Pascal kontra Okrasa: Szybka tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami, Marynowany schab z mozzarellą i grillowaną cukinią (tydzień II)

Szybka tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami

Szybka tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami (źródło: kuchnialidla.pl)

Szybka tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami (źródło: kuchnialidla.pl)

Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 15 min
Czas schłodzenia: 20 min
Czas pieczenia: około 25-30 min

Składniki:

  • ciasto francuskie: 200 g
  • jajka: 5 szt.
  • śmietana 30%: 100 ml
  • pomidory sparzone, zahartowane, bez skórek, bez gniazd, pokrojone w drobną kostkę : 340 g
  • łosoś wędzony: 150 g
  • szczypiorek: 0,5 pęczka
  • mozzarella: 185 g
  • masło: 5 g
  • mąka: 5 g
  • bazylia: 5 listków
  • sól:  do smaku
  • pieprz:  do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj formę na tartę. Rozgrzej piekarnik do 160°C (termoobieg) lub 180°C (góra-dół).
  2. Pokrojone w kostkę pomidory (sparzone, zahartowane, bez gniazd i skórek) odstawiamy na bok. Do miski wbijamy jaja, dodajemy śmietanę oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość mieszamy w misce widelcem do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy.
  3. Formę do tarty smarujemy masłem od środka. Odstawiamy na bok.
  4. Schłodzone ciasto francuskie delikatnie wałkujemy z obu stron na blacie posypanym mąką (rozwałkowane ciasto musi być cienkie). Formę wykładamy ciastem, które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Za pomocą wałka usuwamy wystające brzegi ciasta (formę z ciastem możemy również wstawić do zamrażalnika na około 20 min w celu uzyskania lepszego efektu).
  5. Na cieście rozkładamy łososia, pokrojoną mozzarellę (tworzymy wachlarz z kawałków łososia i mozzarelli) i wszystko posypujemy szczypiorkiem. Dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy mieszanką jajek i śmietany. Dodajemy kilka porwanych listków świeżej bazylii.
  6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C (termoobieg) lub 180°C (góra-dół) przez około 20-25 min (aż do całkowitego ścięcia się masy z jajek i śmietany).
  7. Upieczoną tartę ozdabiamy listkami bazylii.

Marynowany schab z mozzarellą i grillowaną cukinią

Marynowany schab z mozzarellą i grillowaną cukinią (źródło: kuchnialidla.pl)

Marynowany schab z mozzarellą i grillowaną cukinią (źródło: kuchnialidla.pl)

Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 35 minut

Składniki:
  • schab: 6 plastrów
  • czosnek: 2 ząbki
  • tymianek: 1 garść
  • mozzarella: 125 g
  • pomidory, sparzone, zahartowane i obrane ze skórek, pokrojone w plastry : 850 g
  • cukinia: 240 g
  • olej rzepakowy: 80 ml
  • suszone pomidory: 120 g
  • kasza jęczmienna: 200 g
  • cytryna: 1 szt.
  • sól: 1 szczypta
  • pieprz: 1 szczypta
Sposób przygotowania:
  1. Przygotuj patelnię grillową. Przygotuj folię spożywczą
  2. Marynata do schabu: mieszamy drobno posiekaną garść świeżego tymianku i drobno posiekane 2 ząbki czosnku. Dodajemy olej rzepakowy (ok. 3 łyżek – ok. 45 ml). Dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
  3. Cukinię kroimy w plastry o szerokości 1 cm (po skosie), doprawiamy odrobiną pieprzu i małą ilością (ok. 1 łyżka) marynaty do mięsa. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 5-10 minut.
  4. Każdy kawałek schabu rozkładamy na folii spożywczej, przykrywamy drugim kawałkiem folii i rozbijamy na cienkie plastry. Odkrywamy folię, nacieramy z obu stron schab marynatą i ponownie zawijamy w folię spożywczą (każdy plaster osobno), a następnie wkładamy tak przygotowane mięso na kilkanaście minut do lodówki.
  5. 6 pomidorów suszonych i ser mozzarella kroimy w cienkie paski i odstawiamy na bok.  Na patelni grillowej smażymy cukinię z obu stron, aż skórka stanie się intensywnie zielona, solimy pod koniec smażenia.
  6. Sparzone, zahartowane, obrane pomidory kroimy w plastry szerokości 1 cm. Plastry pomidora i cukinii układamy na przemian na talerzu, polewając małą ilością sosu z suszonych pomidorów.
  7. Mięso obsmażamy z obu stron krótko na patelni grillowej, aż się zarumieni, solimy, nakładamy pokrojone w paski suszone pomidory i mozzarellę, lekko zawijamy w rulonik i trzymamy jeszcze trochę na patelni, aż ser się rozpuści. Nakładamy ugotowaną kaszę jęczmienną wraz z mięsem na talerz. Polewamy sosem. Dodajemy odrobinę tymianku do dekoracji.
  8. Sos: pozostałe suszone pomidory miksujemy wraz z zalewą. Dodajemy niewielką ilość skórki i soku sparzonej cytryny i dokładamy do pomidorów razem ze świeżo zmielonym pieprzem i solą. Dolewamy trochę oleju rzepakowego (ok. 2 łyżki – ok. 30 ml), wrzucamy kilka gałązek tymianku i dalej miksujemy na gładką masę.
Użytkownicy trafili tutaj szukając: schab przepisy