Pascal kontra Okrasa: Kuchnia hiszpańska – Tortilla z Chorizo i serem Manchego, Kurchak z Chorizo i serem Manchego (tydzień I)

Pascal Brodnicki: Tortilla z Chorizo i serem Manchego

Ilość porcji: dla 4 osób

Pascal Brodnicki: Kurczak z chorizo i serem Manchego (źródło: kuchnialidla.pl)

Pascal Brodnicki: Kurczak z chorizo i serem Manchego (źródło: kuchnialidla.pl)

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • średnie, młode ziemniaki, wcześniej ugotowane w mundurkach, obrane i pokrojone w talarki: 700 g
  • salami Chorizo: 150 g
  • ser Manchego: 80 g
  • jajka: 6 szt.
  • śmietana 30%: 300 ml
  • cebula dymka – szczypiorek: 2 szt.
  • czerwona cebula: 130 g
  • czarne oliwki: 30 g
  • oliwa z oliwek: 60 ml
  • sól:  do smaku
  • pieprz:  do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj patelnię z możliwością pieczenia w piekarniku lub patelnię z grubym dnem.
  2. Przygotuj ręcznik papierowy.
  3. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C (funkcja grillowania).
  4. Propozycja podania: bezpośrednio z patelni.
  5. Na patelni rozgrzewamy oliwę (ok. 25 ml – ok. 1,5 łyżki), wrzucamy pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, chwilę smażymy, często mieszając.
  6. W momencie gdy cebula się zarumieni, dodajemy 150 g salami Chorizo w plastrach, chwilę smażymy.  Następnie zawartość patelni przekładamy do miseczki wyłożonej papierowym ręcznikiem, nakładamy z góry drugi kawałek ręcznika papierowego, delikatnie odsączamy tłuszcz.
  7. W kolejnej misce roztrzepujemy 6 całych jaj, dodajemy śmietanę, mieszamy. Dokładamy czarne oliwki pokrojone w talarki, Chorizo z cebulą, drobno starty ser Manchego, doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy pokrojone w talarki ziemniaki – wszystko delikatnie mieszamy.
  8. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy oliwę (ok. 35 ml – ok. 2-2,5 łyżki), a gdy się dobrze rozgrzeje, wlewamy całą zawartość miski. Smażymy przez około 3-4 minuty. Jeśli jest taka potrzeba, to nadmiar tłuszczu z tortilli usuwamy papierowym ręcznikiem.
  9. Następnie patelnię z tortillą wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160 stopni C (z funkcją grilla). Można również pozostawić tortillę na palniku i smażyć aż do momentu całkowitego ścięcia jajka (pamiętając o obróceniu tortilli na drugą stronę).
  10. Po mniej więcej 5-7 minutach wyciągamy danie z piekarnika.
  11. Posypujemy upieczoną tortillę szczypiorkiem.

 

Kurczak z chorizo i serem Manchego

Karol Okrasa: Kurczak z chorizo i serem Manchego (źródło: kuchnialidla.pl)

Karol Okrasa: Kurczak z chorizo i serem Manchego (źródło: kuchnialidla.pl)

Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 4 pojedyncze piersi kurczaka: 680 g
  • salami Chorizo: 70 g
  • ser Manchego: 50 g
  • czosnek: 2 ząbki
  • cytryna: 1 szt.
  • sól:  do smaku
  • pieprz czarny ziarnisty: 1 opakowanie
  • olej rzepakowy: 30 ml
  • młode ziemniaki: 500 g
  • oliwki: 40 g
  • pomidor: 3 szt.
  • cebula: 1 szt.
  • sok z cytryny:  do smaku
  • bazylia: 20 listków
  • oliwa z oliwek: 50 ml
  • pieprz:  do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj 1 naczynie żaroodporne.
  2. Przygotuj moździerz.
  3. Przygotuj wykałaczki.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg) lub 200 stopni C (góra-dół).
  5. Propozycja podania: z młodymi ziemniakami.
  6. Kurczak: Piersi kurczaka z obu stron solimy, obsypujemy je zmiażdżonym w moździerzu pieprzem oraz startą skórką z cytryny.
  7. Odstawiamy je na 15 minut, żeby przeszły aromatem. Następnie piersi kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym z dodatkiem ząbka czosnku – do momentu, aż się zarumienią (mięso powinno być surowe w środku).
  8. Usmażone piersi wyjmujemy na deskę i wykrawamy w nich kieszonki (wzdłuż). Do każdej z kieszonek wkładamy po 2 plasterki salami Chorizo i po 2-3 średnie listki bazylii.
  9. Spinamy całość wykałaczkami, wkładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy startym serem Manchego, pieczemy w 180 stopniach C (termoobieg) przez 10 minut.
  10. Salsa: Do czystej miseczki wrzucamy posiekany w kosteczkę ząbek czosnku, pokrojone w drobną kosteczkę pomidory bez gniazd nasiennych i cebulę, pokrojone w talarki oliwki i pokrojoną w cienkie paseczki bazylię.
  11. Dodajemy 50 ml (mniej więcej 3 łyżki) oliwy z oliwek, odrobinę pieprzu i soli. Na sam koniec wszystko skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy.
  12. Upieczone kawałki kurczaka kroimy ukośnie, dzieląc każdy na 3-4 części, wykładamy na talerz razem z salsą.
  13. Przystrajamy kilkoma listkami bazylii i resztą pokruszonego pieprzu.
  14. Podajemy z młodymi ziemniakami

Źródło: www.kuchnialidla.pl