W tym odcinku Buddy przygotowywuje dania z okazji Dnia Matki.
Oryginalne nazwy przepisów: Lisa’s Cappellini With Rose Sauce and Crab, Breaded Rack Of Lamb, Gloria’s Tiramisu
Minted Peas With Prosciutto.
Makaron Cappellini z sosem krabowym
Ilość porcji: dla 4-6 osób
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 15 minut
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duża szalotka, drobno posiekana
- 5 ząbków czosnku, zgniecionych
- 500 g mięsa z małych odnóży kraba (tzw. Jumbo Lump Crab)
- 1 puszka całych, obranych pomidorów
- 3 łyżki bazylii, posiekanej
- 1/4-1/2 śmietany kremówki
- 500 g makaronu Capellini lub cienkiego spaghetti
- starty parmezan do posypania
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj szalotki, czosnek i smaż do miękkości (ok. 1-2 minuty). Dodaj połowę mięsa z krabów i wymieszaj.
- Dodaj pomidory i bazylię. Pogotuj 2-3 minuty. Zmiksuj blenderem całość.
- Dodaj śmietanę kremówkę. Gotuj przez minutę. Dodaj pozostałe mięso z krabów i gotuj przez 1-2 minuty.
- Podawaj makaron polany sosem z krabów, posypany startym parmezanem.
Panierowany comber jagnięcy
Ilość porcji: dla 4-6 osób
czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 30 minut
Składniki:
- 2 kawałki combru jagnięcego pokrojone na 16 kotletów
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki rozmarynu, mielonego
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 2 szklanki bułki tartej Buddy’ego Valastro
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1/2 szklanki musztardy Dijon
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik od temperatury 230 stopni.
- Rozgrzej patelnię z 2 łyżkami oliwy. Dodaj łyżkę rozmarynu i jeden posiekany ząbek czosnku.
- Natrzyj każdy kawałek mięsa solą i pieprzem. Następnie obsmaż mięso ze wszystkich stron na oliwie z rozmarynem po 1-2 minuty z każdej strony. Zdejmij mięso z patelni i pozostaw na 5 minut aby odpoczęło.
- W misce wymieszaj bułkę tartą, pozostały rozmaryn, czosnek i 4 łyżki oliwy z oliwek.
- Nasmaruj z wierzchu każdy kotlet musztardą Dijon i posyp mieszanką z bułki tartej.
- Ułóż mięso na formie do pieczenia. Piecz przez 10-15 minut aż będzie średnio wypieczone.
Tiramisu Glorii
Ilość porcji: forma 23×33 cm
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 1,5 godziny + całonocne schładzanie
Składniki:
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
- 1/2 szklanki wody
- 1 opakowanie francuskiego puddingu waniliowego
- 2 szklanki śmietany kremówki
- 4 szklanki zimnego espresso (można użyć espresso bez kofeiny)
- ok. 32 biszkopty
- 1/2 szklanki przesianego, niesłodzonego kakao
Sposób przygotowania:
- Ubij razem mleko skondensowane z wodą i puddingiem w proszku. Wstaw do lodówki do schłodzenia na godzinę.
- W misce ubij śmietanę, dodaj schłodzony pudding i wymieszaj na gładką masę. Schładzaj przez 20 minut w lodówce.
- Przygotuj formę o wymiarach 23×33 cm. Wylej zimnne espresso do płytkiej miski. Wymieszaj schłodzony pudding.
- Na dole formy daj cienką warstwę puddingu. Maczaj biszkopty w espresso z obydwu stron i poukładaj je w formie na puddingu.
- Na biszkopty wyłóż kolejną warstwę puddingu.
- Wysiej na wierzch kakao a następnie wyłóż kolejną warstwę biszkoptów moczonych w espresso. Na biszkopty wyłóż pozostałą część puddingu.
- Na wierzch wysiej kakao. Włóż tiramisu do lodówki co najmniej na 6 godzin, a najlepiej na całą noc aby się schłodziło.