Świeża ryba powinna mieć:
- zamkniętą paszczę
- lśniące, silnie wrośnięte łuski
- wyłupiaste, przeźroczyste oczy
- przylegające pokrywy skrzelowe
- jasnoczerwone skrzela, bez śluzu
- jędrne, sprężyste mięśnie
- charakterystyczny zapach – ryby słodkowodne źródlanej wody, morskie – słonego morskiego powietrza.
Ryba nieświeża:
- nie ma naturalnego połysku, na skórze widać mętny, gęsty śluz
- jej skrzela są żółtoszare, żółtoczerwone, czasami brązowe, okryte gęstą wydzieliną
- ma zapadnięte oczy o mętnej rogówce i szarej źrenicy
- ściany brzucha są miękkie
- tułów nie jest jędrny
- mięso jest wiotkie, łatwo odchodzi od ości, ma ciemniejszą barwę przy kręgosłupie i pachnie amoniakiem
Aby przekonać się czy ryba jest świeża należy włożyć ją do naczynia z zimną wodą. Świeża opadnie na dno, zepsuta- wypłynie na powierzchnię.
Użytkownicy trafili tutaj szukając: zapach amoniaku w rybie,ryba śmierdzi amoniakiem,ryba przy smazeniu śmierdzi amoniakiem,ryba pieczona smierdzi amoniakiem,ryba pachnie amoniakiem,krewetki pachna amoniakiem,dlaczego ryba śmierdzi amoniakiem,dlaczego ryba pachnie amoniakiem,dlaczego dorsz pachnie amoniakiem,czy jak ryba smierdzi moczem to jest popsuta