

Składniki:

  • 2 kg żeberek wołowych, pokrojonych na 400 g kawałki
  • sól i pieprz
  • 1/4 szklanki mąki
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 szklanki cebuli pokrojonej w plasterki
  • 6 ząbków czosnku, zgniecionych
  • 4 średnie marchewki, pokrojone na 2,5 cm kawałki
  • 3 łyżki pasty pomidorowej
  • 1/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 1 szklanka małosolonego buliionu wołowego
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki świeżego oregano, posiekanego
  • 1 liść laurowy
  • polenta kremowa (przepis poniżej)
  • 1/4 szklanki natki pietruszki, posiekanej, do przyozdobienia

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik od temperatury 180 stopni.
  2. Umyj żeberka i wywusz je. Natrzyj solą i pieprzem. Obtocz w mące.
  3. Rozgrzej oliwę w dużym kociołku. Obsmaż żeberka z każdej strony, połóż gotowe kawałki na talerzu i odstaw na bok.
  4. Wrzuc do kociołka cebulę i czosnek i smaż aż będą przezroczyste. Dodaj marchewkę, przypraw solą i pieprzem i smaż aż się skarmelizuje (5-7 minut).
  5. Dodaj paste pomidorową i suż minutę aż pasta się lekko skarmelizuje,
  6. Dolej wina i gotuj 1 minutę zdrapując wszystko z dna. Dodaj pomidory z puszki, bulion wołowy, natkę pietruszki, oregano i liść laurowy. Wrzuć z powrotem do kociołka żeberka, przykryj kociołek pokrywką i piecz w piekarniku 3-3,5 godziny aż mięso będzie odchodzić og kości.
  7. Zbierz z wierzchu potrawy tłuszcz i wyrzuć liść laurowy.
  8. Podawaj żeberka z polentą, posypane natką pietruszki.

Polenta serowa

Składniki:

  • 4 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 szklanki pełnego mleka
  • 2 szklanki drobnej mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka startego parmezanu
  • 225 g ziołowego sera koziego
  • 4 łyżki masła
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. W dużym rondelku zagotuj bulion drobiowy z mlekiem. Powoli wsypuj mąkę kukurydzianą mieszając. Zmniejsz ogień, czały czas mieszaj aż polenta zgęstnieje (15-20 minut).
  2. Zdejmij rondel z ognia, dodaj parmezan i kozi ser oraz masło. Wymieszaj aż masło i ser się rozpuszczą. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
  3. Przelej polentę do miseczki i podawaj z duszonymi żeberkami

 

Budyń czekoladowo-pomarańczowy (budini)

Budyń czekoladowo-pomarańczowy (źródło: TLC)Ilość porcji: dla 6 osób
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 30 minut
Czas dodatkowego oczekiwania : 2-24 godziny na schłodzenie

Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki śmietany kremówki
  • 1 laska wanilii
  • 1-2 paseczki skórki z pomarańczy wykonane z wyszorowanej pomarańczy obranej przy pomocy obieraka do warzyw
  • 170 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 6 dużych zółtek
  • 1/4 szklanki czukru
  • biszkopty lub inne chrupiące włoskie ciasteczka, do podania

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni.
  2. W formie do pieczenia wyłóż 6 ramekinów. Zagotuj czajnik wody.
  3. Wlej śmietanę do średniej wielkości rondelka. Zdrap ziarenka wanilii ze strąka i dodaj do śmietany. Wrzuć paseczki skórki z pomarańczy.
  4. Zagotuj śmietanę, odczekaj 2 minuty aż smaki przejdą do śmietany.
  5. Wrzuć do miski posiekaną czekoladę, następnie do czekolady przecedź śmietanę (pozbywając się skórki pomarańczowej i nasion wanilii). Poczekaj aż czekolada się rozpuści i wymieszaj na gładką masę.
  6. W drugiej misce ubij żółtka z cukrem. Powoli dodawaj ubite białka do gorącej czekolady ze śmietaną uważając aby nie zagotować białek.
  7. Przelej miksturę do kokilek. Wlej do formy do pieczenia gorącą wodę na połowę wysokości ramekinów.
  8. Piecz aż masa stężeje, ale w środku nadal będzie trzęsąca się (25-30 minut).
  9. Pozwól budyniowi ostygnąć do temperatury pokojowej, następnie włóż do lodówki na kilka godzin aż sie schłodzi. POdawaj z biszkoptami lub włoskimi ciasteczkami.