Buddy Valastro gotuje – Przegrzebki w sosie maślano-cytrynowym, Kremowa polenta z pieczarkami portabella, Nadziewany udziec jagnięcy, Sernik Ojca P. (odc. 38, sezon 2)

Buddy gotuje przysmaki Ojca P. Na stole zobaczymy małże św. Jakuba z masłem cytrynowym, nadziewaną baraninę z polentą i pieczarkami portabella.

Oryginalne nazwy przepisów: Seared Scallops In Lemon Butter Sauce, Polenta With Portabella Mushrooms, Father P’s Stuffed Leg Of Lamb, Father P’s Cheesecake.

Przegrzebki w sosie maślano-cytrynowym

Przegrzebki w sosie maślano-cytrynowym (źródło: TLC)Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 10 minut

Składniki:

  • 0,5 kg przegrzebków zatokowych, umytych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki mielonego białego pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 3 łyżki masła pokrojonego w kostkę, w temperaturze
  • pokojowej
  • 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 1 łyżka kaparów, odcedzonych
  • 1/4 szklanki śmietany kremówki
  • 5 łyżek posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Natrzyj przegrzebki z obydwu stron solą i białym pieprzem. Nastaw patelnię na dużym ogniu i wlej oliwę z oliwek i dodaj czosnek. Smaż minutę, dodaj masło i rozpuść je.
  2. Wrzuć na patelnię przegrzebki i smaż 3 minuty z jednej strony, obróć je na druga stronę i smaż przez minutę.
  3. Dodaj sok z cytryny i białe wino. Gotuj przez 2 minuty.
  4. Dodaj śmietanę kremówkę i 2 łyżeczki natki i gotuj przez minutę.
  5. Podawaj przegrzebki w miseczkach z gorącym sosem. Posyp wierzch potrawy natką pietruszki.

 

Kremowa polenta z pieczarkami portabella

Kremowa polenta z pieczarkami portabella (źródło: TLC)Ilość porcji: od 4 do 6 osób
czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 15 minut

Składniki do grzybów:

  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 4 kapelusze grzybów pieczarek portabella, blaszki usunięte, grzyby cienko posiekane
  • gruboziarnista sól i czarny pieprz
  • 1/2 szklanki słodkiego wermutu
  • 1/4 szklanki posiekanej natki

Składniki do polenty:

  • 3 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 szklanka polenty w proszku (do kupienia w sklepach z kuchnią włoską) – można zastąpić mąką kukurydzianą lub kaszką kukurydzianą
  • 1 szklanka sera mascarpone
  • 1/4 szklanki startego parmezanu
  • 2 łyżki masła
  • sól i świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej dużą nieprzywieralną patelnię na średnim ogniu. Wrzuć masło i oliwę. Gdy masło się roztopi, wrzuć grzyby, przypraw solą i pieprzem do smaku.
  2. Smaż często mieszając ok . 10 minut lub do czasu gdy grzyby ściemnieją i zmiękną.
  3. Dodaj słodkiego wermutu, wymieszaj. Gotuj przez minutę. Dodaj natkię pietruszki i wymieszaj. Odstaw na bok.
  4. Zagotuj bulion drobiowy w przykrytym garnku. Dodaj polentę, wymieszaj, dodaj ser mascarpone, parmezan i masło. Wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Podawaj polentę z grzybami i pieczonym udźcem jagnięcym.

Nadziewany udziec jagnięcy

Nadziewany udziec jagnięcy (źródło: TLC)Ilość porcji: dla 4-6 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 1,5 godziny

Składniki:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 6 łyżek masła
  • 2 małe szalotki, posiekane
  • 340 g mielonej cielęciny
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • 30 g amaretto
  • 1/4 ciasteczek amaretto, pokruszonych
  • 1 pęczek świeżego szpinaku, zwiędniętego
  • 1,5 kg kawałek udźca jagnięcego

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek i masło na dużym ogniu uważając, aby nie spalić masła.
  2. Dodaj szalotki i smaż aż zaczną mięknąć (ok. 5 minut). Dodaj mieloną cielęcinę, przypraw solą i pieprzem i smaż 8-10 minut.
  3. Zdejmij patelnię z ognia i pozostaw do wystygnięcia. Gdy cielęcina wystygnie, dodaj amaretto i pokruszone ciasteczka amaretto, zwiędnięty szpinak. Wymieszaj.
  4. Natrzyj lekko solą i pieprzem udziec jagnięcy z obydwu stron.
  5. Wyłóż cielęcinę na udziec i zwiń go w roladę, zwiąż sznurkiem udziec aby nie wydostało się nadzienie.
  6. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni.
  7. Rozgrzej w kociołku 3 łyżki oliwy. Obsmaż udziec z każdej strony na brązowo. Przypraw mięso solą i pieprzem.
  8. Przykryj kociołek pokrywką i włóż do piekarnika. Piecz przez 50-65 minut albo do czasu, gdy termometr do mięsa osiągnie temperaturę 60 stopni a mięso będzie średnio-wypieczone.
  9. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw na 10 minut przed pokrojeniem. Pokrój w plastry i podawaj na ciepło.

Sernik Ojca P.

Sernik Ojca P. (źródło: TLC)Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: ok. 1 godzina

Składniki:

  • 1 szklanka prażonych migdałów
  • 2/3 szklanki kruszonych ciasteczek graham
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka roztopionego niesolonego masła
  • ok. 1 kg kremowego serka
  • 900 g kwaśnej śmietany
  • 2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 6 jajek

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
  2. Obłóż szczelnie z zewnątrz formę do pieczenia podwójną warstwą folii aluminiowej. Drobno rozdrobnij migdały, ciasteczka, brązowy cukier i cynamon w blenderze. Dodaj masło, zmiksuj przez chwilę aż powstanie mokra kruszonka.
  3. Wyłóż masę migdałową na dno formy do pieczenia (omiń brzegi formy). Podpiecz spód ciasta aż zesztywnieje i zacznie brązowieć (ok. 12 minut). Odstaw na bok do ostygnięcia.
  4. Zwiększ temperaturę piekarnika do temperatury 190 stopni.
  5. Przy pomocy miksera ubij kremowy serek z kwaśną śmietaną i cukrem aż powstanie gładka masa (zgarniaj co jakiś czas z brzegów miski serek).
  6. Dodaj wanilię i miksuj dalej dodając po jednym jajku. Rozsmaruj masę serową na spodzie ciasta w formie.
  7. Włóż formę do pieczenia z sernikiem do większej formy lub do naczynia żaroodpornego. Wlej do większej formy na połowę wysokości mniejszej formy.
  8. Piecz sernik aż środek ciasta będzie się tylko lekko poruszał przy lekkim potrząsaniu formą (ok. 1 godziny).
  9. Wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach na pół godziny.
  10. Podawaj sernik z borówkami lub wiśniami.
Użytkownicy trafili tutaj szukając: przegrzebki przepisy,https://blog wojnanasmaki pl/2546 buddy-valastro-gotuje-przegrzebki-w-sosie-maslano-cytrynowym-kremowa-polenta-z-pieczarkami-portabella-nadziewany-udziec-jagniecy-sernik-ojca-p-odc-38-sezon-2/