Jak rozpoznać że ryba jest świeża?

Świeża ryba powinna mieć:

  • zamkniętą paszczę
  • lśniące, silnie wrośnięte łuski
  • wyłupiaste, przeźroczyste oczy
  • przylegające pokrywy skrzelowe
  • jasnoczerwone skrzela, bez śluzu
  • jędrne, sprężyste mięśnie
  • charakterystyczny zapach – ryby słodkowodne źródlanej wody, morskie – słonego morskiego powietrza.

Ryba nieświeża:

  • nie ma naturalnego połysku, na skórze widać mętny, gęsty śluz
  • jej skrzela są żółtoszare, żółtoczerwone,  czasami brązowe, okryte gęstą wydzieliną
  • ma zapadnięte oczy o mętnej rogówce i szarej źrenicy
  • ściany brzucha są miękkie
  • tułów nie jest jędrny
  • mięso jest wiotkie, łatwo odchodzi od ości, ma ciemniejszą barwę przy kręgosłupie i pachnie amoniakiem

Aby przekonać się czy ryba jest świeża należy włożyć ją do naczynia z zimną wodą. Świeża opadnie na dno, zepsuta- wypłynie na powierzchnię.

Użytkownicy trafili tutaj szukając: zapach amoniaku w rybie,ryba śmierdzi amoniakiem,ryba przy smazeniu śmierdzi amoniakiem,ryba pieczona smierdzi amoniakiem,ryba pachnie amoniakiem,krewetki pachna amoniakiem,dlaczego ryba śmierdzi amoniakiem,dlaczego ryba pachnie amoniakiem,dlaczego dorsz pachnie amoniakiem,czy jak ryba smierdzi moczem to jest popsuta