Buddy gotuje przysmaki Ojca P. Na stole zobaczymy małże św. Jakuba z masłem cytrynowym, nadziewaną baraninę z polentą i pieczarkami portabella.
Oryginalne nazwy przepisów: Seared Scallops In Lemon Butter Sauce, Polenta With Portabella Mushrooms, Father P’s Stuffed Leg Of Lamb, Father P’s Cheesecake.
Przegrzebki w sosie maślano-cytrynowym
Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 10 minut
Składniki:
- 0,5 kg przegrzebków zatokowych, umytych
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki mielonego białego pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 3 łyżki masła pokrojonego w kostkę, w temperaturze
- pokojowej
- 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1/4 szklanki białego wina
- 1 łyżka kaparów, odcedzonych
- 1/4 szklanki śmietany kremówki
- 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
- Natrzyj przegrzebki z obydwu stron solą i białym pieprzem. Nastaw patelnię na dużym ogniu i wlej oliwę z oliwek i dodaj czosnek. Smaż minutę, dodaj masło i rozpuść je.
- Wrzuć na patelnię przegrzebki i smaż 3 minuty z jednej strony, obróć je na druga stronę i smaż przez minutę.
- Dodaj sok z cytryny i białe wino. Gotuj przez 2 minuty.
- Dodaj śmietanę kremówkę i 2 łyżeczki natki i gotuj przez minutę.
- Podawaj przegrzebki w miseczkach z gorącym sosem. Posyp wierzch potrawy natką pietruszki.
Kremowa polenta z pieczarkami portabella
Ilość porcji: od 4 do 6 osób
czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 15 minut
Składniki do grzybów:
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 4 kapelusze grzybów pieczarek portabella, blaszki usunięte, grzyby cienko posiekane
- gruboziarnista sól i czarny pieprz
- 1/2 szklanki słodkiego wermutu
- 1/4 szklanki posiekanej natki
Składniki do polenty:
- 3 szklanki bulionu drobiowego
- 1 szklanka polenty w proszku (do kupienia w sklepach z kuchnią włoską) – można zastąpić mąką kukurydzianą lub kaszką kukurydzianą
- 1 szklanka sera mascarpone
- 1/4 szklanki startego parmezanu
- 2 łyżki masła
- sól i świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej dużą nieprzywieralną patelnię na średnim ogniu. Wrzuć masło i oliwę. Gdy masło się roztopi, wrzuć grzyby, przypraw solą i pieprzem do smaku.
- Smaż często mieszając ok . 10 minut lub do czasu gdy grzyby ściemnieją i zmiękną.
- Dodaj słodkiego wermutu, wymieszaj. Gotuj przez minutę. Dodaj natkię pietruszki i wymieszaj. Odstaw na bok.
- Zagotuj bulion drobiowy w przykrytym garnku. Dodaj polentę, wymieszaj, dodaj ser mascarpone, parmezan i masło. Wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
- Podawaj polentę z grzybami i pieczonym udźcem jagnięcym.
Nadziewany udziec jagnięcy
Ilość porcji: dla 4-6 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 1,5 godziny
Składniki:
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 6 łyżek masła
- 2 małe szalotki, posiekane
- 340 g mielonej cielęciny
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- 30 g amaretto
- 1/4 ciasteczek amaretto, pokruszonych
- 1 pęczek świeżego szpinaku, zwiędniętego
- 1,5 kg kawałek udźca jagnięcego
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek i masło na dużym ogniu uważając, aby nie spalić masła.
- Dodaj szalotki i smaż aż zaczną mięknąć (ok. 5 minut). Dodaj mieloną cielęcinę, przypraw solą i pieprzem i smaż 8-10 minut.
- Zdejmij patelnię z ognia i pozostaw do wystygnięcia. Gdy cielęcina wystygnie, dodaj amaretto i pokruszone ciasteczka amaretto, zwiędnięty szpinak. Wymieszaj.
- Natrzyj lekko solą i pieprzem udziec jagnięcy z obydwu stron.
- Wyłóż cielęcinę na udziec i zwiń go w roladę, zwiąż sznurkiem udziec aby nie wydostało się nadzienie.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni.
- Rozgrzej w kociołku 3 łyżki oliwy. Obsmaż udziec z każdej strony na brązowo. Przypraw mięso solą i pieprzem.
- Przykryj kociołek pokrywką i włóż do piekarnika. Piecz przez 50-65 minut albo do czasu, gdy termometr do mięsa osiągnie temperaturę 60 stopni a mięso będzie średnio-wypieczone.
- Po wyjęciu z piekarnika pozostaw na 10 minut przed pokrojeniem. Pokrój w plastry i podawaj na ciepło.
Sernik Ojca P.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: ok. 1 godzina
Składniki:
- 1 szklanka prażonych migdałów
- 2/3 szklanki kruszonych ciasteczek graham
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka roztopionego niesolonego masła
- ok. 1 kg kremowego serka
- 900 g kwaśnej śmietany
- 2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka wanilii
- 6 jajek
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
- Obłóż szczelnie z zewnątrz formę do pieczenia podwójną warstwą folii aluminiowej. Drobno rozdrobnij migdały, ciasteczka, brązowy cukier i cynamon w blenderze. Dodaj masło, zmiksuj przez chwilę aż powstanie mokra kruszonka.
- Wyłóż masę migdałową na dno formy do pieczenia (omiń brzegi formy). Podpiecz spód ciasta aż zesztywnieje i zacznie brązowieć (ok. 12 minut). Odstaw na bok do ostygnięcia.
- Zwiększ temperaturę piekarnika do temperatury 190 stopni.
- Przy pomocy miksera ubij kremowy serek z kwaśną śmietaną i cukrem aż powstanie gładka masa (zgarniaj co jakiś czas z brzegów miski serek).
- Dodaj wanilię i miksuj dalej dodając po jednym jajku. Rozsmaruj masę serową na spodzie ciasta w formie.
- Włóż formę do pieczenia z sernikiem do większej formy lub do naczynia żaroodpornego. Wlej do większej formy na połowę wysokości mniejszej formy.
- Piecz sernik aż środek ciasta będzie się tylko lekko poruszał przy lekkim potrząsaniu formą (ok. 1 godziny).
- Wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach na pół godziny.
- Podawaj sernik z borówkami lub wiśniami.