Buddy Valastro gotuje – Zupa straciatelli, Krewetki po katalońsku, Biała pizza bianca (odc. 34, sezon 2)

W Buddym budzi się tęsknota za Rzymem. Na stole pojawi się kilka tradycyjnych rzymskich dań: zupa straciattella, biała pizza bianca i krewetki po katalońsku.

Oryginalne nazwy przepisów: Stracciatelli Soup, Shrimp Catalan, Pizza Bianca.

Zupa straciatelli

Zupa straciatelli (źródło: TLC)Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 15 minut

Składniki:

  • 6 szklanek domowego bulionu drobiowego lub niskosolonego bulionu z puszki
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżki świeżo startego parmezanu + dodatkowo trochę do posypania
  • 1 szklanka liści młodego szpinaku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • gruboziarnista sól i świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

  1. W średniej wielkości garnku zagotuj bulion drobiowy.
  2. W małej misce wymieszaj ubijając jajka i ser.
  3. Zmniejsz ogień pod bulionem i mieszając go ruchem wirowym powoli wlewaj jajka z serem ciągłym strumieniem. Powstaną cienkie nitki.
  4. Dodaj szpinak i natkę pietruszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Wlej zupę do miseczek i podawaj posypaną startym parmezanem.

 

Krewetki po katalońsku

Krewetki po katalońsku (źródło: TLC)Składniki:

  • 110 g szynki Serrano lub Parma
  • 110 g czerwonej papryki pimiento ze słoika, odcedzonej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, zgniecione
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 4 łyżki brandy
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 4 łyżki świeżej natki pietruszki, posiekanej
  • 500 g dużych krewetek, obranych
  • kawałki cytryny do przybrania potrawy

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój szynkę i paprykę na cienkie paski. Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni na srednim ogniu. Smaż cebulę i czosnek przez 5 minut aż zmiękną.
  2. Dodaj szynkę i smaż dalej mieszając przez 2 minuty.
  3. Dodaj paprykę pimiento, pomidory, wino i zagotuj. Smaż przez 15 minut aż zgęstnieje.
  4. Dodaj brandy, 2 łyżki natki i sól i pieprz od smaku. Dodaj krewetki do sosu i podgrzewaj, mieszając od czasu do czasu ok. 4-5 minut do czasy gdy krewetki będą już gotowe.
  5. Wyłóż krewetki na ciepły talerz, przyozdób łyżką natki pietruszki i kawałkami cytryny.

 

Biała pizza bianca

Biała pizza bianca (źródło: TLC)Ilość porcji: 1 pizza
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 25 minut

Składniki:

  • 1/2 porcji ciasta na pizzę
  • mąka pszenna do posypania blatu
  • mąka kukurydziana do podsypania
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • 170 g mozzarelli. porwanej na strzępki
  • 2 łyżki świeżo startego parmezanu
  • 2 listki bazylii
  • 1/4 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 szklanki sera ricotta
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Włóż kamień do pizzy na spód piekarnika. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni na co najmniej 30 minut do 1 godziny.
  2. Wyjmij ciasto z folii spożywczej i pięścią rozgnieć je na blacie. Podziel ciasto na 2 części, jeden będzeszy używać, drugi włóż do lodówki lub zamroź. Pozostaw ciasto w spokoju na 10 minut.
  3. Przy pomocy palców wygnieć i rozciągnij ciasto na podsypanym mąką blacie. Grubość ciasta nie powinna przekraczać 1 cm. Pozostaw ciasto na 5 minut aby odpoczęło.
  4. Lekko posyp ciasto mąką kukurydzianą.
  5. Na małej patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Wrzuć czosnek i smaż aż zmięknie. Natrzyj oliwą z czosnkiem ciasto pizzy pozostawiając 1 cm z brzegu ciasta nieposmarowany.
  6. Posyp ciasto mozzarellą. Podsyp kamień do pieczenia mąką kukurydzianą. Połóż ciasto na kamieniu do pizzy i piecz 5 minut.
  7. W małej misce wymieszaj parmezan, natkę, oregano, ricottę, bazylię, sól i pieprz.
  8. Otwórz drzwi piekarnika i działając jak najszybciej wyłóż otrzymnaą masę na pizzy.
  9. Piecz pizzę aż będzie chrupiąca, złoto-brązowa (ok. 5-7 minut).

 

 

Użytkownicy trafili tutaj szukając: krewetki catalan,biała pizza magdy gessler przepis,buddy valastro krewetki,pieczen rzymska Buddy Valastro