Widzowie z całej Ameryki przesyłają Buddy’emu swoje przepisy: nadziewane ostre papryki, kurczak po marokańsku i placuszki ziemniaczano-marchewkowe.
Oryginalne nazwy przepisów: Karlee Hunt’s Nana’s Shortbreads, Meriem Elkebbas Afrej’s Moroccan Braised Chicken With Dates, Sarah Cardosi’s Stuffed Hot Peppers, Tarah Gumucio’s Potato and Carrot Cakes.
Ciasteczka babuni
Ilość porcji: 12 ciasteczek
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 10-15 minut
Składniki:
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/2 szklanki tłuszczu do pieczenia (np. margaryny)
- 1/2 szklanki masła
- 1/2 łyżeczki wanilii
- 1 białko
- 2 szklanki mąki
- 1/4 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
- Mikserem wymieszaj brązowy cukier, tłuszcz do pieczenia, masło, wanilię i białko. Dodaj mąkę i sól i mieszaj aż powstanie zwarte ciasto.
- Wyłóż ciasto na blat i ugnieć je w kulkę. Rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm. Za pomocą foremek lub szklanki wytnij ciasteczka i wyłóż je na formę do pieczenia (nienatłuszczoną).
- Piecz w piekarniku przez 10-15 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
- Podawaj zamoczone w czekoladowym sosie (przepis poniżej). Można również zrobić lodową kanapkę z sorbetem malinowym.
Sos czekoladowy
Składniki:
- 1 szklanka śmietany
- 225 g półsłodkiej czekolady w płatkach
Sposób przygotowania:
- W rondelku postawionym na średnim ogniu wymieszaj razem śmietanę i czekoladę. Mocz połowę ciastka w czekoladzie i kładź na pergaminie na czas zastygania czekolady.
Duszony kurczak w marokańskich przyprawach
Ilość porcji: dla 4 osób
czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 45 minut
Składniki:
- 1,5-2 kg kawałków kurczaka z kością: piersi, udka, nóżki kurczaka itp.
- sól i pieprz
- 1łyżka mąki
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 0,5 kg szalotki, obranej, w całości
- 3 laski cynamonu
- 1,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/8 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 3 łyżki bulionu drobiowego
- 5 łyżek świeżego soku z cytryny
- 12 daktyli, bez pestek, przekrojonych na pół
- 1/4 szklanki migdałów, prażonych, grubo posiekanych
- 1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry
Sposób przygotowania:
- Natrzyj kawałki kurczaka solą i pieprzem i posyp go mąką. Rozgrzej oliwę z oliwek w kociołku.
- Wrzuć do kociołka kawałki z kurczaka i smaż aż zbrązowieją z każdej strony, co jakiś czas obracając je (ok. 15 minut). Wyjmij kurczaka z naczynia.
- Odlej tłuszcz z kociołka pozostawiając ok. 2 łyżki tłuszczu. Zmniejsz ogień. Dodaj szalotki i smaż aż się zezłocą (5-7 minut). Dodaj laski cynamonu, imbir, kumin, kurkumę i pieprz kajeński. Mieszaj przez minutę.
- Zwiększ ogień, dodaj bulion drobiowy i 3 łyżki soku z cytryny. Zagotuj, zmniejsz ogień, dodaj kurczaka, przykryj pokrywką i gotuj przez 30 minut.
- Przełóż kurczaka i szalotki na talerz, przykryj je folią. gotuj sos w kociołku aż trochę zgęstnieje. Dodaj do sosu daktyle, 2 łyżki soku z cytryny.
- Zmniejsz ogień i gotuj powoli aż daktyle się zagrzeją (ok. 2 minuty).
- Polej kawałki kurczaka sosem, połóż na nim daktyle, posyp z wierzchu migdałami i kolendrą i podawaj.
Placki ziemniaczane z marchewką
Ilość porcji: 12-14 placków
czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 20 minut
Składniki:
- 1 średni ziemniak, obrany i starty na tarce na grubych oczkach
- 2-3 średnie marchewki, obrane i starte na tarce na grubych oczkach (ok. 1 szklanki)
- 1 mała czerwona cebula, obrana i starta drobno na tarce
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 szklanka białego sera cheddar
- 2 duże jajka
- 1/4 szklanki mąki
- 1 łyżka papryki
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- oliwa z oliwek do smażenia
- Wymieszaj w misce ziemniaka, marchewki, cebulę, czosnek, ser, jajka, mąkę, paprykę i sól z pieprzem.
- Rozgrzej na dużej patelni oliwę z oliwek. Wyłóż łyżką odrobinę masy ziemniaczano-marchewkowej, wyrównaj ją łyżką.
- Smaż po kilka minut z obydwu stron. Zdejmij placuszek z patelni i połóż na ręcznik papierowy aby odciekł z tłuszczu. Podawaj ciepłe.
Faszerowane papryczki
Ilość porcji: dla 4-6 osób
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 30 minut
Składniki:
- 10-12 papryk
- 0,5 kg mieszanki słodkich i ostrych kiełbasek
- 1 szklanka bułki tartej
- 1/2 szklanki startego sera Romano
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 2 ząbki czosnku, zgniecione
- 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 1 duże jajko
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 szklanki sosu marinara
- 110 g startego sera Provolone
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni.
- Odetnij górę papryk, przekrój w poprzek i usuń nasiona i rdzeń.
- Do miski wrzuć mix kiełbasek, byłkę tartą, sery, natkę pietruszki, jajko, pieprz i wymieszaj.
- Wylej 1 szklankę sosu marinara na dno formy do pieczenia. Nadziej połówki papryki nadzieniem z kiełbasek. Wyłóż nadziane papryki do formy do pieczenia i polej je z wierzchu sosem marinara.
- Piecz 30 minut, następnie posyp z wierzchu serem provolone i piecz kolejne 15 minut lub do czasu gdy ser się roztopi.